Передплата 2024 «Добра кухня»

«Хто захоче взяти участь в аукціоні, де виставлені на продаж… живі люди — діти?!»

Жителі Сихівського району виборюють існування педіатричного відділення, яке обслуговує понад три тисячі дітей

Новина про те, що капітально відремонтоване приміщення дитячої поліклініки на вул. Стрийській, 61, мають намір продати на аукціоні, сколихнула місцевих жителів. Не лише медичні працівники, мами з маленькими дітьми, а й усі небайдужі, хто довідався про можливе розформування педіатричного відділення, згуртувалися у рішучому намірі не дозволити цього.

Педіатричне відділення нале­жить 2-й міській поліклініці Льво­ва. А виставлене на продаж його приміщення — до державного майна, що є в управлінні Міністерства оборо­ни України та розташоване на терито­рії військового містечка № 209. Аукціон було призначено на 21 лютого. У день аукціону до ініціативної групи надійшло позитивне повідомлення: Кабмін пішов назустріч людям і вилучив приміщення на Стрийській, 61, з переліку нерухо­мого майна, яке буде виставлятися на продаж.

Однак остаточну перемогу святку­вати ще рано, вважають активісти. 23 лютого відбулися збори громадських організацій, що обстоюють полікліні­ку, і батьків дітей, які обслуговуються в ній. Вони хочуть, щоб приміщення пе­редали на баланс міста. Бо якщо воно й надалі буде належати військовим, ті у будь-який момент знову можуть іні­ціювати його продаж. Підписали від­повідне звернення до Львівської місь­кої ради.

Нагадаємо, військові хотіли пустити приміщення поліклініки з молотка, не­зважаючи на те, що договір оренди був чинний, а педіатричне відділення ак­тивно функціонує і там працює 21 осо­ба. «Договір оренди нам подовжили, і з нашого боку не було жодних порушень, але військові вирішили це приміщен­ня продати, — пояснює головний лікар 2-ї міської поліклініки Тетяна Тока­рева. — Адже в угоді є пункт — сторони погоджуються, що цей договір розри­вається на вимогу орендодавця у разі необхідності використання орендо­ваного військового майна для потреб Збройних сил України».

Ще у серпні торік медикам стало ві­домо, що їхнє приміщення готують ви­ставити на аукціон, і що є постанова Кабінету Міністрів, де у переліку неру­хомого майна, яке хочуть продати, є адреса Стрийська, 61. Керівництво по­ліклініки звернулося з листом у міське управління охорони здоров’я, міський голова Львова Андрій Садовий написав листа до прем’єр-міністра Володими­ра Гройсмана та міністра оборони Сте­пана Полторака з тим, щоб приміщення педіатричного відділення не виставля­ти на торги.

Але кілька тижнів тому медичним працівникам було повідомлено про аукціон і поставлена вимога: у разі ви­явлення переможця аукціону звільнити орендоване майно у триденний термін і упродовж місяця вивезти звідти все своє майно або взяти участь у майбут­ніх торгах.

«Педіатричне відділення тут діє з 1974 року. Віднедавна житловий буди­нок перейшов у власність громади міс­та, але перший поверх, де розташо­вана поліклініка, КЕВ залишило собі. Такою була їхня умова, — пояснює го­ловний лікар. — У минулому році за ко­шти бюджету розвитку та власні ко­шти працівників зробили капітальний ремонт на загальну суму 694 тис. грн. та застрахували нежитлові приміщен­ня загальною площею 236,3 кв. м». За її словами, поки приміщення ще з радян­ських часів не ремонтували і воно було у поганому стані (потріскані стіни, гри­бок, старі меблі тощо), нікого не ціка­вило. Після того, як майно почало від­повідати сучасним вимогам, з’явилася потреба його продати.

У цьому медичному закладі обслу­говують 3,5 тисячі дітей від народжен­ня до вісімнадцяти років. Тут діє фізіо­терапевтичний кабінет, кабінет масажу, профілактичних щеплень, процедур­ний кабінет. У зв’язку з реформою укла­дено 3 201 декларацію між лікарями і маленькими пацієнтами. «Не уявляю, як можна буде це приміщення продати і як власник прийде і буде що — виганя­ти дітей, мам і працівників? Хто захоче взяти участь в аукціоні, де виставлено на продаж не виробничі приміщення, не склади, а живих людей — дітей?!» — обурюється Тетяна Токарева.

«Якщо закриють цю поліклініку, до­ведеться возити хворих дітей з ви­сокою температурою у громадсько­му транспорті у 2-гу міську поліклініку на вулицю Симоненка, а це сім зупи­нок! — бідкається батько трьох мало­літніх дітей Василь Тарас. — Там по­стійні черги з пенсіонерів! Навіть у ліфт неможливо зайти. Дорослі хворі і ма­ленькі діти в одному приміщенні — це нестерпно!».

«Цинічно стверджувати про не­обхідність використання цього май­на для потреб Збройних сил України тоді, коли мешканці нашого мікрора­йону переважно військові та їхні сім’ї, а в педіатричному відділенні обслуго­вуються їхні діти, — обурюється дру­жина підполковника Національної гвардії України, учасника АТО Вади­ма Силантьєва, мати двох малоліт­ніх діточок Тетяна Силантьєва. — Пе­діатри супроводжують наших дітей від народження. Ми задоволені якістю ме­дичних послуг, тим, що можна пройти кілька кроків до поліклініки і перевіри­ти стан здоров’я дітей. Діти маленькі, хворіють часто, і забирати у нас таку можливість — удар по найболючішо­му».

Люди зібрали понад тисячу підписів під відкритим зверненням до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, мі­ністра оборони Степана Полторака та начальника Квартирно-експлуатацій­ного відділу м. Львова Вадима Гуме­нюка. Просять посприяти скасуванню відкритого аукціону та передати примі­щення поліклініки на Стрийській, 61, у власність міста.

Коментар для «ВЗ»
Гелена Пайонкевич, начальник юридичного департаменту ЛМР

Способів врегулювати це питання небагато. Один із них — переконати влас­ників цього приміщення, тобто державу в особі Міністерства оборони, не від­чужувати його. У нас залишається шанс взяти участь у цьому аукціоні і викупи­ти приміщення. Згідно із законом, можна продати приміщення з орендарем, і договір залишається чинним на тих самих підставах для старого власника. Але термін оренди невдовзі має закінчитися. Якщо будуть якісь заперечення щодо цього, будемо судитися. Держава може передати його безоплатно у власність територіальній громаді — на підставі розпорядження Кабміну, погодженого з Міністерством оборони як уповноваженим власником.

Схожі новини