«За місяць виношу сміття один або два рази!»
Все, що можна віддати на переробку, Іванна Штогрин сортує та миє, а харчові відходи «згодовує» спеціальним хробакам
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/397663/smittia.jpg)
Мало не щодня кожна сім’я виносить пакет зі сміттям. Якщо сміттєвий бак переповнений, ставимо пакет поруч. При цьому лаємо комунальників, які не можуть вчасно вивезти непотріб. А може, якби ми спробували викидати менше, то й проблема з вивозом сміття не стояла б так гостро? Львів’янка Іванна Штогрин довела: навіть багатодітна сім’я, яка мешкає у багатоповерхівці, може продукувати мінімум відходів. І від цього є користь не лише для довкілля, а й для сімейного бюджету.
«У нас троє дітей, тож сміття завжди було багато. Якось не задумувалась, що відбувається з тим сміттям після того, як ми його відносимо до сміттєвого бака. А потім сталася трагедія на Грибовицькому сміттєзвалищі. Серед тих, хто загинув, був зять моїх знайомих. І в тому, що сталося, винні не лише міські чиновники, а й усі ми, — каже Іванна Штогрин. — Ми купуємо пакети для сміття і туди скидаємо все підряд. Бо нам так зручно. У поліетиленових кульках без доступу повітря харчові відходи починають бродити, різні речовини вступають у хімічні реакції. І виділяються гази — сірководень і метан. Пожежа на полігоні почалась саме через те, що почав горіти метан».
Після тієї трагедії жінка почала сортувати сміття вдома. Хоча біля багатоповерхівки, у якій мешкає, немає баків для роздільного прийому сміття. Через фейсбук знайшла організацію «Чисте довкілля». Вони забирають скло, папір, харчовий і побутовий пластик, тетра- і алопаки. Головне, що уся вторсировина має бути вимита і висушена. Пакети з-під соку чи молока треба розрізати. Кришечки окремо. До речі, не увесь пластик можна здавати на переробку. На кожній пластиковій упаковці є маркування — трикутник з цифрою всередині. Якщо там 3, 6, чи 7 — таку сировину переробити не можна. Чимало дитячих йогуртів пакують у пластикові «ванночки» з позначкою «6». Трійка означає, що це взагалі не харчовий пластик, тож продукти харчування у нього пакувати не можна. Хоча трапляється, що з такого матеріалу виробляють одноразовий посуд.
«Навіть мої діти, коли щось купують у магазині, дивляться на маркування. Якщо воно в тарі, яку не можна здати на переробку, — не беремо, — каже жінка. — До речі, багато моїх сусідок, які знають, що я сортую сміття, часом приносять і свою „вторсировину“, аби я здала. Зокрема великі банки від ополіскувачів чи засобів для прання. Ми хотіли встановити спеціальні контейнери у кожному під’їзді, але частина мешканців боїться, що буде неприємний запах. Але ж складати у контейнери треба лише вимиту і висушену вторсировину. Це лише кілька додаткових хвилин часу! Контейнерів у нас наразі нема, а те, що приносять знайомі, часом доводиться зберігати в багажнику свого авто. Щоправда, потім не знаю, як маю ділити гроші, які дають за вторсировину. Минулого разу заробила 78 гривень».
Самого сортування жінці виявилось замало, вирішила компостувати харчові відходи. Для цього на балконі встановила ящик, куди «заселила» спеціальних… хробаків. «Є спеціальні мікроорганізми — бокаші. Вони швидше змушують органічні відходи перероблятись на компост. Але недолік у тому, що вони не відтворюються, тож їх треба щоразу купувати. Натомість хробаки розмножуються самі. Для компосту використовують два види — каліфорнійського черв’яка і старателя. Я купила на ОЛХ старателів, оскільки вони стійкіші до перепадів температури, — каже Іванна. — Відколи почала компостувати харчові відходи, звичайного сміття, яке не можна здати на переробку, стало значно менше. Загалом у загальний сміттєвий бак викидаю сміття лише раз чи два на місяць».
Окрім компостера, який має у квартирі, жінка вивозить органічні відходи на город до родички. «Зараз багато шкірок з кавунів, динь, качани з кукурудзи, яблук. Мої хробаки не встигають все це з’їсти. Тож вивожу на город і закопую. У землі воно перегниває. І це додаткове добриво для ґрунту. А компост — взагалі цінне добриво, екологічно чисте, не те що мінеральні добрива. Тому тим, хто має дачі, раджу обов’язково компостувати харчові відходи. Це також добрий ґрунт для вазонків. До речі, за кордоном у містах є громадські компостери. Наприклад, у Бельгії. Там два дерев’яні ящики біля… костелу. В одному з них листя. Ти кидаєш свої харчові відходи в один бак, береш з іншого бака листя і присипаєш їх. Завдяки листю харчові відходи починають пріти, перероблятись на компост. — каже Іванна Штогрин. — Маємо розуміти: якщо не навчимось сортувати сміття, то будемо щоразу платити більше за його вивезення. Адже що більше змішаного сміття буде надходити на сміттєсортувальний завод, плата за вивіз зростатиме. Мені імпонує ідея „Дім нуль відходів“. Аби було менше сміття, намагаюсь відмовитись від всього одноразового. За покупками ходжу з екосумками. Беру з дому контейнери для м’яса, фруктів, аби не брати „кульочків“. Дітям у школу купила багаторазові пляшки для води з безпечного харчового пластику. Навіть трубочки замовила багаторазові. Для них у комплекті є спеціальні щіточки, щоб можна було мити всередині».