Передплата 2024 ВЗ

Аж руки сверблять...

Чому турбує свербіж шкіри, як йому запобігти та лікувати?

За статистикою, від хронічного свербежу протягом життя потерпає кожна п’ята людина у світі. До кінця цього року на свербіж шкіри поскаржиться 7% із нас. Коли з’являється цей неприємний симптом, перше, що запідозрює кожен із нас, — захворювання шкіри. Але причина свербежу далеко не завжди криється у цьому. Експерти WebMD, одного з популярних американських сайтів, який висвітлює теми здоров’я, озвучили 15 найбільш типових причин появи свербежу шкіри.

Підвищена сухість шкіри

Із віком шкіра втрачає природну воло­гу. Щоб зволожити її:

● замість лосьйону користуйтеся жир­ними вершками або мазями — вони з меншою вірогідністю викличуть подраз­нення шкіри;

● вмивайтеся не частіше, ніж двічі на день;

● проконсультуйтеся із дерматологом — можливо, ваша шкіра потребує додат­кових засобів захисту.

Мило з агресивними складниками

Хімічні сполуки, які містяться у тако­му милі, витягують зі шкіри природний жир. Шкіра стає сухою і шорсткою, по­чинає лущитися, а барвники та арома­тизатори, що входять до складу тако­го мила, можуть провокувати розвиток алергічних реакцій. Намагайтеся ко­ристуватися м’якими очищувальними засобами, які не містять спирту. Бажа­но, аби засоби для миття посуду, яки­ми ви користуєтеся, мали кремопо­дібну, лагідну до шкіри рук структуру. Незайвим буде щоразу одягати латек­сні або ґумові рукавички.

Сухе повітря

У спеку, вітряну чи морозну погоду, коли доводиться вмикати обігріваль­ні прилади на повну потужність, повітря стає сухим, а шкіра починає втрачати вологу. Щоб запобігти свербежу:

● перед виходом на вулицю нанесіть на губи пом’якшувальний бальзам;

● у холодну погоду завжди носіть ру­кавички;

● не ніжтеся занадто довго біля камі­на, електрообігрівача чи пічки;

● користуйтеся зволожувачем повітря.

Частий і/або гарячий душ

Після виходу із душу чи ванни нага­дуєте вареного рака? Це означає, що вода була надто гарячою. Гаряча вода висушує, подразнює шкіру і з часом та може почати лущитися. Якщо ж піс­ля водних процедур шкіра на пучках ваших пальців нагадує за структурою родзинки, це означає, що вона надто довго контактувала з водою. Головні правила душу — вода повинна бути те­плою (а не гарячою), а сама процедура — не тривати довго.

Висипання

Причиною їх виникнення можуть бути бактерії, віруси, грибки, алерге­ни, аутоімунні процеси тощо. Якщо на шкірі з’явилися крихітні червоні па­тологічні елементи, які до того ж ще й сверблять, але через кілька днів зни­кли самі по собі, хвилюватися не вар­то. Проте їх обов’язково слід показати лікарю, якщо:

● ними вкрите все тіло;

● підвищилася температура;

● з’явилися пухирці/виразки;

● крім свербежу, турбують також бо­льові відчуття.

Інфекції

Бактерії можуть атакувати шкіру, спричинивши свербіж. Не біда, якщо патологічний процес зупиняється на зовнішньому шарі шкіри (епідер­місі). А от якщо у нього втягуються дерма і підшкірно-жирова кліткови­на — треба бити на сполох, бо у цьо­му випадку інфекція з великою ймо­вірністю може потрапити у кровотік і вразити внутрішні органи. Зверніть­ся до лікаря, який випише вам анти­біотики.

Грибкові інфекції, як правило, не є настільки загрозливими (за умови, що людина не є ВІЛ-інфікованою, не хво­ріє на декомпенсований цукровий діа­бет чи ракові захворювання або їй не пересадили органів. Авт.). Лікуються протигрибковими мазями та препара­тами для прийому внутрішньо (перед призначенням необхідно виключити захворювання печінки. Авт.).

Укуси комах

Укуси комарів, бліх, клопів, паву­ків та інших комах можуть спричини­ти свербіж шкіри. Змастіть ураже­ну ділянку гідрокортизоновою маззю і (за потреби) прийміть антигістамін­ну (протиалергічну) таблетку. Стежте за самопочуттям. Рідко, але укуси ко­мах можуть викликати серйозні захво­рювання або алергічні реакції. Негай­но викликайте «швидку» (або їдьте до найближчої лікарні), якщо у вас вини­кли такі симптоми:

● утруднене дихання;

● набряк язика, губи чи цілого об­личчя;

● біль у грудях;

● запаморочення;

● блювота;

● головний біль.

Атопічний дерматит (екзема)

Це — найбільш поширене запаль­не захворювання шкіри. Частково схильність до нього закладена у на­ших генах. Виникає як реакція на по­дразник, наприклад, сигаретний дим, парфуми чи пилок рослин. Шкіра стає сухою і починає свербіти. Найчасті­ше уражається ділянка на згині лік­тя та в інших місцях, де шкіра треться об шкіру. Якщо її постійно розчухува­ти, стає червоною, набрякає, на ній з’являються тріщини і кірочки.

Щоб запобігти розвитку атопічно­го дерматиту, уникайте контакту із тригерами (пусковими механізмами), регулярно зволожуйте шкіру, а якщо захворювання все ж таки з’явилося, намагайтеся його не розчухувати. Приймайте ліки, які призначив лікар.

Контактний дерматит

Цей тип екземи виникає внаслідок реакції шкіри на контакт із подразни­ком: барвником, що входить до складу мила, металевим ремінцем годинника, ґумовими рукавицями, мідними труба­ми, деякими декоративними рослина­ми, наприклад, плющем.

При контактному дерматиті шкіра твердне, червоніє, набрякає, на ній мо­жуть утворюватися тріщини і з’являтися пухирці, наповнені рідиною. У таких випадках призначають мазі на осно­ві кортизону, антигістамінні препарати і (з метою усунення свербежу) — вівся­ні ванночки (склянку вівсяних пластівців розчиняють під проточною водою, напо­внюють ванну теплою водою і занурю­ються на 10 хвилин. Авт.).

Кропив’янка

Одна із характерних ознак — вели­кі червоні плями на шкірі, які зникають протягом 24 годин, однак невдовзі мо­жуть з’явитися нові, які не лише свербі­тимуть, а й можуть пекти чи навіть болі­ти.

Кропив’янку може спровокувати алергічна реакція — на їжу, ліки, пилок чи шерсть тварин. Інфекції, стрес чи навіть звичайна застуда також можуть послу­жити тригерами.

Щоб полегшити свербіж, прийміть антигістамінний лікарський засіб (згід­но з інструкцією). Якщо це не допоможе, лікар призначить стероїдні препарати.

Псоріаз

Коли порушується процес регенера­ції клітин шкіри (ростуть надто швид­ко), на ній з’являються червоні цятки, що зливаються одна з одною, утворюю­чи ділянки потовщеної, вкритою кіркою шкіри. Можуть також з’являтися черво­ні гульки, наповнені гноєм. Тоді до цих симптомів приєднуються озноб і біль у м’язах.

Псоріаз у 60−70% - генетично детер­міноване захворювання, тобто пере­дається у спадок. Рідкісна його форма, пустульозний або, як його ще назива­ють, «еритродермічний» псоріаз, вигля­дає як сильний сонячний опік і вимагає лікування в умовах стаціонару. Нато­мість при більшості форм псоріазу до­статньо призначити медикаментозну терапію і нанесення спеціальних кремів. Також лікар може призначити лікування спеціальними лампами, які діють на ура­жені ділянки шкіри (фототерапію).

Вагітність

Високий рівень гормонів у крові може викликати появу сверблячки. Крім того, на пізніх термінах вагітності шкіра живо­та розтягується, відтак стає більш враз­ливою.

Якщо жінка під час вагітності потер­пає від екземи, мусить бути готовою до того, що рецидиви виникатимуть часто. Допускається застосування крему на основі кортизону, проте необхідно сте­жити за кількістю нанесеного засобу.

Проконсультуйтеся із лікарем, якщо почали відчувати раптовий інтенсивний свербіж, особливо на ІІІ триместрі ва­гітності. Це може бути ознакою серйоз­ного захворювання печінки — холестазу (порушення утворення жовчі або її від­току. Авт.).

Прийом деяких ліків

Застосування певних таблеток чи лосьйонів може спричинити свербіж, за­палення шкіри і/або висипку. Повідомте про це лікаря, і він підбере для вас інші препарати, змінить дозування тих, які ви приймаєте, або ж допоможе з’ясувати справжню причину свербежу. Ніколи не припиняйте приймати ліки, які прописав лікар, не повідомивши йому про це!

Невропатичний свербіж

Коли нервові клітини дають «осічку», може з’явитися відчуття, ніби по шкірі повзають мурахи. Такого роду свербіж можуть спровокувати пухлини головно­го мозку, ураження спинного, інсульт, оперізувальний лишай або захворю­вання центральної нервової системи, наприклад, розсіяний склероз. Звичне лікування антигістамінними, знеболю­вальними чи стероїдними препаратами не спрацює. У таких випадках признача­ють специфічну терапію.

Ментальне здоров’я

Душевні переживання можуть спри­чинити свербіж. Постійні стреси здатні погіршити перебіг атипового дермати­ту. Депресія може посилювати свербіж, причиною якого є псоріаз або інші за­хворювання.

Якщо людина страждає від обсесив­но-компульсивного розладу і по 100 ра­зів на день миє руки, не дивно, що її шкіра стане сухою, подразненою. Інші ментальні розлади можуть змушувати людину розчухувати шкіру.

Схожі новини