Щоб покавувати - пройди температурний контроль та дезінфікуй руки
З 11 травня у Львові запрацювали деякі карантинні послаблення
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/412367/96746972244650526882265476230324582350848n.jpg)
Цього тижня уряд запровадив деякі карантинні послаблення — запрацювали музеї «під відкритим небом» (так звані скансени), відновили роботу і кав’ярні. Щоправда, кавувати чи чаювати дозволено лише на літніх майданчиках та з дотриманням карантинних вимог. Персонал що дві години має дезінфікувати руки та рукавички, обробляти робочі поверхні, працювати у масках чи респіраторах. Журналіст «ВЗ» вирушила у рейд популярними кав’ярнями міста Лева, щоб на власні очі побачити їхню роботу у нових умовах, чи дотримуються карантинних протоколів.
/wz.lviv.ua/images/articles/2020/05/4-05-11_17-53-37.jpg)
Біля «П'яної вишні», що навпроти Ратуші немає вуличних столиків, де зазвичай гості смакують наливки. П’янкі напої можна придбати «з собою». Черг не було. Офіціант пропонує мені дезінфікувати руки, в туалет, каже — зась. Запропонував наливку. Питаю, чи підвищували ціни. «Ні, — відповів офіціант. Як і до карантину, 100 грамів наливки коштує 42 гривні». Запитую, як часто прибирають, зокрема миють підлогу. Запевняє, що прибирають кожних дві години. З такою періодичністю черговий бармен міняє рукавички і миє руки, а потім їх дезінфікує. За цей час офіціанта чи бармена підміняє напарник.
/wz.lviv.ua/images/articles/2020/05/96844283_234780531301272_6238173292855820288_n.jpg)
Йду до кафе Musik Lab. На літньому майданчику — жодного гостя. При вході — столик з дезінфекторами, офіціантка пропонує одягнути одноразові рукавички, які висять на стіні. Прошу меню. «Не можна брати меню, — відповіла офіціантка. — По-перше, у нас ще не усе є, по-друге, наразі заборонено давати гостям. Можна лише показати. За кілька днів наше меню буде висіти на стіні». У цьому закладі в туалет теж не пускають. На столики напої та страви приносять в одноразовому посуді.
/wz.lviv.ua/images/articles/2020/05/96757796_3196270800384098_8092091772940845056_n.jpg)
У Glory Cafe працює літній майданчик. Біля кожного столика лише два крісла, бо за правилами за столиками можуть сидіти не більше двох гостей. Тут є і чимало постійних клієнтів, серед яких турки, що роками мешкають у Львові. Дезінфікую руки і прямую всередину кафе по меню (по дорозі зауважила, що заклад оновив підлогу, зробив ремонт. — Авт.). Адміністратор і офіціант Руслана каже, що меню на руки заборонено видавати. Пояснює, що все можна замовити по дошці меню, там є ціни. Вони такі самі, як до карантину. Склянку турецького чаю мені принесли в одноразовому стаканчику. Такими є ключові вимоги до усіх закладів громадського харчування, які працюють у режимі карантинних послаблень. Пані Руслана попередила мене про ще одне карантинне нововведення — розрахунок лише банківською карточкою, бажано з безконтактною системою Pay Pass.
/wz.lviv.ua/images/articles/2020/05/97006885_890850571430518_7082820856912543744_n.jpg)
Далі йду інспектувати літній майданчик «Віденської кав’ярні». Гостей на майданчику багато. Тут правила контролю ще суворіші. Власники кафе ввели в протокол вимірювання температури усім клієнтам. При вході традиційно обробляю руки антисептиком. Розчин стоїть на кількох столах. До мене підійшла офіціантка, яка принесла «карантинне меню» (книжка меню — з прошитими ламінованими сторінками, без традиційної титульної шкіряної сторінки. Кажуть, таке меню часто протирають антисептиком. — Авт.). При мені офіціантка обробила антисептиком стіл та протерла його. Після цього експрес-термометром виміряла мені температуру. «У вас 36,1 градуса! Можете в нас гостювати», — втішила мене офіціантка.
Йду у одну з найпопулярніших кав'ярень Львова — «Світ кави». Вона, до речі, працювала і під час карантину, каву продавали «на винос». Тут розставлено багато столиків, майже усі зайняті. Але за деякими сидять по троє гостей, є навіть компанія з семи чоловіків, які зсунули докупи два столики. За кавою вишикувалась черга. Каву і морозиво дають в одноразових паперових стаканчиках.
/wz.lviv.ua/images/articles/2020/05/2-05-11_17-53-42.jpg)
Поруч працює ресторан «Амадеус». Тут змонтована літня тераса. Біля кожного столика лише два крісла. Меню «карантинне», тобно не звичне, а скорочене — лише на дві сторінки. Офіціантки в масках. Страви і напої приносять у скляному посуді. Розраховуватися тут можна і готівкою. Туалет дозволяють відвідати, але зауважують, що їх попередили, що це не бажано. Але офіціантка розуміє, що дико не пустити клієнта, який замовив у ресторані їжу та напої, в туалет. Каже, що їм сказали, що страви офіціанти не повинні виносити до столиків, де сидять гості, мовляв, їх треба ставити на спеціальний столик і клієнти їх мають самі забирати. Але це також буде дико виглядати, як в якійсь їдальні, тому вони цього не роблять, а обслуговують своїх гостей традиційно.
/wz.lviv.ua/images/articles/2020/05/1-05-11_17-53-47.jpg)
Мій рейд кав’ярнями показав: у перший день послаблення карантину персонал намагаються дотримуватися карантинних протоколів, але в межах розумного. Та найбільш приємно було спостерігати за тим, як львів’яни щиро раді, що нарешті можуть випити каву у рідних кав’ярнях. Водночас звернула вагу, що маски носять лише одиниці, переважна більшість перехожих у центрі міста були без масок.
Фото авторки та Юлії Підлужної