Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Паперова книжка краща за електронну…

35−50% випускників шкіл мають короткозорість, і з кожним роком ця цифра зростає. Як зберегти зір дитині?

Кінець навчального року — не за горами. Школярі посилено готуються до ДПА, ЗНО, та й просто кожен хоче успішно завершити навчаль­ний рік, тому за підручника­ми діти сидять понаднормо­во. Але якби тільки це! Ще ж треба відвідати сторінку у «Фейсбуці», запостити фото в «Інстаграм». А пограти в ігри на комп’ютері! На перервах увага дітей прикута до ґаджетів. Удома батьки стомлені приходять з роботи і, мріючи про спокій, дають сину чи доньці до рук смарт­фон, планшет, забезпечу­ючи безлімітний доступ до Інтернету. Як наслідок, 35−50% випускників шкіл мають короткозорість, і з кожним роком ця цифра зростає.

«Більшість дітей у 1-му класі мають 100% зір, але у процесі навчан­ня, росту та розвитку, зорово­го навантаження, генетичної схильності до короткозорос­ті зір у них може почати зни­жуватися, — пояснює дитя­чий офтальмолог відділення Львівської обласної дитячої лікарні ОХМАТДИТ Андріа­на Патер. — Як правило, зір по­гіршується у дітей із генетично закладеною схильністю до ко­роткозорості. Проте неабия­ке значення має зорове наван­таження. Його слід обмежити, але не за рахунок шкільних під­ручників чи художньої літерату­ри, а власне ґаджетів (чим мен­ший екран, тим більша шкода від пристрою). Краще віддава­ти перевагу паперовому носіє­ві, ніж електронному».

Скільки дитині можна ко­ристуватись ґаджетом? «Мені подобається формула, виве­дена психологами: це вік, по­множений на 3. Тобто у 10 ро­ків дитина може користуватись смартфоном чи планшетом 30 хвилин, але цей час слід роз­поділити протягом дня. Від­стань до екрана смартфона повинна бути не менше 20 см, — радить лікар. — Діти повинні обов’язково кожного дня пе­ребувати на свіжому повітрі не менше 1,5- 2 год. Для цьо­го необхідно правильно орга­нізувати розпорядок дня і чіт­ко його дотримуватися. У дітей повинно бути повноцінне, здо­рове, збалансоване харчу­вання. Обов’язково у раціо­ні мають бути такі продукти як домашній сир (джерело каль­цію), морква, в якій багато віта­міну, А (для кращого засвоєння її рекомендується їсти з олією або сметаною), риба (містить омега-жирні кислоти), чорни­ця (збагачена лютеїном). Ре­комендовано вітамін D у дра­же або капсулах. Дітям після 10−12 років можна давати ві­тамінні комплекси, які містять омега-жирні кислоти, лютеїн-комплекс, витяжку з чорниці».

«Важливо правильно ор­ганізувати робоче місце, — наголошує Андріана Патер. — Світло повинно падати з лі­вого боку і навчатися потріб­но при денному освітленні. Обов’язково мусить влашто­вувати собі перепочинки».

На перервах дітей краще за­охочувати до рухливих ігор на вулиці (наприклад, з м’ячем) чи просто хай бігають — це дасть можливість відпочити очам.

«Раз на рік дитина повинна пройти обстеження у лікаря-офтальмолога. Лікар допомо­же вибрати найбільш дієвий метод лікування залежно від патології, дослідить рефрак­цію ока, перевірить, чи немає короткозорості, далекозорос­ті, астигматизму. За потреби підбере окуляри чи лінзи для корекції зору», — каже дитячий офтальмолог.

Схожі новини