Весна іде — красу несе!
Як харчуватися, аби покращилося самопочуття, тіло стало струнким, а волосся і шкіра, змучені вітрами та морозами, знову набули гарного вигляду?
Слабкість, головний біль, сонливість, сухість шкіри, тьмяне і ламке волосся — наявність хоча б однієї з перелічених ознак може свідчити про нестачу вітамінів в організмі.
«Навесні важливо приділити увагу збалансованому харчуванню, особливо людям, які дотримуються посту. А оскільки зараз ще триває сезон вірусних і респіраторних захворювань, для хорошої роботи імунної системи вкрай важливо, аби організм отримував з їжею велику кількість вітамінів», — каже лікар-дієтолог вищої категорії Ольга Муштрук.
Звідки ж можна одержати вітаміни?
1. З овочів
Щодня вживайте велику кількість термічно не оброблених овочів (капусту, руколу, салат-латук, шпинат, авокадо, огірки, помідори, цибулю-пору). Приготували з них салат — відразу з’їжте, оскільки при зберіганні у холодильнику значна кількість вітамінів втратиться.
До усіх страв (крім десертів, звісно) додавайте максимум зелені (кріп, петрушку).
Якщо плануєте подати овочі на гарнір, готуйте їх на парі, грилі або запікайте. Чим менша температура і час приготування, тим більше вітамінів збережеться. Наприклад, броколі не можна відварювати довше п’яти хвилин, оскільки втрачається значна кількість вітамінів і поживних речовин.
Не забувайте про квашену капусту, яка збагачена великою кількістю вітаміну С. Однак пам’ятайте: їсте квашену капусту — інші страви вже не досолюйте.
2. З фруктів та ягід
Свіжозамороженої чорниці, малини, смородини, журавлини, ожини, цитрусових (мандаринів, апельсинів, грейпфрутів, ківі).
Їжте яблука — вони містять пектин (розчинні харчові волокна), які також потрібні для підтримки імунної системи.
3. З білкових продуктів
Молочних і кисломолочних, яєць, риби, птиці.
Якщо дотримуєтеся посту, налягайте на горіхи, насіння, бобові (горох, квасолю, сочевицю). Додавайте у каші соєве молоко. Робіть невеликі перерви у прийомах їжі. Збагатіть раціон морепродуктами (з недорогих варіантів — кальмари, мідії).
4. З сухофруктів
Курага, родзинки, чорнослив, фініки, інжир, а також мед і горіхи (кеш'ю, мигдаль, волоський, фундук) додадуть організму сил.
Від чого бажано відмовитися?
Від картоплі, солодощів, виробів із борошна. Часто люди, які під час посту споживають саме ці продукти у великій кількості, набирають зайву вагу.
Готуйте супи-пюре з бобовими, овочами, шпинатом, гарбузом, а також корисні і поживні смузі. Ось кілька рецептів, які обов’язково припадуть вам до вподоби. Збийте інгредієнти у блендері і насолоджуйтеся чудовим смаком!
Гарбузовий смузі
Печений гарбуз — 150 г
Соєве молоко — 100 мл
Вівсяні пластівці — 0,5 скл.
Дрібка меленої кориці
Мед — 1 ст. л.
Яблучно-банановий смузі
Яблуко — 1 шт.
Банан — 1 шт.
Соєве молоко — 0,5 скл.
Кориця — ¼ ч.л.
Фруктовий смузі
Апельсин — 4 шт.
Грейпфрут — 1 шт.
Банан — 3 шт.
Жменя товченого льоду
Урізноманітнити меню можна ось таким фруктово-горіховим салатом:
Апельсин або мандарин — 1 шт.
Чорниця, ожина та/або малина (заморожені) — 0,5 скл.
Подрібнені горіхи (волоські, мигдаль та/або кеш’ю) — 0,5 скл.
Заправте медом, лимонним соком і корицею (за смаком).
З напоїв віддавайте перевагу настою шипшини, узвару.
Шипшину чи інші сухофрукти подрібніть, залийте некрутим окропом у термосі і залиште на ніч.
Пийте свіжовичавлені овочеві та овочево-фруктові соки — вони збагатять організм вітамінами і мікроелементами.
Морквяно-яблучний і буряковий обов’язково необхідно розвести водою у пропорції 1:3 (50 мл соку і 150 г води).
Додавайте до страв кунжут, нерафіновану оливкову олію.