Передплата 2024 «Добра кухня»

«Місія соцпроєкту – прищепити українцям культуру донорства»

У Львові відбувся Red Brunсh від ведучої Яніни Соколової: 150 донорів здали кров та 11 людей пожертвували волосся для перук онкохворим діточкам

У місті Лева вперше відбулася соціальна акція Red Brunch, яку організувала відома телеведуча Яніна Соколова. Для Яніни це більше, ніж проєкт. Жінка успішно поборола онконедугу і на власному прикладі показує незламність сили духу. Традиційно Red Brunch відбувається у перший вівторок місяця для підтримки онкохворих дітей. Кожен охочий може долучитися до добрих справ — стати донором крові або волосся. У Львові здати кров зголосилося 150 донорів та ще одинадцять львів’ян, більшість з яких — дівчата та жінки — обстригли волосся, аби майстри зробили перуки для онкохворих дітей.

На львівський Red Brunch осо­бисто завітали Яніна Соколова та лідер гурту «Друга ріка» рок-музикант Валерій Харчишин. Та­кож акцію підтримало подружжя Садових — міський голова Львова Андрій Садовий та його дружина Катерина Кіт-Садова. Яніна зау­важила, що за результатами чо­тирьох перших бранчів, які від­булися у Києві, 240 людей стали донорами крові. Небайдужі кияни врятували 720 життів. У комента­рі для «ВЗ» ведуча та благодійни­ця зазначила, що головна місія проєкту — прищепити українцям культуру донорства. Адже це таке щастя, коли рятуєш чиєсь жит­тя. Незабаром благодійний до­норський досвід Києва та Льво­ва переймуть інші міста України. У кулуарах Яніна особисто під­тримувала тих, хто прийшов зда­вати кров, дякувала їм за небай­дужість.

Журналіст «ВЗ» теж зроби­ла добру справу — долучилася до соцпроєкту, здала кров. На цей крок пішла тому, що мені не байдужа тема захисту хво­рих дітей. У 2008 році через важку онконедугу я втратила батька. Моя сім’я тоді пере­жила велике горе. Розумію, як важливо у складних життєвих обставинах мати підтримку, і не лише моральну.

До здачі крові ретельно го­тувалася, зокрема стежила за режимом харчування. Органі­затори Red Brunch присилали нам у соцмережах рекомен­дації, яких донори мають до­тримуватися за три і за день до здачі крові. Також потріб­но добре виспатися, вранці — легкий сніданок. Дозволяєть­ся каша без масла, хліб, чай з печивом. Для тих, хто не встиг поснідати, організатори при­готували на місці легкий пе­рекус.

Перший етап для донора крові — зареєструватися і піти на огляд до лікаря. Не обійшлося без черг, бо охочих було чима­ло. Після огляду та анкетування медики дали мені добро на зда­чу крові. За кілька хвилин я була у спеціальній кімнаті для доно­рів. Забір крові триває щонай­менше десять хвилин.

Відтак прямую у спеціальну перукарню, де зібралися доно­ри волосся. Там кипить робота, майстри чаклують над зачіска­ми дівчат. Кожна з донорок ви­рішила змінити імідж, з довгим волоссям прощаються «на ура». Серед донорок — 10-річна Ія Думбровська, яка навчається у Львівській академічній гімназії. «Мала волосся аж до стегон, — розповідає дівчинка журналістці „ВЗ“. — Вирішила обрізати його для благодійного проєкту, щоб дізнатися, які емоції тебе будуть переповнювати, коли комусь допомагаєш. Мені так кайфово! Коли волосся відросте, ще буду здавати його для донорства. Те­пер переживаю, що скажуть од­нокласники. Вони мене, напев­но, не впізнають».

Школярка Ія Думбровська уже знає, які емоції переповнюють, коли допомагаєш врятувати життя.
Школярка Ія Думбровська уже знає, які емоції переповнюють, коли допомагаєш врятувати життя.

Катерина Кіт-Садова сказала «ВЗ», що про Red Brunch дізна­лася випадково. У вересні вона відвідала лекцію Яніни в Україн­ському католицькому універси­теті. Там розговорилися з веду­чою про її ініціативи, вирішили, що у місті Лева теж потрібно ор­ганізувати благодійне донор­ство. Каже, ініціативу швидко підхопили чимало громадських і благодійних об’єднань. «Львів — перше місто після Києва, яке підтримало цю ініціативу. Споді­ваємося, що будемо проводити такий Red Brunch кожного пер­шого вівторка місяця. Просимо всіх зголошуватися, бо це дуже корисна і добра справа», — під­сумувала перша леді Львова.

Фото авторки

Схожі новини