Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Чому у Будинку воїна не вирує життя?

Поки приміщення стоїть пусткою, зловмисники поламали ліхтарі та зірвали стрічку з написом «Слава Україні!». Інцидент розслідує поліція

«У ніч зі суботи на неділю зловмисники понищили освітлення Будинку воїна, зірвали стрічку з написом „Слава Україні!“. Очевидці кажуть, що правопорушника затримала поліція, — написав на своїй сторінці у „Фейсбуці“ керівник ГО „Центр Гарант“ Зіновій Максимяк. — Прохання відреагувати на те, що сталося. Не можна упускати той факт, що так нахабно нищать нашу пам’ять. Не дамо процвітати „русскому міру“ у Львові!».

Пан Зіновій розповів жур­налісту «ВЗ», що стрічку з написом «Слава Україні!» на Будинку воїна, що на вул. Ко­роленка, 1, зірвали у суботу, піс­ля обіду. У той час люди йшли святити до церкви паску… Цей факт бачили свідки. «На це по­ліція не відреагувала, — каже Зі­новій Максимяк. — А коли вже розтрощили ліхтарі, поліція по­чала розслідування».

В обласній поліції повідо­мили, що зловмисника затри­мали. Ним виявився 35-річний львів’янин. Правоохоронці від­крили кримінальне проваджен­ня за ч. 1 статті 185 (таємне ви­крадення чужого майна). Триває слідство. Тим часом волонте­ри просять надсилати світлини чи відео, якщо хтось став свід­ком цієї події (на Будинку воїна відеокамер немає). Виникає ло­гічне запитання: це провокація чи «святкове» хуліганство?

Торік Львівська обласна рада ухвалила на сесії рішення про виселення Російського культур­ного центру і передала примі­щення на баланс комунальної власності облради (КП «Доля»). На ремонт приміщення витра­тили 6 мільйонів 165 тисяч гри­вень. Урочисте відкриття Дому воїна відбулося у жовтні 2018 р. Але будівля і досі стоїть зачине­ною…

Заступник голови ЛОР Во­лодимир Гірняк не прихо­вує, що це питання затягнуло­ся. Проте запевняє, що Будинок воїна у цьому приміщенні буде однозначно. «На даний момент виникли різні погляди на те, як Будинок воїна використову­вати. В облдержадміністрації та в облраді мають різні дум­ки. А тому мусимо знайти спіль­ний знаменник. Директор де­партаменту культури ЛОДА, наприклад, вважає, що примі­щення має бути на балансі істо­ричного музею. Голова облради каже, що воно має відноситися до комунального підприємства „Доля“ (деякі „атошні“ організа­ції виступають проти „Долі“. — Авт.). Але усі громадські орга­нізації висловились, що це має бути комунальне приміщення, а не належати одній громадській організації. Цю думку я підтри­мую. Для мене, як для людини, яка почала цей проект, важливо, щоб була знайдена спільна по­зиція. Ми маємо запитати, яким бачить Будинок воїна історич­ний музей, а яким КП „Доля“ чи інші організації? Як його вико­ристовувати? У цьому напрямку маємо рухатися».

Начальник управління майном спільної власності ЛОР Віктор Кусий розповів журна­лісту «ВЗ»: «Власник будинку — Львівська обласна рада. А ба­лансоутримувач — КП „Доля“. Вони несуть відповідальність за збереження майна і його цільове призначення. (Це підприємство, яке займається пошуком, дослі­дженням, ексгумацією і перепо­хованням осіб, які загинули чи померли внаслідок політичних репресій, воєн. — Авт.). На сесію облради мають винести питан­ня щодо концепції діяльності Бу­динку воїна, вирішити, на чиєму балансі буде приміщення».

«До вас зверталися конкретні громадські організації, які хочуть стати орендарями Будинку вої­на?» — запитую чиновника. «Гро­мадські організації учасників АТО долучалися до розробки концеп­ції. Є деякі напрацювання, які бу­дуть предметом розгляду на від­повідних комісіях обласної ради. Думок багато! Починаючи, що у цьому приміщенні має бути му­зей, завершуючи, що це має бути місце для зустрічей учасни­ків АТО та ООС. Очолювати цей процес має КП „Доля“, яка є ба­лансоутримувачем приміщен­ня».

У розмові з журналістом «ВЗ» керівник КП «Доля» Святос­лав Шеремета розповів, що написав заяву до поліції щодо вчинення правопорушення. За його словами, інцидент стався не у суботу, а у вівторок, близь­ко 14.00. Слідство триває.

Волонтери розповідали мені, що хотіли провести у Будин­ку воїна виставку фотографій, але їм не дозволили. Розпитую у пана Святослава, то чому Буди­нок воїна і досі стоїть пусткою? «На баланс КП „Доля“ примі­щення передали 1 березня, — каже пан Шеремета. — Відтоді з таким проханням до нас ніхто не звертався. Наскільки я знаю, на найближчому засіданні ЛОР буде прийнято рішення, яким чином буде функціонувати Будинок вої­на і хто буде його балансоутриму­вачем. Це рішення має ухвалити Львівська облрада, яка поклада­ється на думки учасників бойо­вих дій. Крім того, щоб будинок функціонував, потрібне фінан­сування. Наразі там є дуже гар­ний ремонт, але немає ні меблів, ні обладнання, ні опалення».

«А якою є ваша особиста дум­ка щодо цього питання?» — за­питую. «Я мушу відмовитися від коментарів… Для цього є ком­петентні органи. Облрада, гро­мадські організації учасників бойових дій, ветеранів теперіш­ньої війни. Яке буде прийнято рішення, так Будинок воїна буде функціонувати».

Схожі новини