Передплата 2024 «Добрий господар»

Продуктовий ринок у розпал пандемії: кілометрові черги, дорожезне м’ясо...

Цьогорічні закупи на про­дуктових ринках «особли­ві».

Карантинні обмеження змусили багатьох українців запастися продуктами за­здалегідь, оскільки на базар пропускають лише в масці і по одному. Журналістка «ВЗ» вирушила на Привок­зальний ринок, щоб дізна­тися ціни на ходові товари Великодня та проінспекту­вати дотримання карантин­них обмежень.

З самого ранку біля вхо­ду на ринок вишикувала­ся кілометрова черга. Усі люди в масках, в руках — списки продуктів і торбинки. При вхо­ді охоронець пропускає по од­ному, перевіряє, чи покупець в масці. Всередині атмосфе­ра робочо-базарна, покупців не надто багато, кожен намага­ється дотримуватися дистанції. Продавці переважно у рукавич­ках та масках. А ось у м’ясному відділі, звідки й починаю інспек­цію, чимало продавців тради­ційно показують свіже м’ясо та копчені шинки… голими рука­ми. Роблю зауваження. У відпо­відь — мовчання і жест кивання плечима, мовляв, якась ненор­мальна пані… Не у кожній тор­говій ятці є гелеві антисептики. Деякі продавці самі пропону­ють протерти руки антисептич­ними серветками.

Ціни на м’ясо зашкалюють. За кілограм свинячної шинки правлять 120−125 гривень. Ще минулого тижня її можна було придбати по 90−100 гривень за кіло. Шпондер продають по 75 гривень за кіло, ребра — 50 грн. На десять гривень подорожча­ла телятина. Зокрема, теляча шинка — 150 гривень, «шинка на ребрі» — 130. Копчені шинки (на дровах) — 200−250 гривень за кілограм, пасхальні ковбаси — від 180 гривень.

У відділі солодощів можна придбати паски, спечені на хліб­заводі. За півкілограмову просять 65 гривень. Така ціна була і торік. Найдешевша «базарна» паска — 30 гривень. «Цукрові баранчики» — 45 гривень, з тіста — 50.

«Ходовий товар» Велико­дніх свят — яйця. Найдешев­ше — 1,30, яйця-велетні — 2,80−3 гривні за штуку. Десяток до­машніх яєць — 30 гривень. Літр олії — 30−35 гривень. Домашній сир — 60 гривень за кілограм, масло — 150 грн.

Овочі «борщового набору» не подорожчали. Навпаки, дещо подешевшало. Наприклад, ми­нулого тижня за картоплю пра­вили 16−17 гривень, то тепер — 14 грн за кіло. Капуста — 10 грн, молода капуста — 35 грн. Морк­ва, цибуля, буряк — 15−18 грн.

Розчарувала ціна на популяр­ний продукт великоднього столу — терті бурячки з хроном. Цього­річ за півлітрову банку просять аж 50 гривень (торік коштувала 30 грн.). «А що зараз дешеве? — відповіла мені продавчиня. — Ка­рантин, весна, економічна кри­за, курс долара… Які вам треба ще аргументи?».

А тим часом…

Заступник міністра охо­рони здоров’я України, голо­вний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що через по­рушення карантину продуктові ринки таки доведеться закрити. «У вимогах було чітко прописа­но, коли можна відкривати, як керівництво ринку має забез­печити і відвідувачів, і праців­ників засобами індивідуального захисту. Але маємо шалені по­рушення. Дозвіл на роботу рин­ків було введено для того, щоб українці мали доступ до дешев­ших продуктів, ніж у магази­нах», — сказав головний сані­тарний лікар України.

У Львівській міській раді ска­зали, наразі продуктові ринки Львова не будуть закривати, чекають на офіційний документ від уряду.

Фото авторки

Схожі новини