Передплата 2024 ВЗ

Хворий коронавірусом чернівчанин почуваєтся краще

У сусідів, які вимагали виселити його дружину, прокинувся комплекс вини: принесли недужому соки та фрукти

Чернівці прозвучали на всю Україну: стало відомо, що тут виявили першого інфікованого коронавірусом чоловіка. 38-річний чернівчанин разом з дружиною напередодні повернувся з подорожі Італією.

Через два дні в чоловіка з`явились симптоми і підозра, що це може бути коронавірус. Він звернувся на консультацію до сімейного лікаря. 29 лютого з`явилися симптоми, які потребували госпіталізації в інфекційне відділення. Викликав «швидку». Підозра на коронавірус підтвердилась.

4 березня в Чернівецькій ОДА повідомили, що хворому стало краще. Дружина чоловіка перебувала у самоізоляції у своїй квартирі. Про це дізналися сусіди і влаштували жінці «обструкцію»: вийшли на пікет з вимогою ізолювати її, тобто забрати з квартири. Як припускають, хтось із сусідів бачив, як чоловіка забирала швидка і здогадались про хворобу… Хоча жінка не мала жодних симптомів недуги.

Люди погрожували перекрити дорогу та вдаватися до радикальних дій, якщо сусідку негайно не ізолюють з їхнього будинку. На місце події приїхав міський голова Олексій Каспрук, який благав людей не ганьбити Чернівців на всю Україну. Він наголосив, що інфекція не може «перескочити» через стіну і заразити інших. Інакше, за його словами, люди мали б тікати з дому в разі кожного випадку захворювання на грип. Але люди не відступали від своїх вимог. На очах у всіх дружину хворого таки вивезли на обсервацію і помістили на обсервацію до військового шпиталю.

Як розповіла кореспонденту «ВЗ» лікарка-інфекціоністка інфекційного відділення Чернівецької обласної клінічної лікарні Ольга Кобевко, на другий день сусіди, вочевидь, відчуваючи свою провину за цькування жінки, принесли її хворому чоловіку соки та фрукти.

— Ми працюємо у звичному режимі, — каже лікарка. — Одягаємо протичумні костюми, обіцяли нам комбінезони. З того часу, коли у 2009 році в Україну була епідемія свинячого грипу, в нас у відділенні у матеріальному плані нічого не змінилося, ремонту не було. Серед усіх відділень нашої обласної лікарні — наше інфекційне у найгіршому стані. 11 років тому ніби виділялися кошти на ремонт, чому він не був зроблений — не знаю…

Ольга Кобевко підтвердила, що у відділенні старі бокси, допотопні пружинні ліжка.

«Але інфікований коронавірусом перебуває ізольовано, в окремому крилі відділення, там функціональні медичні ліжка», — каже лікарка.

У середу зранку завідувачка інфекційного відділення обласної клінічної лікарні Валентина Миндреску повідомила, що чернівчанин, у якого діагностували коронавірус, почувається краще:

— На ранок чоловік мав температуру 36,7 градуса і незначний кашель. У нього нормальний апетит. Спостерігаємо позитивну динаміку.

Місто Чернівці живе у звичному режимі, паніки не спостерігається: полиці супермаркетів не спорожніли, але продавці і охоронці переважно у масках. Так само у масках водії маршруток та тролейбусів і кондуктори.

А ось в аптеках масок немає.

Мешканець мікрорайону Гравітон, де живе хворий на корономірус, Павло Монахов розповів «ВЗ».

— Я вчора увечері спеціально пішов біля будинку, що на вул. Руській, де зібралися люди і вимагали ізолювати дружину хворого. Живу через кілька будинків. Люди не були налаштовані агресивно. Вимагали, аби 28 днів їм дезинфікували під’їзд. Але ввечері люди ходили вулицею, мами гуляли з візочками. Сьогодні зранку я їхав на роботу, у громадському транспорті було людей, як зазвичай.

Наразі карантин у навчальних закладах міста не оголосили. Громадський транспорт перед виїздом на маршрути дезинфікують.

м. Чернівці

Схожі новини