Передплата 2024 «Добра кухня»

Робота не вовк… А нова робота — стрес!

Журналістка «ВЗ» дізнавалася, як змінити місце роботи без шкоди для психічного здоров’я.

Підгинаються коліна, пітніють долоні, міцно хапаюся за ручку дверей, водночас згадую про усмішку. «Всім привіт! Тепер я працюватиму з вами!». Таким був мій перший день на новій роботі… Навіть у найсміливіших нова робота, новий колектив, нові обов’язки можуть викликати паніку. За останні кілька років я змінила кілька місць роботи і навіть міст для життя. І щоразу перехід на нову роботу — шалений стрес… Про те, як швидше адаптуватися на новому місці, розповіла фахівець, лікар-психіатр Софія Влох.

Знайомтесь, говоріть, запитуйте!

Найгірше, що можна зробити в перший тиждень роботи, — замкнутися в собі, піддатися тривозі та мовчати в куточку, каже сихіатр.
«Не чекайте, поки колеги до вас підійдуть, щоб познайомитися, — виявляйте ініціативу. Вітайтеся і спілкуйтеся з новими людьми за кожної слушної нагоди: в ліфті, на кухні, у курилці. Колеги самі зацікавлені в тому, щоб ви максимально швидко адаптувалися до роботи в компанії, — адже ваша діяльність впливає на загальний результат. Постарайтеся „засвітитися“ перед максимальною кількістю людей. Чим швидше вас запам’ятають і почнуть впізнавати, тим швидше звикнуть як до частини колективу , — радить Софія Влох. — Можливо, ви зайняли місце, на яке мітив хтось із більш досвідчених співробітників. Тож не раджу розслаблятися… Одночасно варто допомагати колегам і загалом поводитися по можливості доброзичливо, щоб уникнути образ і непорозумінь у перші місяці роботи».

Наступна порада психолога здивувала мене найбільше — запам’ятати, де… лежить кава. Мовляв, побутові питання можуть зруйнувати не тільки родину, а й атмосферу в колективі. Новачок, нехай милий і професійний, але такий, що вічно переставляє цукерницю на загальній кухні, шалено дратує. Отже, постарайтеся спочатку повертати речі точно туди, звідки ви їх взяли, вивчіть звички вашого офісу і звикайте до них.

Погана робота чи проблеми вдома?

Часто відрізнити стрес через нову роботу від банального небажання далі працювати у цій сфері досить важко. Чи не накладаються на роботу проблеми у стосунках або ще якісь особисті речі? Якщо у період від півроку до року відчуваєте низький рівень енергії на роботі — серйозний привід задуматися.

«Якщо апатія чергується із задоволенням своєю професією, це не т. е. Найімовірніше, це пов’язано із завданнями, які ставлять перед працівником. Коли вони цікаві — він тішиться роботою, коли ні — не любить її. Тож якщо у вас таки період низької енергії, проаналізуйте, чого хочете, — перейти в суміжну сферу, піднятися на наступну кар’єрну сходинку, підвищити зарплату тощо», — розповідає Софія Влох.

Як пройти до???

Вивчіть околиці, радить фахівець з психічного здоров’я. Перехід на нову роботу — це майже як переїзд у нову квартиру. Мало
хто звертає увагу на інфраструктуру відразу, зате згодом виявляється, що поруч немає «дуже терміново необхідних» речей.
Тому дорогою на роботу відзначте, де розташований найближчий торговельний центр, де можна перекусити або випити кави,
де аптека «на крайній пожежний випадок» і куди найзручніше викликати таксі. Усі ці дрібниці вам знадобляться, якщо збираєтеся
залишатися в компанії надовго.

Плаванню «так», алкоголю — «ні»
Якщо стрес заважає розслабитися та заснути, можете зробити вечірню пробіжку, поплавати чи сходити у спортзал.
У жодному разі не заспокоюйтеся алкоголем. З одного боку, він допомагає розслабитися, але з іншого — вганяє в депресивний, пригнічений настрій. Чудово проганяють стрес насичені вихідні. Маєте пригнічений настрій — не сидіть вдома перед телевізором, йдіть на свіже повітря, гуляйте, катайтеся на конях, на велосипеді. Усе це допомагає організму продукувати ендорфіни — гормони щастя.

Схожі новини