Передплата 2024 ВЗ

«Підробляють навіть медичний спирт!»

Українці запустили мобільний додаток, який допоможе виявити фальсифіковані ліки

Випили таблетку від головного болю, а він ніяк не вщухає? Може, замість знеболювального вам продали звичайну крейду? На жаль, такі випадки не рідкість. Але тепер покупцям легше розібратись, де ліки, а де фальсифікат. Українські розробники запустити спеціальний додаток, за допомогою якого можна перевірити, чи придбані медикаменти офіційно зареєстровані в Україні та чи взагалі є ліками те, що призначив лікар. Додаток «Ліки контроль» можна безкоштовно встановити на телефон або перевірити ліки безпосередньо на сайті likicontrol.com.ua або www.tabletki.info/ua. Сервіс також підкаже, чи можна отримати потрібний препарат безкоштовно за державною програмою «Доступні ліки», а також нагадає, якщо закінчився термін придатності медикаментів з вашої домашньої аптечки.

— Після Майдану нам з друзя­ми хотілось реалізувати соціаль­но значущий ІТ-проєкт. А після придбання неякісних ліків вини­кла ідея проєкту, який би допо­міг відрізнити справжні ліки від підробок, а також допомогти з пошуком аналогів, — каже голо­ва ГО «Ліки Контроль» Наталія Гуран. — Сам проєкт ми створи­ли у вересні 2015 року, а вже у 2016-му додаток «Ліки Контр­оль» опублікували в Google Play Market та App Store. З минуло­го року ми інформуємо корис­тувачів, які препарати можна отримати безоплатно при амбу­латорному лікуванні за програ­мою «Доступні ліки» та в стаціо­нарі за програмою «Нацперелік основних лікарських засобів». Зараз аудиторія додатку на обох платформах понад 110 ти­сяч чоловік. Аудиторія сайту 40−50 тисяч користувачів на місяць. Ми відстежуємо аналітику ко­ристування сервісом, намагає­мося відповісти на всі звернен­ня, їх також багато.

— З якими питаннями най­частіше звертаються корис­тувачі?

— В основному користува­чі пишуть про те, що купили за­боронену серію препарату, або ліки не подіяли, або упаковка дивно виглядає, але при цьо­му відмовляються писати звер­нення до контролюючих орга­нів. Останнім часом нам пишуть люди, які повірили рекламі і на­магаються перевірити дієтич­ні добавки, які продають під ви­глядом ліків. За останню добу багато користувачів намага­лись знайти в «Ліки Контроль» препарат Normalize (від гіпер­тонії) і звертались до нас за роз’ясненнями. На упаковці лі­карського засобу має бути но­мер реєстраційного посвідчен­ня у форматі UA/0000/00/00. Якщо на упаковці такого номе­ра немає, перед вами не лікар­ський засіб. Це може бути діє­тична добавка (часто виробники вказують «не є лікарським засо­бом») або фальсифікат.

— Які ліки найчастіше фаль­сифікують?

— За даними ВООЗ, рані­ше найчастіше фальсифіку­вали засоби для схуднення та підвищення потенції, зараз фальсифікують все — від зне­болювальних до антибіотиків. Дуже часто це ліки, ефект від прийому яких не помітний від­разу, скажімо, гормональні пре­парати. Підробляють і дорогі препарати, і популярні ліки, які є в кожній домашній аптечці. На­приклад, Держлікслужба забо­ронила чергову партію фальси­фікованого спирту. Відрізнити фальсифікований зразок мож­на було за кількома ознаками: занижений об’єм вмісту кон­тейнера, замість кришки, що закручується, була лише проб­ка, помилки у маркуванні. Уя­віть, що буде, якщо продезінфі­кувати таким «спиртом» поріз. Звичайна уважність до зовніш­нього вигляду упаковки і читан­ня маркування може врятувати життя. Всі підписники «Домаш­ньої аптечки» Ліки Контроль, які вказали цей препарат, сьогод­ні отримали попередження про заборону.

— Додаток підказує, якщо є заборонена серія препа­рату? «Заборонена серія» — це фальсифікат чи справжні ліки, але неналежної якості?

— Може бути і те, й інше. Ми наводимо в додатку копію розпорядження, де написано, чому серія заборонена. Тому так важливо, аби користувачі інформували, якщо їм трапля­ється підозріла упаковка, зна­йомий препарат має, напри­клад, незвичний запах чи смак тощо.

Цифра

10,5%за даними ВООЗ, стільки на світовому ринку неконди­ційних та фальсифікованих лікарських засобів. При­чому кількість фальсифікату приблизно однакова як у країнах з низьким, так і в країнах з середнім рівнем доходів. Загалом люди витрачають на підробки та неякісні ліки приблизно 30 мільярдів доларів на рік.

Схожі новини