Передплата 2024 «Добра кухня»

«Необхідна реформа ООН та миротворча місія»: виступ Порошенка на дебатах у Нью-Йорку

  • 26.09.2018, 09:09
  • 660

Президент України Петро Порошенко виступив із промовою під час загальних дебатів ООН у Нью-Йорку на заходах високого рівня «Дії для миротворчої діяльності».

Про це повідомляє «Прямий».

Далі повний текст виступу:

«Високоповажний Генеральний секретар,

Я хотів би висловити щиру вдячність вам, Генеральному секретареві, за вашу особисту відданість і підтримку миротворчої операції Організації Об'єднаних Націй.

Я також радий бути на цій події серед лідерів держав з видатним миротворчим досвідом. Я нагадую, що минулого року, коли ми зібралися на саміті Ради безпеки у вересні, всі лідери були об'єднані в баченні того, що Миротворчі сили ООН сильно потребували реформ, як і вся система ООН.

Нова якість миротворчості повинна відповідати очікуванням і надіям у світі. Ініціатива Генерального секретаря зі зміцнення зв'язку між усіма зацікавленими сторонами миротворчої діяльності — це саме те, що вимагає наша Організація, з тим щоб цей інструмент був більш ефективним та надійним.

Я щиро сподіваюся, що Декларація, схвалена багатьма державами, включаючи Україну як активну організацію надання військ, посилить це колективне зобов'язання.

Пані та панове, очевидно, що світ не став безпечним місцем у 21 столітті. Ми як і раніше спостерігаємо війни і агресію навіть на європейському континенті. Зокрема, це військова агресія проти України, яка порушує Статут ООН та суперечить резолюціям, прийнятим Генеральною Асамблеєю та Радою Безпеки. Тимчасова окупація частин території України продовжує спричиняти страждання українському народу та підривати регіональні та міжнародні мир та безпеку.

Згідно з консервативною оцінкою ООН, кількість жертв у зв'язку з конфліктом в Україні на сьогодні становить понад 35 000, в тому числі понад 10 000 чоловік загинули та майже 25 000 отримали поранення.

Кількість вимушених переселенців перевищує 1,5 мільйони.

Це може виглядати як ще одна суха статистика, якої ця організація переповнена, але для мене та українців це шрами на самому серці.

Я впевнений, що багатонаціональна миротворча операція з єдиним чітко визначеним завданням ООН щодо відновлення суверенітету та територіальної цілісності України може бути визначальним фактором припинення страждань українського народу.

Ми вважаємо, що не існує кращого способу як відправлення такої операції під надійним мандатом ООН. Це дуже допомогло б змусити Росію добросовісно виконувати Мінські домовленості.

Я вдячний Німеччині, Франції та США за мобілізацію міжнародної підтримки цієї ініціативи.

Тільки Росія проти миротворців! Однією з причин цього є те, що Кремль боїться. Боїться, що миротворці побачать російську військову силу та військові ресурси на всій окупованій території. Вони також бояться втратити контроль над кордоном України з Росією — заручником Кремля, який продовжує проникати в свої війська на Донбасі.

Хіба це не для ООН, щоб прийняти цей сміливий виклик? Тут я б хотів нагадати про те, що вимога моєї країни розгорнути миротворчу місію ООН на окупованому Донбасі не досягла свого адресата. Ми розглядаємо це як випробування здатності нашої Організації вирішувати складні конфліктні ситуації. Тест, який все ще залишається пройти.

Ми вітаємо і повністю підтримуємо Ваші зусилля, Генеральний секретар, здійснити надійну реформу ООН, спрямовану на зміцнення її архітектури миру та безпеки.

Я хотів би наголосити на одному зі звернень, що містяться в нашій спільній декларації: дуже важливо, щоб реформа управління призвела до покращення здатності ООН виконувати свої мандати.

Тут я бачу важливу роль Генерального секретаря у виконанні обов'язків відповідно до статті 99 Статуту ООН. Не тільки Рада має отримувати своєчасні, відверті та суттєві доповіді Секретаріату. Також слід забезпечити сміливі ініціативи та варіанти Генерального секретаря для присутності ООН у миротворчій діяльності в умовах конфлікту або у конфліктних країнах та регіонах.

Я хотів би запевнити вас, що зобов'язання та внесок України у миротворчий процес ООН будуть непохитними навіть тоді, коли моя країна буде знаходитися під тиском.

Україна залишатиметься надійним партнером у наших спільних зусиллях із підтримання миру.

Дякую!".

Схожі новини