Передплата 2024 «Добра кухня»

На море – з маленькими дітьми

Як спланувати відпустку так, аби батьки теж відпочили?

Планування літнього відпочинку — річ приємна, але нелегка. Особливо якщо це відпочинок з малими дітьми. Адже доводиться врахувати мільйон нюансів, аби якась дурниця (як-от відсутність улюбленого горщика чи іграшки) не перетворила відпустку на пекельне випробування.

Вибираємо маршрут

Ми цього року вперше відпочивали втрьох, із малою дитиною. Обрали Туреч­чину, оскільки туди найкоротший переліт, — 2,5 години. До Єгипту летіти приблизно чотири години. Деякі напрямки «відпали» автоматично, через відсутність прямих рейсів зі Львова на потрібні нам дати (на­приклад, авіачартери в Хорватію почина­ються лише з червня). Тож перша вимога для подорожі з дитиною — виліт із вашо­го міста.

Нам хотілося, аби було море, гори і багато зелені, тому відпочивали у Текі­рові (регіон Кемер). За природою міс­цевість дуже схожа на Південний бе­рег Криму. Через це Кемер так люблять українці та росіяни. Для повної схожості з Кримом на пляжі бракує тільки вигуків «пахлава, чурчхелла»… Якщо хочете від­починок Russian Free, тобто без росіян, вам не сюди.

Варто також враховувати, за скіль­ки кілометрів розташований готель від аеропорту. Адже буває, що транс­фер до готелю займає більше часу, ніж сам переліт. Текірова за 70 км від Ан­тальї. Нам пощастило, бо, окрім нас, в автобусі їхала лише одна сім’я, яка ви­ходила в сусідньому готелі, тому до­рога зайняла півтори години. Якщо ж дорогою автобус заїжджає ще у кіль­ка готелів, трансфер може бути удвічі довшим. Звичайно, за додаткову пла­ту можна замовити собі індивідуаль­ний трансфер. Це вигідно, якщо їдете великою компанією.

Шукайте пляжі з «блакитним прапором»

Ще один важливий пункт — пляж і за­хід у море. У Туреччині пляжі в основному галькові. Піщані частіше зустрічаються в регіонах Сіде та Аланья, Кемер — скеляс­те узбережжя. Тут переважно галька. Чим ближче до Антальї, тим галька крупніша. На деяких пляжах захід у море можливий лише з понтону, а це зовсім не підходить для відпочинку з дітьми. У мене була ди­лема — хочу в Кемер, але піщаний пляж, щоб дитині було зручно. Така собі вели­ка пісочниця. (До речі, набір для пасочок краще брати зі собою, бо те, що у нас ко­штує 50−80 гривень, у курортних магази­нах буде майже 10 доларів).

Ми знайшли готель з широким на­сипним пляжем. Ще й з «блакитним прапором» (міжнародний сертифікат якості пляжів, який підтверджує чисто­ту і безпеку купання). Та моїй дитині пі­сок… не сподобався зовсім, бо він за­літав у сандалі. Тому мала ходила лише смугою гальки, яку намило з моря. До лежака доводилось її транспортувати на руках.

Мені теж галька подобається біль­ше, а щоб зручно було заходити в море, варто подбати про спеціальне взуття («коралки», або «аквашузи»). Тож якщо вам пропонують хороший тур, але на пляжі галька — не відкидайте цього ва­ріанта.

Дитячий клуб — порятунок для мами

При виборі готелю варто перевіри­ти, чи орієнтований він на дитячий від­починок. Яке там дитяче меню (у деяких ресторанах «дитяче» меню — це карто­пля фрі та нагетси, тому краще орієнту­ватись на відгуки). Якщо дитина щойно почала їсти прикорм, то чи є блендери. Зрештою, для таких мацьоп краще все ж мати зі собою швидкорозчинну кашу та пюре в баночках. Якщо дитина звикла спати у ліжечку, уточніть, чи можуть по­ставити в номер саме дитяче ліжечко, а не просто додаткове спальне місце. Усі ці опції у сімейних готелях, як правило, є. Навіть наповнювачі для подушок мож­на обирати. Але переважно про усе це треба домовлятись уже на рецепції го­телю. А поки обираєте, не соромтесь морочити голову турагенту — уточняти усі деталі вашого відпочинку, це входить у його роботу.

Ще один важливий момент — дитячий клуб. Це щось середнє між дитячим сад­ком та розважальним центром. Діток з 3−4 років можна залишати там «під роз­писку» на годину-дві. І їм цікаво, і мама може трохи позасмагати на лежаку, не переживатиме, що чудо-чадо побіжить на пірс чи впаде у дорослий басейн.

У більшості сімейних готелів є дитя­чі візки. Дізнайтесь заздалегідь, чи їх можна брати безкоштовно, чи все ж за оренду треба заплатити. Утім, візок-«тростину» не проблема взяти зі собою. Його вагу не враховують у загальний ба­гаж, а віддати можна вже біля трапу літа­ка. Поки чекатимете на посадку, дитина може в ньому поспати. Для діток, яким 3−4 роки, хороший варіант транспорту — валізки типу «транкі». На них можна сіс­ти, а хтось з батьків тягне, як санки. Од­нак якщо летите лоукостом, перевірте розміри допустимої ручної поклажі ва­шої авіакомпанії. Така дитяча валізка-коник може не пройти через спеціаль­ну рамку, якою перевіряють габарити сумок. З чартерами значно простіше — можна взяти на борт зі собою чималу торбу снеків, іграшок та змінного одягу для малюка.

Хоча правилами перельотів заборо­нено брати в салон літака рідини у тарі, що перевищує 100 мл, для дитини до­зволяють взяти невелику пляшку води, соку чи дитячої суміші. Попити чи пожу­вати щось варто дати дитині у момент зльоту чи посадки — тоді не так закла­дає вуха. До речі, їжа на борту літака те­пер в основному платна, а у деяких авіа­компаніях треба платити навіть за напої. Ці моменти варто уточнити перед поїзд­кою. Тому якийсь перекус зі собою тре­ба мати, адже від моменту реєстрації на рейс до розміщення у готелі пройде що­найменше півдня.

Заздалегідь варто подбати і про розваги у дорозі. Найпростіший варі­ант — ігри та мультики на телефоні чи планшеті. Але це збільшує шанс, що дитину захитає (для малюків є спеці­альні браслети від захитування). Ми брали олівці і блокнот — не надто вда­ла ідея, бо щоп’ять хвилин доводилось витягувати їх з-під крісла… Натомість книжечки з наліпками дуже пригоди­лись. Для старших діток є спеціаль­ні дорожні ігри у форматі блокнотів на спіралі — і не розсипається, і місця ба­гато не займає.

Важливо!
  • Якщо дитина їде за кордон лише з одним із батьків, обов’язково має бути нотаріально засвідчений дозвіл на вивезення її з країни від іншого з батьків.
  • Якщо батько та мати на різних прізвищах, варто взяти зі собою свідо­цтво про народження дитини і свідоцтво про одруження.
  • Дитячі квитки на літак поділяють на два типи: infant (від 0 до 2 років) та child (від 2 до 12 років). «Інфанти» літають безкоштовно або за 10% вартос­ті дорослого квитка (без окремого місця). За дітей від двох років доведеть­ся заплатити 30% і більше, але вони уже матимуть окремі місця. Цей нюанс треба враховувати, якщо запланували поїздку на день народження дитини. Тоді вилітатиме вона як infant, а повертатиметься як child.

Схожі новини