Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Генеральне прибирання… організму

Очищати його від токсинів і шлаків дієтологи радять мінімум чотири рази на рік. Найкраще — після свят

Штучні консерванти і барв­ники, рафіноване борошно, цукри та жири тваринного походження — їжа, яка до­мінує у раціоні пересічних українців (особливо у період свят), «засмічує» кишеч­ник, який є одним із органів імунної системи. Погіршу­ють ситуацію малорухливий спосіб життя («забіги» по базару у пошуках дешевшої полядвиці не варто брати до уваги), шкідливі звички (як-от тютюнопаління), забруд­нене повітря та вічні стреси, які, як правило, або «запива­ємо» пивом, або «заїдаємо» солодощами.

Хронічна втома, знижений імунітет, проблеми зі шкі­рою (сухість, почервонін­ня, лущення, целюліт), здуття живота, поява зайвих кілогра­мів, ламкість нігтів, випадіння волосся — все це вказує на те, що організм піддається атаці великої кількості токсинів. Аби його очистити, дієтологи ра­дять налягати на їжу, збагачену харчовими волокнами (висівки, каші, вироби із житнього борош­на та стручкові овочі), виключи­ти з меню нездорові продукти, а також напої з додаванням цу­кру. Навіть кави та чорного чаю не рекомендують пити — тільки зелений. На його основі (а та­кож на основі звичайної питної води) можна приготувати на­пої, які допоможуть ефективно очистити організм від токсинів. Пити такі напої слід перед кож­ним прийомом їжі. Проводити детоксикацію організму слід мі­німум чотири рази на рік — най­краще після застіль або, на­приклад, після того, як кинете курити (щоб очистити організм від нікотину).

За три дні перед запланова­ним детоксом бажано відмови­тися від чорної кави, алкоголю, солодких газованих і енерге­тичних напоїв, виробів з білого борошна, молока, червоного м’яса, яєць та інших продуктів тваринного походження.

«Починайте готувати корис­ні страви — легкі супи, фрукто­ві й овочеві смузі, легкі фруктові та овочеві салати з додаванням гарбузового і соняшниково­го насіння, каші з додаванням овочів та фруктів, — радять екс­перти польського порталу nto.pl. — Городину бажано купувати на базарі, а не у супермаркеті. Протягом дня випивайте по ві­сім склянок води або детокси­каційного напою. Обов’язково — одну склянку натще і одну пе­ред сном. Налягайте на яблу­ка. Якщо проводите детоксика­цію влітку — їжте багато кавунів, огірків і помідорів».

Дотримуйтеся такої дієти протягом двох тижнів. У перші 1−3 дні — сирі, варені, тушковані або печені овочі та фрукти, фре­ші. На четвертий день включіть у раціон кефір, йогурт, маслянку (на вибір). З шостого можна їсти нешліфований рис та інші нера­фіновані крупи, висівки. З вось­мого — нежирний домашній сир. З 10-го — рибу, з 12-го — птицю.

Увага! Не можна проводити очистку вагітним жінкам! Якщо маєте хронічні захворювання — обов’язково порадьтеся з ліка­рем.

Будьте готові до появи побіч­них реакцій:

*головного болю. Це — при­родна реакція на стрес унаслідок відмови від цигарок, алкоголю чи кави. Аби звести ризик її поя­ви до мінімуму, не забувайте ба­гато пити і час від часу проводьте делікатний масаж голови;

*частих позивів до дефекації та сечовипускання. Це — наслі­док споживання їжі, збагаченої великою кількістю клітковини, яка, як мітла, механічно очищає кишечник від накопичених у ньо­му шлаків, а також великої кіль­кості рідини;

*надмірного газоутворен­ня. У такий спосіб організм по­збувається токсинів. Можете періодично втирати у живіт ро­машкову олійку. Це допоможе зменшити здуття та знівелює неприємні запахи — незмінні су­путники метеоризму;

*нудоти — так організм «опротестовує» зміни у раціоні.

Рецепти детоксикаційних напоїв

Чай з корицею (для схуднення)

«Всипте до горнятка заварку зеленого чаю. Покладіть палич­ку кориці або всипте ½ чайної ложки порошку та дрібку каєн­ського перцю. Залийте гарячою водою. Після того, як напій трохи охолоне, додайте натурального меду та свіжого лимонного соку (за смаком)», — інструктують фа­хівці американського порталу musely.com.

Імбирний чай (для очищення шкіри)

Всипте до горнятка завар­ку зеленого чаю. Додайте ½ чайної ложки порошку імбиру або тоненьку скибку кореня. За­лийте гарячою водою. Коли на­пій трохи настоїться, покладіть 1 ст. л. натурального меду і ви­чавіть сік із лимона (за смаком).

Чай з куркумою (для виведення токсинів)

Заваріть горнятко зеленого чаю (разом з ½ ч. л. куркуми). Коли температура напою спа­де, додайте 1 ст. л. натурально­го меду.

Полунична вода

На 1−2 л холодної води — ¼ горнятка полуниць (сподіває­мося, ви не забули заморозити ці ягоди на зиму?), один поріза­ний кружальцями лимон, один порізаний грейпфрут. Якщо ма­єте слабке горло, краще готува­ти такий напій улітку.

Чай з яблучним оцтом (ранковий для очищення)

У горнятко теплої води до­дайте 2 ст. л. яблучного оцту, 2 ст. л. лимонного соку, 1 ст. л. на­турального меду, 1 ч. л. порошку кориці, дрібку каєнського пер­цю. Розмішайте і випийте.

Напій від целюліту

На 1−2 л води (може бути те­пла, але не гаряча!) — один ве­ликий грейпфрут (також ріжемо кружальцями), два апельсини, чверть лайма і невелика скибка кореня імбиру.

Схожі новини