Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Малопомітні, але дуже небезпечні

Кожен другий кліщ переносить хворобу Лайма!

Травень сміливо можна назвати сезоном пікніків і активного відпочинку. За хороших погодних умов можна вирушити до парку, лісу, посмажити шашлик чи запекти на грилі рибу, насолодитись чудовими краєвидами, та й просто весело провести час у компанії друзів чи у колі найрідніших. Гарні враження та фото гарантовані! Але будьте обачними, адже саме зараз активізуються кліщі. Ці маленькі створіння є переносниками різноманітних інфекційних захворювань. Зокрема такого небезпечного, як бореліоз (хвороба Лайма).

Збудник передається людині че­рез укус кліща, коли той присмок­тується до шкіри своєї жертви.

«Якщо помітили на собі паразита, негайно зверніться у травмпункт до лікаря-хірурга чи травматоло­га, який акуратно вийме кліща цілим, — радить головний епідеміо­лог Львівщини Ната­лія Іванченко-Тімко. — Навіть не­значна частина паразита не може за­лишитись у тілі! Часто люди намагають­ся дістати кліща самостійно. Відривають черевце, голова залишається у ранці. Приєднується інша бактерійна флора, відповідно, ранка починає гноїтися. Чим довше кліщ перебуває в організмі лю­дини, тим більша ймовірність, що вона може захворіти. Виймайте кліща само­стійно лише у випадку, якщо вмієте це робити і впевнені, що виймете парази­та повністю. Після цього без зволікань зверніться до сімейного лікаря або ліка­ря-інфекціоніста для того, щоб отрима­ти рекомендації з профілактики, зокре­ма хвороби Лайма. Кліщовий енцефаліт на Львівщині не реєструють. Натомість майже кожен другий кліщ є переносни­ком хвороби Лайма (бореліозу)». Осно­вний симптом цієї недуги — пляма, яка червоніє і збільшується у розмірах. Її ще називають «повзучою еритемою». Се­ред інших проявів — неврологічні, з боку серцево-судинної системи та суглобів (біль як при артриті). Лікар проведе від­повідні обстеження, за допомогою яких і з’ясує, інфікувалась людина чи ні.

Як вберегтися від кліщів?

Вирушаючи на природу, подбай­те про відповідний одяг: високі шкар­петки, вбрання на довгий рукав, гольф, який закриває шию. Кліщі, як правило, присмоктуються до нижніх ділянок тіла, де тонка шкіра і її легше прокусити.

Після повернення з прогулянки по­просіть, аби хтось із рідних ретельно вас оглянув. Обов’язково це зробіть по­вторно вранці, бо кліща можна не поба­чити відразу.

Одяг необхідно випрати та випрасу­вати.

Схожі новини