Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Уже півтора місяці туристів у Львові мало — міжсезоння. Що гіди заробили на Різдво, з того й живуть»…

Нотатки з Усеукраїнського форуму гідів

У Львові вдруге відбувся Всеукраїнський форум гідів, на який зібралися кілька тисяч екскурсоводів. Організатор заходу — управління туризму Львівської міської ради. Експерти говорили, зокрема, про те, як залучити до Львова більше якісних туристів, відкрити для них нові туристичні маршрути.

Начальник управління туриз­му Львівської міськради Ліна Остапчук повідомила: у мерії хочуть щороку збільшувати надхо­дження від туризму на 20%, част­ка іноземних туристів має зростати щороку на 10%, а міжнародних кон­ференцій — на 15%. «Хочемо брати не кількістю, а якістю, — наголоси­ла чиновниця. — Хочеться, аби Львів відвідували не лише розважаль­ні гості, а туристи, які цікавляться культурою, історією міста, відвіду­ють екскурсії, користуються послу­гами гідів». Пані Остапчук повідо­мила, до 2021 року створять новий туристичний продукт — «Львів+» (екскурсії по Львову й Дрогобичу).

Деякі гіди кажуть, останнім ча­сом дедалі менше туристів, які при­їжджають до Львова, користують­ся їхніми послугами. Київський гід із багаторічним стажем На­талія Пирогова розповіла «ВЗ», що ситуація у столиці ще гірша, оскільки там гіди мають конкурен­цію — автобусні тури містом. Київ­ські гіди заробляють утричі більше, ніж львівські — близько 540 гривень за годину екскурсії. Пані Пирогова вважає, треба організовувати екс­курсії, які акцентують на історич­ній спадщині. «Наприклад, в Одесі чимало екскурсій, на яких розпо­відають про кримінальних автори­тетів Південної Пальміри, — відзна­чає Наталія Пирогова. — Це не дуже правильно. В Одесі ж така багата історична спадщина, але чомусь є попит на «кримінальні стежки».

Незабаром для львівських гідів, каже Ліна Остапчук, буде віднов­лено картку — бейдж, який діятиме три роки. Бейдж буде платним, там буде написано, якими мовами во­лодіє фахівець. «Термін дії бейджів гідів та екскурсоводів завершив­ся ще два роки тому, — розповіла „ВЗ“ директор ліцензованих курсів гідів Наталія Гладилова. — Нові гіди вже отримали документи від курсів, які вони закінчили. Бейдж — ознака кваліфікованого гіда».

Наталія Гладилова
Наталія Гладилова

За словами пані Гладилової, сьогодні у Львові працює близь­ко 20% «чорних гідів». Серед них є і… водії, які збирають групи у Моршині й Трускавці, привозять до Львова, на місці беруть гроші, потім висаджують і кажуть: «Ра­джу вам самостійно подивити­ся центр міста». Є і такі «гіди», які на вулиці тягнуть туристів за руку, пропонуючи супердешеві екскур­сії (50−60 гривень). «Такі вулич­ні „гіди“ щось трохи покажуть ту­ристам, перекрутять історію, а на фініші поставлять перед фактом. Мовляв, ми ще подивилися те і те, тож треба доплатити 150−200 гри­вень. Чула нарікання туристів, що заплатили гіду 150 гривень, але не отримали жодної послуги».

Моя співрозмовниця нарікає: «Ось уже півтора місяці у Льво­ві бракує туристів, бо міжсезоння. Що гіди заробили на Різдвяні свя­та, з того й живуть»… Наступний ту­ристичний пік буде аж у квітні. Я за­питала пані Гладилову, яку подяку отримують гіди від рестораторів — за те, що приводять на обіди чи ве­чері своїх клієнтів. «Іноді гід, який привів групу отримає у кафе безко­штовний обід, — каже пані Наталія. — Іноді за групу з 50 поляків можуть заплатити 100 гривень. А деякі ску­пі власники кафе взагалі можуть ні­чого не дати».

— Пані Наталіє, чи справді за­раз гастрономічний туризм пе­реважає над екскурсійним?

— Я би не сказала! Це міф, що до Львова туристи приїжджають лише для того, щоб поїсти. Це вигадка місцевих рестораторів.

— А яка ситуація із турецькими секс-туристами?

— Українські туристичні аген­ції майже не обслуговують турець­ких туристів. У них тут є свої люди, які давно мешкають у Львові, ма­ють бізнес, які скупили ресторани в центрі Львова. От вони і організову­ють приїзд, поселення, харчування і все решту для турецьких гостей. Тобто це бізнес турків, які живуть у нас.