Передплата 2024 «Добрий господар»

На місці скверу — бензозаправка?

Не вщухають пристрасті довкола колишнього фонтана на перетині вулиць Героїв УПА — Кульпарківської

Ще влітку цього року громадські активісти та місцеві мешканці почали бити на сполох — у сквері, де є великі зелені насадження та дитячий майданчик, компанія «ОККО» хоче встановити… заправку! Не просту, а інноваційну, із самообслуго-вуванням та ще й у вигляді пам’ятника-лева. Заправка мала би постати на місці колишньої технічної водойми-фонтана заводу «Кінескоп». Громадськість провела там віче, люди висловилися проти скандального будівництва. Аби не допустити зведення заправки, як своєрідний запобіжник встановили на цьому місці пам’ятник героям УПА — у вигляді кам’яної стели, яку й освятили.

Встановили самовільно, бо дозво­лу питати не було коли, адже заправ­ка могла тут з’явитися в будь-який момент без попередження. Та дов­го пам’ятний знак там не простояв — представники Національного корпусу, Нацдружина Львівщини та ГФ «Патрі­от» перенесли цю кількатонну бри­лу на територію Монумента Слави, що на вулиці Стрийській. Там, мовляв, йому саме місце, бо радянський Мону­мент Слави незабаром знесуть, нато­мість там треба встановити пам’ятник на честь борців за українську держав­ність. Мовляв, не місце такому знако­вому пам’ятнику «на невеликому за­недбаному перехресті». На цьому «пригоди» пам’ятника не завершили­ся: активісти знову повернули його у сквер на вул. Героїв УПА.

Ще однією маленькою перемогою мешканців та активістів стала перемо­га проекту облаштування спортивного майданчика біля «Кінескопу» при голо­суванні за проекти цьогорічного Гро­мадського бюджету. Проект набрав 286 голосів львів’ян, прогнозована вар­тість його втілення — 360 тис. грн. Про­ект передбачає облагородження пар­ку довкола чаші колишнього фонтана, облаштування спортивної інфраструк­тури, місця для вигулу собак тощо. Здавалося б, можна вітати авторів проекту майданчика з перемогою над проектованою заправкою. Але про­голосувати за проекти Громадського бюджету ще мала сесія міської ради. Перед тим — затвердити бюджетна ко­місія. Добре, що засідання комісії мож­на бачити онлайн. Зокрема, вже після позитивного голосування комісії де­путат Андрій Шевців (фракція «Само­поміч») раптом робить зауваження, що на ділянці скверу на перетині вул. Куль­парківської та Героїв УПА є приватна власність, відтак проект спортивного майданчика треба… скасувати.

Запис відео із засіданням комі­сії викликав бурхливе обговорення у соцмережах. Люди обурені. «Само­поміч» хоче скасувати перемогу про­екту Громадського бюджету про обла­городження скверу, — написала у групі «Скандальні забудови Львова» акти­вістка Катя Бенюк. — Проект пройшов до Громадського бюджету, виграв! І те­пер його хочуть скасувати. То як вихо­дить? Начхати на думку львів’ян та іні­ціаторів проекту. Начхати на старання громади облагородити скверик… Бо збоку має бути заправка".

Проект облаштування спортивного майданчика біля “Кінескопу”, який набрав 286 голосів і виграв фінансування у 360 тис. грн.
Проект облаштування спортивного майданчика біля “Кінескопу”, який набрав 286 голосів і виграв фінансування у 360 тис. грн.

Той самий сценарій повторився і під час сесії Львівської міської ради 29 листопада, де депутати затверджу­вали проекти Громбюджету. Затвер­дили усі проекти, в тому числі і той, що у сквері на вул. Героїв УПА. Але під час обговорення депутат Андрій Шев­ців, так само, як і на комісії, висловився проти реалізації проекту спортивного майданчика біля «Кінескопу». «На цій ділянці, де має бути громадський про­стір, розташований інженерний об’єкт — чаша охолоджувача колишнього за­воду „Кінескоп“. Тому до цього про­екту мали б бути питання ще на етапі модерації. Та він пройшов, а ми тепер маємо нести відповідальність», — гнув свою лінію Андрій Шевців.

Отакої! Проект Громадського бю­джету виграно, а депутат його «рубає»! До речі, пан Шевців починав свою полі­тичну кар’єру як громадський активіст, а тепер йде проти громади. Та ще й у такому драстичному питанні, як будів­ництво автозаправки посередині скве­ру, поруч із дитячим майданчиком!

Депутат Сергій Івах прямим тек­стом звинуватив Шевціва у лобіюван­ні заправки. На захист однопартійця виступив міський голова Львова Ан­дрій Садовий. Майже збився на крик: «Шевців нічого не лобіює!». Згодом Ан­дрій Садовий дав доручення посадов­цям мерії зв’язатися з власниками чаші та авторами проекту громадсько­го простору і владнати конфліктну си­туацію. «Можливо, ми самі викупимо чашу, а можливо, власники нам відда­дуть. Подивимося», — сказав мер.

Керівник управління «Секретаріат ради» Юрій Лукашевський зазначив, що у Громадському бюджеті є два про­екти, які передбачають облаштування громадського простору у сквері на пе­ретині вулиць Героїв УПА та Кульпарків­ської. «У проекті, про який йдеться, не вказано точно ділянки, на якій має бути облаштований громадський простір, — сказав Юрій Лукашевський. — Розпо­рядником проекту буде районна адмі­ністрація. Тому логічно, щоб вона взяла двох авторів проектів, утворила робочу групу і попрацювала з ними, аби ці про­екти у сквері доповнювали один одного і жодним чином не конфліктували з при­ватною власністю».

Відтак конфліктну ситуацію «відда­ли на відкуп» робочій групі. Мабуть, це для мерії найкращий спосіб пригаси­ти громадський інтерес до проблеми, щоб потім вирішити її «так як треба»? Наші здогадки підтвердилися у розмові з громадським активістом, головою ГО «Ідея нації» Остапом Стахівим. «Як показує практика, міська рада, якщо громада чимось обурена, не йде з нею на конфлікт, — розповів Остап Стахів. — Ситуація „заморожується“, йде „підки­лимна гра“, а потім в один момент усе швидко робиться так, як хотіла міська рада. Я випадково потрапив на засідан­ня містобудівної ради, коли саме при­ймали рішення щодо заправки „ОККО“ у цьому сквері. Чув, що архітектори ви­ступили проти заправки. Вони казали: невже у Львові вже така криза, що тре­ба встановлювати заправку у парку? Цей сквер — єдиний відпочинковий про­стір у цьому районі. Але потім чомусь містобудівна рада… дала добро на бу­дівництво заправки. Сама містобудівна рада працює дуже дивно. Збирається спонтанно, ніхто не знає, який там буде порядок денний, коли буде засідан­ня. Там ніколи немає ні журналістів, ні громадських активістів. Ніхто не рахує і не реєструє присутніх, немає лічиль­ної комісії. Голосують вони також „ціка­во“: не піднімають руки, а передають один одному карточку, на якій непоміт­но ставлять позначку, хто за що про­голосував. Думаю, якби міська рада не лобіювала будівництво заправки у сквері, то містобудівна рада не дала би добро на це. Думаю, ця скандаль­на історія ще не закінчена. „ОККО“ все-таки має намір поставити тут за­правку. Як увесь процес відбувається у міській раді? Забудовник заручаєть­ся підтримкою певного депутатського лобі. Зараз усі основні питання у міс­ті просуває „Самопоміч“. Вони осно­вні лобісти забудовників. Депутати у своїй більшості не приймають жодно­го рішення. На сесії існують певні „ко­дові слова“, які є своєрідними маяч­ками для депутатів. Тобто сигнал, як їм треба голосувати. Наприклад, коли го­ловуючий каже: „Прошу проголосува­ти“, усі, хто у більшості, тиснуть кнопку „За“. Якщо каже: „Прошу прийняти рі­шення“, тиснуть „Утримався“ або „Про­ти“. Порядок денний депутатам скида­ють в електронному варіанті, але там дуже багато питань, не з усіма є час ро­зібратися. Під час самої сесії в порядок денний, як правило, вносять додаткові питання, з якими депутати не ознайом­лені. Буває, навіть із голосу включають у порядок денний питання…».

Коментар для «ВЗ»
Андрій Шевців, депутат ЛМР (фракція «Самопоміч»)

Я не лобіюю заправку. Я і мої колеги із «Самопомочі» виступаємо за те, аби у місті було якомога більше зелених насаджень, скверів, парків для від­починку і комфорту львів’ян. Але як представник комісії законності я ще на ко­місіях звернув увагу, що цей проект, поданий громадськістю, порушує і при­ватну власність. Не знаю, що там хочуть робити, чи заправку, чи щось інше… Я звернувся до профільних управлінь міської ради, до юридичного департа­менту, до «Секретаріату ради», аби вони опрацювали це питання із авторами проекту і з власниками цієї інженерної споруди — колишнього резервуару ча­ші-охолоджувача. Щоб ми приймали рішення відповідально і розуміли, що маємо поважати та дотримуватися закону.

Фото авторки

Схожі новини