Передплата 2024 «Добрий господар»

Чиновницькі амбіції нищать історичні мури

Львівська ОДА і обласний Державний архів ніяк не з’ясують, хто має профінансувати виготовлення проєктно-кошторисної документації на реставрацію

Нещодавно, проходячи повз архітектурний комплекс Державного архіву Львівської області (пам'ятка національного значення Королівський арсенал), жахнулася, як зруйновані його мури, що виходять на вулицю Підвальну. Із історичного Високого муру, який входив до системи міських фортифікацій, просто цілі кам’яні брили повивалювалися! А у підмурному рові — сміття… І це в самому історичному центрі міста, де ходять туристи з усіх куточків світу.

Особливо вражає такий стан історичної пам’ятки на тлі інших централь­них архітектурних перлин, які є музеями, перебувають у кому­нальній власності міста або на утриманні релігійних громад. Там все більш-менш відрестав­ровано. А от з державною уста­новою ніхто не дає собі ради.

У прес-службі Львівської міськради «ВЗ» повідомили, що міське управління охорони істо­ричного середовища цією бу­дівлею не займається, бо це об’єкт обласний. В архіві теж розводять руками, мовляв, ми тут лише орендарі.

«Ми звертали увагу чинов­ників Львівської ОДА на цю ситуацію, але наразі — тиша, — розповіла „ВЗ“ директор­ка Державного архіву Львів­ської області Ірина Мартенс. — Я чудово знаю, яке тут все зруйноване, тому що ми тут працюємо. Але не можу вам ні­чого сказати. Архів орендує це приміщення. Те, що всередині, ми намагаємось своїми силами підтримувати, щось ремонту­вати. Щодо зовнішнього, то це пам’ятка архітектури держав­ного значення, це приміщен­ня XVII ст., тобто тут потрібно не ремонтувати, а реставрува­ти. Архів не здійснює реставра­ції будинків, це не функція ар­хіву. Це приміщення обласної ради. Вона відповідає за рес­таврацію».

«Минулий і позаминулий рік ми робили у приміщеннях архі­ву реставрацію вікон, — розпо­віла „ВЗ“ т. в. о. департамен­ту архітектури та розвитку містобудування — начальник управління містобудування та архітектури Львівської ОДА Оксана Ткачук. — Об'єкт облас­ний, але управління охорони іс­торичного середовища Львів­ської міськради реставрує з іншого боку приміщення Доміні­канського собору. А Домінікани торкаються частини стіни архі­ву. Тому міська рада брала у нас погодження, і вони там все рес­таврують. На ту частину архіву, що з боку вулиці Підвальної, на­разі коштів не передбачено. На це навіть ще не розроблена про­єктно-кошторисна документа­ція (ПКД). Об’єкт обласної ради на території міста — ним могла би зайнятися і міська рада. Але вони не хочуть. Тому ним займа­ється обласна рада. Сам архів мав би ініціювати розроблен­ня ПКД і, можливо, за свої ко­шти. Вони мають частину сво­їх зароблених коштів. Бо ми, за нашою програмою, щоб не роз­порошувати кошти, ПКД не роз­робляємо. А якби вони профі­нансували ПКД, звернулися б до нас із документацією, в якій вже була би певна сума коштів, ми б тоді, можливо, розглянули пи­тання й передбачили кошти на реставрацію. Вони там корис­тувачі, у них підписаний договір про користування і, згідно із до­говором, вони можуть розроби­ти ПКД. А безпосередньо здій­снювати реставрацію має право лише відповідно ліцензована організація».

Довідка «ВЗ»

Королівський арсенал — фортифікаційна споруда, яка входи­ла в систему міських укріплень середньовічного Львова. Зве­дений у 1639−1646 рр. (за проєктом Павла Гродзицького). Був прибудований до міського Високого муру. Дістав назву Коро­лівського, оскільки 2/3 вартості будівництва сплатив король Владислав IV Ваза. Арсенал використовували як склад міської зброї. Виконував ці функції до 1768 р. З 1927 р. приміщення ви­користовують під державний архів. Після 1939 р. тут містяться фонди Центрального державного історичного архіву України та дирекція Державного архіву Львівської області.

Схожі новини