Передплата 2024 «Добрий господар»

Анатолій Невзгода: «Якщо температура з підвищеної різко падає до нижче 36, то, як, правило, на другий-третій день - пневмонія…»

Задишка навіть страшніший симптом, аніж кашель

Про загрозливі моменти під час вірусної хвороби кореспонденту «ВЗ» розповідає доцент Львівського медінституту, член-кореспондент Міжнародної Академії наук технологічної кібернетики, член-кореспондент Міжнародної академії наук, інжинірингу і технологій, співголова Західноукраїнської торакальної асоціації, пульмонолог, імунолог, алерголог Анатолій Невзгода.

«Кожен другий президент США помирав від пневмонії»

— Анатолію Ананійовичу, знаємо, що під час епідемії атипових пневмоній, викликаних вірусом каліфорнійського грипу H1N1, у вас не помер жоден пацієнт, хоча час був страшний… Зараз подібна епідемія?

— Коронавірус страшний тим, що його пік — перехід з ураження верхніх дихальних шляхів до нижніх дихальних шляхів, ураження альвеол, — так виникає пневмонія. Люди помирають від вірусної пневмонії. Це не є рідкісна річ. Кожен другий президент США помирав від пневмонії. Не від ішемічної хвороби серця, не від інфаркту міокарда, а саме від пневмонії. Навіть у найсучасніших клініках світу, які мають найновішу апаратуру, відсоток смертності від пневмонії — від 10 до 30%. Найбільш критичним проявом у нинішній пандемії є вірусні пневмонії. Люди віком понад 60 років, ті, хто має мало фізичних навантажень, хто працює з шкідливими речовинами, люди з ослабленим імунітетом, — вразлива група. Не забуваймо, що живемо на території, яка піддавалася впливу Чорнобильської катастрофи, а це за потужністю дорівнює сорока бомбам, кинутим на Хіросіму і Нагасакі. Більшою чи меншою мірою вразливі всі. Будь-яка пневмонія має основні характерні прояви: кашель, задишка, біль під час дихання у грудній клітці, підвищення температури тіла, може бути синюшність кінчиків пальців. Ці прояви характерні для типових пневмоній. Атипові пневмонії не мають цих проявів, тому так й називаються. Якщо у попередні двадцять років у Львові, скажімо, за моїми дослідженнями, пневмонії викликали пневмококи, то тепер основна причина — стрептококи. Загрозливо зростає кількість вірусних пневмоній — так званих TORCH-пневмоній, які передаються тими ж збудниками, що й статевим шляхом. Наперед можна передбачити, що пневмонії від коронавірусу, — атипові, бо збудник атиповий. У цьому небезпека, бо, наприклад, матиме людина пневмонію, а температура не буде підвищена чи не буде кашлю взагалі. Типові пневмонії, як правило, уражають одну легеню, атипові пневмонії, а особливо вірусні, уражають обидві легені одночасно. Об’єм дихальний зменшується, тому людина задихається. От чому необхідна достатня кількість апаратів штучного дихання. В українських реанімаційних відділеннях насиченість такими апаратами є щонайбільше 30−40% від потреби. Можна прогнозувати, що переважатиме дихальна недостатність над усіма іншими симптомами. Хворі люди задихатимуться. Ми вже пережили пандемію каліфорнійського грипу H1N1. Лікарі в Україні навчилися лікувати атипові пневмонії, викликані цим вірусом.

Доктор Наполеона Бонапарта казав, що при пневмонії хворіють легені, а страждає серце. Чому старші люди більш вразливі? Бо у такому віці слабші функції серця. Коли настає дихальна недостатність, страждає серце у людей похилого віку. Чоловіки більш вразливі, аніж жінки, — у них менш треноване серце.

— Кажуть, люди з ІІ групою крові більш вразливі, аніж з першою…

— Ця група крові справді більш вразлива до усіх вірусів. Відповідно, вірусні пневмонії теж найчастіше стосуються людей з другою групою крові, бо ця група має антигенні детермінанти.

— Що потрібно робити, щоб вберегтися?

— Що є вказівником того, що щось негаразд в організмі? Підвищена температура тіла. Нормальна тіла температура тіла — 36, 4 — 36, 8 градусів. Температуру слід міряти двічі на день у проміжку від 6 до 8 ранку і увечері — від 18.00 до 20.00. У решта години показники будуть хибними. Ртутним термометром слід вимірювати температуру тіла під пахвою протягом десяти хвилин! Причому, має бути пауза між вимірюванням температури тіла і прийомом їжі — не менше однієї години. Ви про це знали? Люди не знають елементарних речей, не вміють мити руки, а це — гігієна, яку треба посилити у рази. Якщо у людини є вірусне ураження і раптом температура з підвищеної падає нижче за позначку 36, то, як правило, на другий-третій день є пневмонія. Цей момент не можна упустити, сидячи вдома, — негайно до лікаря!

«Маска для вірусу — тріумфальна арка»

— Кажуть, вірус перебуває у горлі-носі кілька днів, тому рекомендують багато пити, щоб вірус потрапив у шлунок, де його знешкодить шлунковий сік.

— Думати, що пиття безперестанку врятує від коронавірусу, не варто, бо так не є. Вірус вражає людину ослаблену, а особливо, якщо ця людина перебувала в контакті з більш контагіозною людиною, носієм вірусу. Подалі від натовпу, ізоляція, карантин — це правильне рішення. Подалі від алкоголю, який ослаблює імунітет. Подалі від людей, які приїхали з місць ураження. Мити руки, добре їсти і достатньо спати — це загальні поради для зміцнення імунітету і особистої гігієни, актуальні завжди.

— На що люди мають звертати увагу?

— На загальне самопочуття. Наявність задишки. Якщо раніше людина не мала задишки, а раптом вона з’явилася, це повинно насторожити. Вимірювати правильно температуру тіла щодня. Один із кардинальних симптомів пневмонії — не кашель, а кашель із задишкою. Тому задишка навіть страшніший симптом, аніж кашель. Вчасно звертатися до лікаря, якщо помітили такі симптоми.

— Маски допомагають?

— Якщо зважити на розміри віруса, то маска для нього — тріумфальна арка. Але якщо людина кашляє і чхає, то маска забезпечить те, що принаймні вірус буде біля цієї людини, а не поширюватиметься на інших. Та і вигляд людини в масці і кольорових рукавичках повинен насторожити, бо це може бути потенційний носій вірусу, якого треба обминути принаймні на відстані півтора метра.

— У цей час, як правило, не тільки один вірус небезпечний літає у повітрі? Сезон вірусний?

— Літало, літає і літатиме. Але найстрашнішим є коронавірус, до якого треба поставитися максимально відповідально і спокійно. Карантин — один із найефективніших методів боротьби.

Фото з архіву Анатолія Невзгоди

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень