Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Наталія Тімко: «За два тижні можливий значний ріст кількості хворих"

  • 31.03.2020, 16:58
  • 10.8K

Після експрес-тесту все одно потрібне підтвердження іншим методом.

Про ситуацію з коронавірусною інфекцією на Львівщині кореспонденту «ВЗ» розповіла головний експерт департаменту охорони здоров’я ЛОДА з епідеміології, лікар-епідеміолог Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні, асистент кафедри інфекційних хвороб Львівського національного медичного університету Наталія Тімко.

— Розкажіть, будь ласка, яка зараз у Львівській обласній клінічній інфекційній лікарні?

— Відділення стаціонару перепрофільовані для хворих з підозрою на коронавірусну інфекцію. Спочатку орієнтувалися на людей, які повернулися з Китаю і контактували з хворими або перебували у лікарні, де лікувалися люди з коронавірусною інфекцією. Потім цей спектр розширили до людей, які повернулися з країн, де поширюється коронавірусна інфекція. Згодом почали госпіталізувати і обстежувати людей з ознаками респіраторного захворювання з сімей, які вже в Україні контактували з хворими. Станом на сьогодні з підозрою на коронавірусну інфекцію звернулося 240 осіб. Це люди, які самі звернулися або їх привезли бригади швидкої медичної допомоги. Ця цифра — відколи оголошений карантин. 77 осіб з числа людей, які були госпіталізовані, вже виписали, 52 людини лежать на стаціонарному лікуванні. Відбираємо від цих хворих матеріал на обстеження паралельно і на грип, і на коронавірус. У шести осіб був підтверджений грип методом полімеразної ланцюгової реакції, від 120 осіб отримали результат з Центру громадського здоров’я МОЗ України та Львівського обласного лабораторного центру про те, що не виявлено коронавірусної інфекції. Зараз очікують на результати лабораторних досліджень 120 людей. У п’яти осіб була виявлена коронавірусна інфекція. Одна жінка прибула з Австрії, мала мінімальні симптоми ГРВІ, після обстеження у неї підтвердили коронавірусну інфекцію методом полімеразної ланцюгової реакції. У її чоловіка та сина теж була виявлена коронавірусна інфекція без наявності симптомів захворювання. Інший чоловік повернувся з Німеччини, прийшов сам, щоб обстежитися, у нього виявили наявність коронавірусної інфекції. П’ятий позитивний пацієнт — це чоловік 57 років, який повернувся із Італії. Мав підвищену температуру тіла, кашель. Був госпіталізований у інфекційну лікарню, де на даний час продовжує лікування.

— Чи є у вас важкі хворі, яким допомагають апарати штучного дихання?

— Наразі немає. Лікарня забезпечена апаратами. Інші наші відділення, які є філіями, перепрофілювалися під прийом хворих з іншими інфекційними захворюваннями. Дорослих приймає відділення на вул. Лисенка, 45, з гострими кишковими інфекціями та вірусними гепатитами, хворі на вітряну віспу поїдуть лікуватися у Сокаль, грип — у Новояворівськ, менінгіти скеровуються у Пустомитівську центральну районну лікарню. Діти з ознаками гострих кишкових інфекцій госпіталізуються на вул. Кирила і Мефодія, 22, у третє відділення інфекційної лікарні.

— Які у вас епідпрогнози на найближче майбутнє?

— Враховуючи велику кількість людей, які повернулися в Україну з-за кордону, висока ймовірність, що серед них будуть хворі. Є ризик, що за два тижні можливий значний ріст кількості хворих.

— Оці два тижні треба сидити вдома і не виходимо на вулицю…

— Це єдиний спосіб зупинити вірус: роз’єднати людей, максимально їх дистанціювати. Ті, хто мусять ходити на роботу, повинні уникати місць масового скупчення людей, мити руки, одягати маски і рукавиці. Хворі мусять бути вдома.

— Розкажіть про тести на визначення коронавірусу, які зараз проводять у Львові?

— Найточніший метод — полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР), який визначає, чи є коронавірус. Це обстеження проводять в обласній інфекційній клінічній лікарні, звідки аналізи скеровували до Києва. тому доводиться довше чекати результатів. Зараз вже надсилаємо у вірусологічну лабораторію Львівського обласного лабораторного центру, що на вул. Круп’ярській. Тому тепер результати обстежень будуть швидше, бо робляться на місці, у Львові. Цей метод є найточніший і найдостовірніший.

— Кожен бажаючий може зробити таке обстеження ?

— Якщо є ознаки ГРВІ чи людина приїхала з країни, де є поширення хвороби, чи були у контакті, треба звернутися до свого сімейного лікаря, який може скерувати у приймальний покій Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні. Лікар оглядає, збирає анамнез і, відповідно, відбирає матеріал для обстеження. Далі, згідно з результатами, людина або госпіталізовується для лікування у стаціонарі, або отримає рекомендацію витримати самоізоляцію та лікуватися під наглядом сімейного лікаря. Були випадки, коли люди приїхали з-за кордону і мали незначні катаральні явища. У них виявили коронавірус.

— У Львові у жінки-водія трамваю, яка не мала жодних ознак хвороби, виявили коронавірус?

— Виявили швидким тестом — експрес-тестом: взяли кров, капнули на тест і він став позитивним. Для того, щоб остаточно підтвердити чи спростувати коронавірусну інфекцію, потрібно у цієї жінки взяти матеріал на дослідження методом ПЛР у лабораторії.

— Це ті тести, які обіцяють різні міські чиновники проводити у Львові?

— Так, це — експрес-тести, які визначають антитіла до коронавірусу. Ці тести допускають похибки. Треба зважити, що антитіла з’являються на 5−7 день хвороби. В інструкції написано, що результати цих експрес-тестів не є підставою ні для встановлення, ні для спростування діагнозу. Після експрес-тесту все одно потрібне підтвердження іншим методом.

Поради від Наталії Тімко:

• Якщо замовляти готову їжу чи купувати її у Макдональдсі, у супермаркетах, слід розуміти, що все на відповідальності тих людей, які кухарів беруть на роботу. Їжа, яка пройшла термічну обробку, є безпечна. Наприклад, піцу можна замовляти без обмежень. Якщо упакована їжа у герметичну упаковку, вона теж є безпечною.

• Якщо принесли додому пакет з продуктами, сам пакет варто протерти водою з миючим розчином.

• Вдома робити вологе прибирання, мити підлогу з додаванням хлоровмісних засобів.

• Провітрювати приміщення на кілька хвилин — чим частіше, тим краще. У лікарні 10−12 разів відчиняють кватирку на годину. У домашніх умовах — хоча би 2−3 рази на годину (на хвилину-дві). Щоб повітря не застоювалося.

• Уникайте місць масового скупчення людей.

• Якнайчастіше мийте руки.

Схожі новини