Передплата 2024 «Добра кухня»

Салони краси перекочували у приватні помешкання

Як жінкам доглядати за собою під час карантину? Косметологія — онлайн, фарбування нігтів гель-лаком — на кухні...

Минулого тижня у сторісі Інстаграму та Фейсбуку запитала: «Як пофарбувати волосся в онлайн?». Вочевидь, користувачі соцмереж сприйняли це, як жарт — від нудьги вирішила транслювати таке в сторіс. Насправді це був не карантинний жарт. Справді шукала майстра перукаря, який пофарбує волосся вдома. А ще мені треба було пофарбувати гель-лаком нігті.

Як працює індустрія краси в період карантину?

… На березень усі мої записи в один з салонів краси Львова адміністратор перенесла на кращі часи — після карантину. Це була процедура догляду за тілом та обличчя. Якщо з косметологією в салоні ще можна зачекати і доглядати за собою в домашніх умовах, то просити сестру чи маму пофарбувати мені волосся у блонд не наважуся… Протоколу процедури не дотримають, нашкодять…

Телефоную у перукарню, що у Личаківському районі, яку відвідую уже чимало років. Заклад краси — на карантині. Власниця відмовила: «Мої майстрині поїхали на рідні села і не можуть добратися до Львова. Фарбувати „у підвалі“ не буду, бо переживаю і за здоров’я клієнта, і майстра. Інфекція може триматися на перукарському пен’юарі чи інструментах кілька годин. Не будемо ризикувати, давай запишу тебе після карантину».

Після цього вирішила шукати майстра у своєму мікрорайоні. Зателефонувала знайомій майстрині Катерині, яка робить манікюр на дому. Жінка в декреті, раніше сама мені написала, що готова підзаробити. Пані Катерина одразу погодилася прийти на процедуру до мене до дому. Уточнила, чи немає в мене в хаті хворих із застудою. Прийшла в масці та рукавичках. Перед роботою продезінфікувала спеціальним спреєм АХД стіл, мої руки. За півтори години я вже красувалася з манікюром у весняному стилі. І ціна комфортна — 240 гривень. В салоні заплатила б удвічі дорожче.

Знайома порадила перукарку, яка погодиться працювати у клієнта. Пані Вікторія з багаторічним стажем, в салоні до неї записуються на процедури на два-три місяці наперед. Жінка залюбки погодилася прийти до мене до дому, уточнила лише чи маю свою фарбу. Прийшла без маски. Але при вході в квартиру продезінфікувала свої руки. Перед фарбуванням попросила перукарку підстригти гривку та освіжити кінчики шевелюри. Щоб мінімізувати час, прошу майстриню нанести фарбу, щоб потім я сама її змила. Заплатила за послугу 150 гривень.

Як бути із обличчям? Чи погодяться косметологи працювати у клієнта? З власного досвіду знаю, що серйозний косметолог, який дорожить іменем та репутацією, за жодних обставин не працює «на дому». Про це ще плюс-мінус десять років тому мені сказала моя перша косметолог Анастасія. Одна з причин — техніка безпеки: на косметологічній кушетці має бути ідеальна чистота, як в операційний. Навіть повітря в кімнаті, де проводять процедуру дезінфікують ультрафіолетом.

В соцмережах побачила, що на період карантину усі косметологічні салони працюють в режимі онлайн. Торгують косметикою (доставка до дверей клієнта), консультують по телефону чи по відеозв’язку. Чимало косметологів ведуть в соцмережах власні відеоблоги, радять, як доглядати за різними типами шкіри, як харчуватися і дотримуватися гігієни «проблемникам».

Більшість салонів краси, де є косметологічні кабінети, дають на доглядову косметику суттєві знижки — мінус 20−30%. Коронавірус цьому «посприяв». Власники салонів кажуть: карантин карантином, а догляд за собою ніхто не відміняв. Тому робота перейшла і інший формат — «косметологія у смартфоні».