Усі фрукти та овочі — наколоті!
Журналіст «ВЗ» поспілкувалася з доктором біологічних наук Юрієм Салигою про те, як так сталося, що на Львівщину потрапило 750 кілограмів помела з отруйними пестицидами?
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/382044/66ec1c6f79989a8a543ed819578cd979-c8b69756f0556bfb48186f9516212441.jpg)
У повітрі уже витає новорічно-різдвяний дух. Усі переймаються тим, що покласти на святковий стіл. На жаль, чимало українців не надто замислюються над якістю продуктів, які купують. Особливої уваги потребують фрукти, які часто-густо приїжджають до нас з далекого зарубіжжя. Першою їх «зустрічає» митниця. Виникає логічне запитання: чи перевіряють там продуктові товари, які перетинають кордон з Україною? Чи проводять спеціальні дослідження того, що споживають українці, інші державні структури? Чи є у нас лабораторії, які контролюють якість закордонних продуктів?
«ВЗ» писав про те, що наші працівники недавно отруїлися екзотичним цитрусовим фруктом помелом, завезеним з Китаю. На Львівщину, зі слів обласного управління Держпродспоживслужби, потрапило 750 кілограмів помела з пестицидами. У фрукті виявили ізокарбофос — високотоксичний пестицид, що дуже негативно впливає на організм людини та довкілля. Фахівці кажуть, ці сполуки діють на більшість систем організму, але найсильніше — на нервову систему, мозок. Першими виявили перевищений вміст отрути в помелі фінські фахівці. Але, на жаль, отруйне помело уже потрапило з оптового ринку «Шувар» у роздрібну торгівлю (наші працівники купували отруйне помело у крамниці на вул. Героїв УПА, 76).
Заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області Ростислав Волошин у коментарі «ВЗ» зауважив: «Підприємець, який привіз на Львівщину помело з підвищеним вмістом пестицидів, торгує яблуками. У машині було місце, і йому запропонували взяти помело. Ми вирішили провести рейди ринками. Якщо помелом торгуватимуть без документів, будемо його вилучати. Щоб перевірити приватні крамниці, потрібна підстава: заява від потерпілих, чек на придбання помела і довідка від лікаря, в якій зафіксовано причину отруєння. Законодавство ставить нас у такі рамки».
Одним із перших відреагував на скандальну ситуацію з екзотичним фруктом помелом доктор біологічних наук, завідувач лабораторії обміну речовин ім. С. Гжицького Інституту біології тварин НААН Юрій Салига. Він попередив українців про небезпеку, яка криється в екзотичному цитрусі. Ми вирішили поспілкуватися з науковцем, аби більше дізнатися про отруту, якою обробляють екзотичні фрукти.
— Пане Юрію, ви досліджуєте пестициди понад 10 років. Розкажіть, чим вони небезпечні для людини?
— Для початку роз’ясню читачам основні поняття стосовно скандалу, що виник довкола партії помела, у якій виявили заборонену токсичну сполуку ізокарбофос. Пестициди — загальна назва отрутохімікатів, переважно хімічного походження, які застосовують у сільському господарстві, садівництві, промисловості та побуті для боротьби зі шкідливими або небажаними організмами (комахами — інсектициди, кліщами — акарициди, гризунами — родентоциди, мікроорганізмами — бактеріоциди і фунгіциди, бур’янами — гербіциди).
Необізнані люди плутають пестициди з нітратами і нітритами, а це зовсім інші речовини! Нітрати — це солі азотної кислоти, і вони дуже поширені у природі. Вони самі собою не є токсичними, але коли у надлишку потрапляють у наш організм, то можуть частково відновлюватися до нітритів. Нітрити, на відміну від нітратів, уже значно небезпечніші, тому можуть бути у наднормових кількостях шкідливими для здоров’я. Окрім того, деякі нітрити застосовують у ролі харчових консервантів.
Але зараз мова про пестициди, які за визначенням практично всі є отрутами. І, на жаль, коли технології та регламенти їх застосування порушені — вони можуть чинити свою отруйну дію не лише на шкідників (цільові організми), а й людину. Буває, що у гонитві за прибутками недобросовісні виробники овочів, фруктів, інших харчових продуктів використовують низькоякісні пестицидні препарати, перевищують їх дозування, а що ще небезпечніше — застосовують незареєстровані або заборонені засоби. Очевидно, саме так трапилося і в сумнозвісній історії з китайським помелом, бо використовувати ізокарбофос, який був у них знайдений, заборонено у всьому світі!
— Чи є у вас відповідне обладнання для дослідження пестицидів?
— Наша лабораторія є науково-дослідною, а не контрольною. На жаль, у нас немає приладів (спеціальних хроматографів). Але в Україні, в тому числі і у Львові, є спеціалізовані контрольні лабораторії, які таке обладнання мають. Ми проводимо дослідження дещо іншого формату. Головним чином ми досліджуємо дію різних (навіть дуже незначних) доз хлорпірифосу на функціонування нервової системи. Так от, цей хлорпірифос і виявлений у помелі ізокарбофос — речовини, що належать до одного і того ж класу і аналогічні за механізмом дії. Саме тому, знаючи, якими небезпечними є ці сполуки для здоров’я людини, ми вдарили на сполох. Адже, крім наших робіт, останнім часом з’явилася значна кількість наукових досліджень у США, Європі, Азії, які свідчать про можливий зв’язок між хронічним пренатальним або раннім постнатальним отруєнням мікродозами фосфорорганічних пестицидів та розвитком небезпечних захворювань, зокрема синдромів Альцгеймера та Паркінсона. Більше того — низка робіт свідчить про підвищення ризику виникнення аутизму, синдрому дефіциту уваги та інших поведінкових розладів, а також зниження інтелекту, погіршення пам’яті, порушення статевих відмінностей поведінки дітей, матері яких під час вагітності зазнавали отруєння низькими дозами фосфорорганічних пестицидів.
— Як так сталося, що помело з пестицидами потрапило в Україну?
— З офіційних джерел відомо, що помело було завезене з Китаю, але не лише в Україну, а й у деякі країни ЄС. Саме Європейська система швидкого оповіщення про харчові продукти і корми (Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF), яка дуже жорстко і ефективно у них працює, виявила у цих цитрусових ізокарбофос і офіційно повідомила про це Україну.
Україна повинна зрозуміти, що якість і екологічна безпека продуктів харчування, без перебільшення, питання національної безпеки. Теоретично, перш ніж потрапити у продаж, продукти мають досліджувати. Але там заплутана схема, що має дуже багато недоліків, які не застерігають наш ринок від появи неякісних і навіть отруєних фруктів-овочів.
— Продукти має досліджувати Держпродспоживслужба?
— Не тільки. Має бути фітосанітарний контроль. Це питання повинні контролювати митниця, профільні міністерства, асоціація прав споживачів…
— Якщо партія помела з пестицидами проїхала, мабуть, ніхто його не досліджував…
— На присутність ізокарбофосу не досліджували точно. Річ у тім, що для виявлення кожного окремого токсиканта необхідно мати його стандартний зразок для хроматографії. Якщо б Україну про небезпеку забруднених помел не повідомили із ЄС — ми про це навіть би не здогадувались. У нас випадків виявлення токсинів значно менше, ніж забрудненої продукції, яка потрапляє на наш ринок.
— А які симптоми отруєння пестицидами?
— Все залежить від класу пестицидів і спожитої їх кількості. Якщо у вас є підозра на гостре пестицидне отруєння, зумовлена раптовим аномальним посиленням слиновиділення або, навпаки, пересиханням слизових поверхонь ротової порожнини, сльозовиділенням, потовиділенням, діареєю, утрудненням дихання, судомами, — негайно викликайте екстрену медичну допомогу. У лікарні має бути обов’язково зроблено аналіз холінестеразної активності. Хронічне ж отруєння низькими дозами має переважно безсимптомний перебіг, розпізнати його нелегко, тому воно і є небезпечним.
— Попереду Новорічно-Різдвяні свята. Люди захочуть покласти на святковий стіл, зокрема, й екзотичні фрукти. Крім помела, є хурма, мандарини… Наскільки вони небезпечні?
— По-перше, усі без винятку фрукти та овочі промислового виробництва на певних етапах їх вирощування, зберігання і транспортування зазнають хімічної обробки. Це не стосується лише так званих екологічно чистих продуктів або тих, які ви виростили самостійно у своїх садах чи на дачних ділянках. Тому потенційно переважна більшість овочів і фруктів може містити певні кількості токсичних хімічних препаратів. Є певні класифікації: одні види плодів можуть нагромаджувати більше пестицидів, інші — менше. Все залежить від того, наскільки виробник дотримувався правил, вимог і технологій. Тому порада одна — вибирати, наскільки це можливо, якісного і відомого виробника та продавця, для якого репутація є вищою за швидкий прибуток.
По-друге, не слід панікувати і боятися споживати заморські смаколики. Переважно для отруєння необхідно з’їсти велику кількість фруктів чи овочів навіть із певним вмістом у них пестицидних залишків. Питання гостріше полягає в іншому — ми постійно споживаємо їх у мікродозах, а негативний ефект може проявитися навіть через багато років. Тому не слід зловживати навіть тим, що ми переважно вважаємо за джерело корисних мікро- та макроелементів і вітамінів.
— З якого віку дітям можна давати цитрусові?
— Це питання до лікарів-дієтологів. Але як біолог можу сказати, що дитячий організм, по-перше, набагато чутливіший до будь-яких токсинів, а по-друге, дитяча система травлення фізіологічно формується упродовж кількох років після народження. Тому не радив би давати цитрусові дітям до 1−2 років. Потім робити це треба також поступово і обережно. Річ ще й у тім, що цитрусові є потужними потенційними алергенами. Тому малим дітям не можна одразу давати різні види фруктів одночасно (фруктові мікси чи салати) — за виникнення алергії у такому випадку ви не знатимете достеменно, що саме її викликало. Ще одна річ — цитрусові містять значні концентрації кислоти, саме тому у них кислий смак, це також може погано сприйматися дитячим організмом.
— Що треба робити, аби після вживання фруктів, зокрема цитрусових, не було проблем зі здоров’ям?
— Найпростіший спосіб застерегти і частково застрахуватися від потрапляння в організм токсикантів — добре мити усі фрукти і овочі, бажано у гарячій воді, очищати їх від шкірок. Допомагає також замочування плодів впродовж хоча б 20−30 хвилин у розчині харчової соди.