Передплата 2024 «Добрий господар»

Щось шлунок раптом розболівся…

Так може проявлятися… інфаркт міокарда – «хвороба-вбивця номер один»

Більшість з нас уявляє серцевий напад так: людина хапається за груди і, важко дихаючи, падає на землю. Однак симптоми інфаркту (особливо у жінок) можуть бути настільки невиразними, що хворий може їх просто проігнорувати, не отримавши належного лікування.

ІНФАРКТ МІОКАРДА — «хвороба-вбив­ця номер один» не лише серед чолові­ків, а й серед представниць прекрас­ної статі. Власне це переконання, що жінкам серцевий напад не загрожує, і створює велику проблему. «Представ­ниці слабкої статі можуть думати, що їхнє погане самопочуття пов’язане не з відмиранням частинки серця, а з вто­мою, перепадами атмосферного тиску чи іншими причинами», — каже д.м.н., професор кардіології з Північно-за­хідного Меморіального госпіталю (Чикаго, США) Марла Мендельсон.

Інфаркт міокарда виникає, коли суди­ни серця не здатні забезпечити достат­нє кровопостачання серцевому м’язу, через що той не може ефективно пра­цювати. «Це часто трапляється через атеросклероз — бляшки, які протягом тривалого часу накопичуються на стін­ках артерій. Серцевий напад трапляєть­ся, коли бляшка раптово відривається. Формується тромб, який може повніс­тю заблокувати потік крові до артерії серця, і тоді серцевий м’яз почне від­мирати», — пояснює д.м.н., заступник директора превенційної кардіології у Шпиталі Джонса Гопкінса (Балти­мор, США) Ерін Донеллі Мічос. Над­звичайно важливо якнайшвидше надати людині фахову допомогу.

Незвичні симптоми інфаркту

Розлад травлення і біль у шлунку

Оскільки серце розташовується над шлунком, люди часто плутають серце­вий напад з дискомфортом, який вини­кає після переїдання. Лікарі, на жаль, також. Доктор Мендельсон наводить приклад: у 1991 році у США провели до­слідження: тим жінкам, які зверталися у прийомне відділення «швидкої» зі скар­гами на біль у шлунку, медики виписува­ли антацид (препарат для нейтралізації соляної кислоти, що входить до складу шлункового соку) і відправляли додому. Чоловіків з такою самою скаргою скеро­вували на обстеження та аналізи.

Якщо відчуваєте біль у ділянці шлун­ка, який триває протягом кількох хви­лин, і виник він уперше, — негайно звер­ніться до лікаря.

Біль у щелепі та спині

Кожна людина відчуває біль по-різному, і кожен з нас має інший больо­вий поріг. Через це легко сплутати біль, який походить з грудної клітки, з болем інших ділянок тіла, включно зі щелепою та спиною.

«Це відбувається не тому, що серцеві напади відрізняються один від одного, а тому, що відрізняються відчуття симпто­мів», — зазначає доктор Мендельсон.

Печія

Подібно, як і з болем у шлунку, сер­цевий напад можна легко сплутати з відчуттям печії. Серце розташовується біля верхньої частини стравоходу, тому часом печія може відчуватися як серце­вий напад, і навпаки. Важливо визначи­ти, скільки часу минуло. «Якщо напад печії є раптовим, виник вперше і три­ває довше, ніж 5−7 хвилин, якщо відчу­ваєте дискомфорт, який не минає у си­дячому положенні чи під час відпочинку, це може бути ознакою серцевого напа­ду», — наголошує доктор Мічос.

Задишка

Якщо після фізичних навантажень ви­никає задишка, це — нормально. Однак якщо вам важко дихати, коли ви просто сидите на дивані, або якщо вам важко подолати кілька сходинок, це — сигнал, що з вашим серцем не все гаразд.

Навіть якщо задишка не супроводжу­ється болем у грудях, вона може сигна­лізувати про серцевий напад.

«Не втомлююся нагадувати пацієн­там: якщо у вас виникає найменший сум­нів, чи все гаразд із вашим серцем, не­гайно зверніться до фахівця, оскільки кожен з нас по-іншому відчуватиме сер­цевий напад, а відсутність болю у грудній клітці не означає, що у вашому серці вже цієї миті не розпочалися незворотні про­цеси», — зазначає д.м.н., кардіолог Емі Сарма з Массачусетської багатопро­фільної лікарні (Бостон, США).

Біль у лівій руці

Біль, що віддає у ліву руку, часто на­зивають класичним симптомом серце­вого нападу. «Оскільки нервові закінчен­ня від руки та грудної клітки сходяться у спинному мозку в одному місці, мозок не може відрізнити, що джерело больо­вих відчуттів — у серці. Наприклад, якщо вколете голкою палець, точно будете знати, де вас болить. Але це не у випад­ку, коли біль походить з грудної клітки», — наголошує доктор Мендельсон.

Нудота

Оскільки серце розташовується над шлунком, серцевий напад може викли­кати нудоту.

«Типовий серцевий напад викликає загальне відчуття нездужання, яке вклю­чає нудоту, озноб, запаморочення і «хо­лодний піт», — підкреслює доктор Мічос.

Біль у грудях

Це — найбільш поширений симптом серцевого нападу: відчуття, ніби слон всівся на грудну клітку, або відчуття раптового напруження у ділянці серця."Якщо відчуваєте тиск, стиснення чи напруження у грудній клітці — це типо­ва ознака серцевого нападу", — наголо­шує доктор Мічос. Негайно зверніться по допомогу до фахівців!

Вчасне розпізнання симптомів ін­фаркту може зберегти ваше життя. Од­нак найважливіше, що можете зроби­ти, — не допустити, розвитку серцевої катастрофи. У цьому допоможе профі­лактика, яка включає регулярні огляди у спеціаліста на предмет серцевих за­хворювань, здорове харчування і помір­ні фізичні навантаження.

«Підозрюєте, що у вас серцевий на­пад? Викликайте „швидку“, — радить доктор Сарма. — Лікарі проведуть об­стеження, аби переконатися, що у вас справді інфаркт, і з’ясувати, що спри­чинило блокування кровотоку. Лікуван­ня передбачає інтервенційні втручання, кардіохірургічні операції та прийом ме­дикаментів».

Схожі новини