Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Близько до серця

Як діяти при нападі стенокардії і не допустити розвитку інфаркту міокарда?

Інфаркт міокарда та серцева недостатність не виникають «на порожньому місці». Цьому передують роки змін у роботі серцевого м’яза, на початках — часто непомітних для хворого.

Кровопостачання серця забез­печують коронарні, або, як їх ще на­зивають, вінцеві артерії. Коли вони звужуються, серцевий м’яз не отримує достатньо кисню і поживних речовин. Коли повністю заблоковуються — клітини міокарда починають відмирати.

Як правило, звуження коронарних су­дин є наслідком атеросклерозу, коли на їхніх внутрішніх стінках роками відкла­дається жовта жирова речовина (т. зв. атеросклеротичні бляшки). Кров насилу «проштовхується» артеріями. «Зростає кров’яний тиск, у результаті чого розви­вається ішемічна хвороба серця — хро­нічне захворювання, яке невпинно про­гресує і з часом (якщо його відповідно не лікувати та не вести здоровий спосіб жит­тя) викликає гострі коронарні синдроми, такі, як інфаркт міокарда чи серцева не­достатність», — пояснює завідувач від­ділення артеріальних гіпертензій та аритмій серця Черкаського обласно­го кардіологічного центру, Заслуже­ний лікар України, к.м.н. Володимир Казмирук.

Типові симптоми недуги — напади стискаючого або пекучого болю у груд­ній клітці (стенокардія), задишка і неспо­кій. Під час фізичних навантажень, коли серце швидше і сильніше скорочується, потреби міокарда у кисні та енергії зрос­тають, а звужені судини — не в змозі їх за­безпечити. Ось чому хворі краще почува­ються у стані спокою.

Недуга прогресуватиме швидше і з більшою вірогідністю виникнуть її ускладнення, якщо:

— у вас — підвищений рівень холесте­рину у крові;

— довший час утримуються високі по­казники артеріального тиску;

— ви курите;

— мало рухаєтеся;

— маєте надлишкову вагу;

— зазнаєте значних психоемоційних навантажень;

— нераціонально харчуєтеся.

Як знизити ризик інфаркту міокарда і серцевої недостатності?

Придбайте апарат для вимірю­вання артеріального тиску. Повірте, ця інвестиція з часом окупиться! Регулярно міряйте тиск. Якщо його показники пе­ревищують 140/90 мм рт. ст., зверніться до свого сімейного лікаря або кардіоло­га, який випише рецепт на гіпотензивні препарати і розповість, як їх приймати. Лікувати артеріальну гіпертензію треба, навіть якщо не відчуваєте погіршення са­мопочуття!

Контролюйте частоту серцевих скорочень. При ішемічній хворобі сер­ця вона не повинна перевищувати 70 за одну хвилину.

Відстежуйте показники холесте­ринового обміну. Рівень холестерину не повинен перевищувати 4,5 ммоль/л, а холестерину ліпопротеїнів низької щіль­ності — 2,5 ммоль/л.

Систематично перевіряйте рі­вень глюкози у крові. Норма — до 6 ммоль/л.

Киньте курити — ця згубна звичка підвищує ризик розвитку ішемічної хво­роби серця та ускладнень від неї у чоти­ри рази!

Утримуйте нормальну масу тіла. Нормальна — це коли ІМТ (індекс маси тіла) не перевищує 25 кг/м2. Щоб визна­чити ІМТ, вагу тіла (у кілограмах) розді­літь на зріст (у метрах) у квадраті.

Найнебезпечніше, коли жир скупчу­ється довкола талії. Абдомінальне ожи­ріння може призводити до цукрового діабету, а цукровий діабет своєю чер­гою — провокувати розвиток атероскле­розу та ішемічної хвороби серця. Якщо ж ці захворювання у вас вже є — ускладню­вати їх перебіг.

Аби переконатися, що абдоміналь­не ожиріння вам не загрожує, виміряй­те сантиметровою стрічкою об’єм своєї талії. Якщо перевищує 88 см (для жінок) або 102 см (для чоловіків), перейдіть на більш здорове харчування і регулярно виконуйте фізичні вправи.

Рух — це життя. Помірні фізичні на­вантаження допоможуть не лише схудну­ти, а й утримувати вагу у межах норми, сприятимуть зниженню кров’яного тис­ку і загальному зміцненню організму. Що означає «помірні фізичні навантаження» саме для вас — це питання треба обгово­рити з лікуючим лікарем.

Під час фізичних навантажень часто­та пульсу буде зростати, але вона не по­винна відхилятися від показників у стані спокою більш ніж на 10−15 за одну хвили­ну. При появі болю, задишки заняття слід негайно припинити! Ніколи не наванта­жуйте тіло відразу після їди — вичекайте хоча б дві години. Не тренуйтеся у спеку, на морозному повітрі, при сильному вітрі чи високій вологості, перебуваючи висо­ко у горах — ці прості заходи безпеки до­зволять звести до мінімуму ризик виник­нення стенокардії;

Менше «беріть усе до серця», не зліться і не нервуйте. Не доводьте себе до виснаження: попрацювали у своєму темпі — відпочиньте. Спіть не менше 8 годин на добу. Ставтеся до життя більш позитивно, до людей — більш доброзич­ливо. Якщо проблеми зі сном і поганий настрій стали вашими вірними супутни­ками — зверніться до лікаря.

Записуйте всі показники і дати, коли проводили заміри (тиску, час­тоти пульсу, вагу і об’єм талії, рівень глюкози і загального холестерину у крові). Обов’язково занотовуйте, які ліки приймали. Коли наступного разу будете йти до лікаря, прихопіть ці записи зі со­бою.

Якщо віддаєте перевагу жирній, сма­женій їжі, копченим, з великим вмістом солі і цукру продуктам, їсте «на ходу» і схильні до переїдання на ніч, не дивуй­теся, якщо за кілька років у вас діагнос­тують артеріальну гіпертензію, цукровий діабет, ожиріння чи атеросклероз (або всі ці хвороби разом узяті). У майбутньо­му ці патології загрожуватимуть вам ін­фарктом міокарда, інсультом та іншими судинними катастрофами — знову ж таки, якщо не зміните стилю харчування на більш здоровий:

— якщо будете споживати впродовж дня більше калорій, ніж потребує ваш ор­ганізм — будете набирати вагу. Якщо у вас сидяча робота, не можете харчува­тися так, наче працюєте на будові;

— не пропускайте сніданків, повноцін­но обідайте. Вечеря — легка і не пізніше, ніж за 2−3 години до сну. Уникайте нездо­рових калорійних перекусів;

— вставайте з-за столу з легким від­чуттям голоду;

— обмежте вживання жирів тваринно­го походження (насичених жирів): масла, сала, смальцю. Замініть їх рослинними — оливковою, соняшниковою, кукурудзя­ною, але також вживайте їх у невеликих кількостях;

— трансжири повинні становити не більше 1% від вашого добового раціону. Але краще від них узагалі відмовитися. Найбільша кількість трансжирів містить­ся у кондитерських виробах промисло­вого виробництва;

— солі — не більше 5 г/добу, але чим менше, тим краще;

— споживайте щодня по 30−45 г кліт­ковини. Харчові волокна містяться у фруктах, овочах, крупах і бобових;

— щодня вживайте мінімум по 400 г фруктів та овочів. Розділіть цю порцію на 2−3 прийоми;

— овочі, м’ясо, рибу варіть або туш­куйте;

— відмовтеся від смажених страв, копчених і маринованих продуктів, жир­них соусів, майонезу;

— хліб їсти можна, але з борошна гру­бого помелу. Так само каші — тільки з ці­лозернових круп;

— обмежте вживання цукру і солодо­щів (особливого фабричного виробни­цтва);

— жирну морську рибу (до її складу входять корисні для серця і судин оме­га-3 поліненасичені жирні кислоти) їжте щонайменше двічі на тиждень;

— обмежте вживання алкоголю. Упро­довж дня можна випити максимум 50 мл горілки, або 150 мл вина, або 300 мл пива (для чоловіків). Допустимі дози для жінок — удвічі менші. Вагітним вживати спиртне категорично забороняється!

Як діяти при нападі стенокардії?

Якщо біль виник під час фізичного на­вантаження, сядьте і відпочиньте. Якщо у стані спокою (коли лежали у ліжку) — сядьте і опустіть ноги на підлогу.

Якомога швидше покладіть таблет­ку нітрогліцерину під язик. Нітрогліцерин повинен завжди бути у вас під рукою. Якщо ефект відсутній, через п’ять хвилин прийміть ще одну таблетку. Максималь­на кількість таблеток, яку можна прийня­ти під час нападу, — не більше трьох. Валі­дол при стенокардії — неефективний!

Якщо цього дня не приймали ацетил­саліцилову кислоту, розжуйте таблетку — так запобіжите розвитку інфаркту мі­окарда. Якщо стискаючий біль у груди­ні віддає у ліву руку або щелепу і три­ває довше 20 хвилин (нітрогліцерин при цьому не допомагає), це може бути симптомом інфаркту міокарда! Не на­магайтеся самостійно добратися до лі­карні — негайно викликайте «швидку». «Хворі на артеріальну гіпертензію і/або цукровий діабет при появі болю у грудях „швидку“ повинні викликати відразу. Так само як і затяті курці віком 35−40 років, оскільки стискаючий біль у грудях у цієї категорії пацієнтів, як правило, вказує на гострий коронарний синдром. Якщо такий біль відчуває молода особа, яка не курить, ймовірно, так її організм від­реагував на стресову ситуацію. У таких випадках доцільно прийняти заспокій­ливе», — радить лікар-кардіолог Воло­димир Казмирук.

Схожі новини