Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Володимир Пєхота отримав «згори» догану, бо виділив кошти на ремонт шахового клубу...

19 червня виповнилося 90 років Віктору Карту, а наступного дня відзначає свій 80-річний ювілей Володимир Пєхота.

Їхні зовсім різні біографії об’єднує причетність до становлення львівської шахової школи. Пан Карт був тренером плеяди львівських гросмейстерів, а пан Пєхота — головою Львівської шахової федерації. І саме завдяки йому у центрі Львова, на вулиці Фредра, 1, з’явився знаменитий шаховий клуб — найкращий на той час в Україні.

Батьків, як відомо, не обирають, так само не обирають добу, в яку доводиться жити. Більша частина життя Віктора Карта та Володимира Пєхоти припала на добу, яку б ми символічно назвали «дівчина з веслом». У ті часи в кожному парку кожного великого міста та маленького містечка стояли однакові статуї дівчини з веслом. Уніформованими були і багато інших аспектів суспільного життя. Бо на все потрібний був дозвіл централізованої влади, яку уособлювала комуністична партія, — єдина на всю країну. Тоді був популярним жарт: «Партія нас вчить, що гази при нагріванні розширяються». Ця регламентованість вбивала ініціативу: спокійніше було нічого не робити, а чекати наказу та інструкцій згори.

Але і тоді зустрічалися люди, які хотіли робити і робили щось корисне. Пригадуємо, на капітальний ремонт триповерхового будинку шахового клубу, який здійснювався поза планом, бракувало коштів, бо ідея передачі цієї будівлі шахістам виникла у Львові, а не у столиці. Якщо чекати на кошти з Києва, то треба було припинити всі роботи на тривалий період. Директор клубу Казимир Шварц не хотів чекати. Його підтримав голова федерації і тодішній голова міста Володимир Пєхота.

Знайшов кошти у міському бюджеті. Згодом отримав за це догану, що за тих часів означало «червону картку» і ризик позбутися роботи… Володимир Пєхота очолював місто Лева вісім років. Саме з його іменем пов’язане масштабне будівництво інфраструктури міста та житла Сихівського масиву. Будівництво стало його другою професією. Це був його поклик.

. На початку 90-х Володимир Пєхота переїхав до Києва. Був у Кабміні керуючим справами, держсекретарем та міністром Кабінету Міністрів. Чотири рази обирався до Верховної Ради. І на пенсії дієві люди знаходять собі заняття. Віктор Карт досі навчає гри у шахи здібних малюків. А Володимир Пєхота починає свій день з партії у шахи з комп’ютером.

Крім того, пише вірші і любить працювати у саду. Про догляд за фруктовими деревами знає все. Хочемо щиро привітати ювілярів! Впевнені, до наших привітань долучаться чимало львів’ян, яким доводилося коли-небудь зустрічатися з цими чудовими людьми.

Гросмейстери Адріан МИХАЛЬЧИШИН, Олександр БЕЛЯВСЬКИЙ.