Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Кашель, але не тільки

Вісім симптомів бронхіту, про які має знати кожен

Усі ми щось чули про бронхіт, але також усі ми чули і сам бронхіт — глибокий, гучний грудний кашель, що супроводжується важким диханням і довготривалим виділенням мокротиння. Такі симптоми запалення слизової бронхів важко ігнорувати, навіть якщо не знаєте, що є їх причиною. Як розпізнати, що кашель є ознакою бронхіту, а не якогось іншого захворювання? І якщо це бронхіт, то як його позбутися?

Бронхіт — це не тільки кашель, який лоскоче горло. Це захворюван­ня дихальної системи, під час яко­го відбувається запалення тканин, що вистеляють бронхіоли (кінцеві гілки брон­хіального дерева, які переходять в аль­веолярні ходи легень). Бронхіоли є дуже важливими, оскільки через них кисень потрапляє у легені. Це вони забезпечу­ють очистку дихальних шляхів і виведен­ня ринобронхіального секрету. Ось чому бронхіт спричиняє кашель, сопіння та інші симптоми, які можуть впливати на здат­ність нормально дихати.

«Дослідження показують, що у 85−95% випадків гострий бронхіт спричиняють віруси, які потрапляють у дихальну сис­тему.

Попри те, що цими вірусами можна за­разитися, самим бронхітом — не можна. Та й не кожна людина, яка хворіє на ві­русну інфекцію, обов’язково захворіє на бронхіт. Наприклад, якщо у двох членів родини — грип, то один із них може захво­ріти на бронхіт, а інший відбудеться «лег­ким переляком», — пояснюють експерти порталу Self. in wellness you can trust.

У групі ризику — хворі на бронхіальну астму, люди, які часто вдихають цигар­ковий дим або регулярно контактують зі шкідливими хімічними речовинами та по­дразниками.

Найбільш часті симптоми гострого бронхіту:

*кашель, який триває від півтора до трьох тижнів;

*постійне виділення слизу;

*скованість або біль у грудній клітці;

*сопіння (важке дихання);

*задишка;

*запалене горло;

*температура та озноб;

*швидка втомлюваність.

Ці симптоми не завжди є яскраво ви­раженими. Кашель, спричинений бронхі­том, часто супроводжується скупченням слизу у легенях, який може виділятися, а може і не виділятися, коли ви кашляє­те. Якщо слиз виділяється, такий кашель називають «продуктивним». Слиз може провокувати відчуття хрипіння глибоко у грудній клітці, коли дихаєте або кашляєте. Колір слизу може варіюватися від прозо­рого до жовтого або зеленого, — залежно від того, яку інфекцію підхопили. Коли ві­рус припиняє свою активність, слиз роз­чиняється і кашель стає сухим.

Кашель може також поєднуватися зі скованістю у грудній клітці та сопінням. Ці ознаки можуть зберігатися до 5−6 тижнів.

Сопіння з’являється через те, що ди­хальні шляхи є заблокованими, — такий симптом часто спостерігається у людей, що страждають на бронхіальну астму. Коли ваше дихання є утрудненим, можете відчувати задишку. Частий кашель може подразнювати горло і провокувати його запалення.

Симптоми бронхіту часто накладають­ся на симптоми вірусних захворювань, які хворий мав до появи самого бронхіту. Тому може також підвищуватися темпера­тура тіла і виникати головний біль.

Бронхіт найчастіше виявляють під час прослуховування легень у хворих на грип чи ГРВЗ. Щоб відкинути інші можливі за­хворювання, лікар може порекомендува­ти здати певні аналізи, зробити рентген грудної клітки (аби упевнитися, що ви не хворієте на астму або емфізему), дослі­дження мокротиння на наявність бакте­рійних інфекцій чи алергії.

Лікування бронхіту зазвичай є несклад­ним. У більшості випадків бронхіт є похід­ним вірусних захворювань, які, на жаль, неможливо вилікувати антибіотиками. Тому вам, швидше за все, доведеться по­чекати, поки сам мине, без застосуван­ня спеціалізованого лікування. Бронхіт, як правило, зникає протягом кількох тижнів.

Лікар, однак, може запропонувати кілька заходів, які полегшать симптоми бронхіту і зроблять перебіг хвороби ма­лопомітним, допоки організм самостій­но не справиться із захворюванням. На­приклад, збити температуру і полегшити головний біль доможуть знеболювальні (такі, як нестероїдні протизапальні препа­рати, аспірин і парацетамол).

Щодо кашлю, то важливо максимально уникати речовин, які можуть подразню­вати легені. Варто спробувати прийняти ліки від кашлю, які допоможуть спокійно спати вночі, і відхаркувальні препарати, які розчинятимуть мокротиння і сприяти­муть його швидшому виведенню з легень.

Якщо страждаєте на хронічні захворю­вання (приміром, бронхіальну астму), лі­кар може прописати інгалятори або інші бронходилятори, щоб зменшити запален­ня дихальних шляхів і полегшити дихання.

Коли ж мине кашель? Зазвичай при бронхіті він триває від 10 до 21 дня, але може затягнутися й до шести тижнів. Це може здаватися вічністю, однак будьте певні — кашель таки припиниться. У рід­кісних випадках може перейти у постій­ний, який виникатиме за відсутності інших захворювань. Так проявляється хронічний бронхіт.

Хронічний бронхіт діагностують у лю­дей, які мають продуктивний кашель про­тягом 15 днів і довше на місяць, щонай­менше протягом трьох місяців у році і щонайменше протягом двох років по­спіль. Найчастіше це захворювання спо­стерігають у курців і людей, які страж­дають від інших хвороб легень (зокрема емфізему).

Коли потрібно звернутися до лікаря? Якщо сильний кашель турбує довше, ніж три тижні, заважає спати вночі (фактично, будить вас), утруднює дихання і супрово­джується температурою +38°С і вище. Та­кож негайно зверніться до лікаря, якщо викашлюєте кров або мокротиння кольо­ру іржі.

Якщо регулярно спостерігаєте у себе симптоми бронхіту, зверніться до лікаря, оскільки ви можете страждати на хронічну форму захворювання і потребувати дов­готривалого лікування.

Схожі новини