Передплата 2024 ВЗ

Як вберегти дитину від сколіозу?

І що робити, якщо хребет уже почав викривлюватися?

Стартував новий навчальний рік. Школярам знову доведеться тягати на плечах ранці, набиті зошитами та підручниками, сидіти «цвяшком» на уроках, працювати над домашніми завданнями до пізнього вечора. Не дивно, що сколіоз у дітей та підлітків — найпоширеніше захворювання опорно-рухового апарату. За статистикою, порушену поставу мають четверо учнів із п'яти, адже саме у цей період відбувається інтенсивний ріст м’язових і кісткових тканин. І якщо дорослі не стежать за поставою своїх дітей, можуть упустити момент, коли хребет у них почне викривлюватися.

«Сколіоз — це бокове викривлення хребта. Якщо хребет викривлюється у передньо-задньому напрямку, це — кіфоз, — пояснює різницю лікар-ортопед вищої категорії Олександр Щуровський (на фото). — Сколіоз буває вродженим і набутим.

— Чому хребет викривлюється?

— Причин є багато. Це і порушення розвитку кістково-м'язевої системи, і травми. Сколіоз може мати нейрогенне походження (зустрічається у дітей з церебральним паралічем). Є вторинний набутий сколіоз, коли одна нижня кінцівка коротша за іншу. Існує думка, що якщо немовля неправильно тримати, садити або якщо дитина сама сідає раніше терміну, у подальшому це може призвести до розвитку сколіозу. Але це не так.

— Є діти, які з'являються на світ зі сколіозом. Чому так відбувається?

— Через вроджені вади розвитку хребців (метеликоподібних, трапецієвидних). Вроджений сколіоз, як правило, не прогресує. Спостерігаємо за ним і лікуємо консервативними методами: масажем, лікувальною фізкультурою, плаванням.

— Чи можуть батьки самостійно діагностувати сколіоз у дитини?

— Можуть запідозрити, що у неї є викривлення хребта. Якщо щось непокоїть — слід показати дитину ортопеду. Бажано проходити такі огляди двічі на рік — тоді точно нічого не упустите.

— Чим відрізняється сколіоз від порушення постави?

— Порушення постави — це функціональні зміни, які можна коригувати. Перевіряється це так. Коли дитина нагинається, хребет вирівнюється. Тобто це — нефіксована деформація, яка змінюється із рухами дитини. Сколіоз — фіксована деформація. Якщо дитина нагнеться, будемо й далі бачити викривлення хребта.

— Як правильно лікувати це захворювання?

— Є чотири ступені сколіозу.

При першому застосовують консервативні методи лікування, зокрема 15 сеансів масажу спини (один курс — раз на три місяці), плавання, фізіотерапевтичний комплекс (електростимуляцію м'язів, парафінові аплікації).

При другому — корсети по типу Шино (названі на честь французького ортопеда-травматолога, який запропонував цю методику). Цей тип корсетів підбирається індивідуально для кожної дитини. Виготовляється він із пластику, який при певній температурі набуває форми тіла. Під одягом непомітний. За допомогою таких корсетів вдається стримати прогресування сколіозу або й взагалі його вилікувати.

При третьому-четвертому ступені проводяться операції. Спеціалісти Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру оперують таких дітей спільно з французькими ортопедами.

— Якщо сколіоз не лікувати, до яких наслідків це може призвести?

— При третьому-четвертому ступені відбувається порушення функції дихання, роботи внутрішніх органів, серцево-судинної системи. Може розвинутися остеохондроз.

— Які види спорту корисні при сколіозі, а які небезпечні? На які заняття радили б батькам записати дитину з метою профілактики захворювання?

— Найкращий вид спорту для лікування і профілактики сколіозу — плавання. Оскільки деформовані хребці скручуються між собою, заборонені будь які вправи, які передбачають осьове навантаження. Не можна піднімати великих вантажів, стрибати, бігати.

— Як правильно організувати робоче місце дитини, а також місце для сну, підібрати рюкзак і взуття школяреві, аби вберегти його від недуги?

— Спати мусить на жорсткому ліжку. Висоту стільця відрегулюйте так, щоб руки дитини вільно лежали на столі.

Ранець повинен бути з широкими лямками, щоб забезпечити рівномірне навантаження на хребет. Учені підрахували, що вага наплічника не повинна перевищувати 10- 15% від загальної маси тіла. Тобто якщо дитина важить 30 кг, то вага ранця не повинна перевищувати 3−4,5 кг.

— Як ви ставитеся до мануальної терапії?

— Це недієва методика. За кордоном вона заборонена для дітей.

— Чи можливо повністю вилікувати сколіоз?

— З допомогою корсета — можливо (Олександр Миронович показує знімки пацієнта зі сколіозом до та після лікування. На останньому знімку у дитини — абсолютно здоровий рівний хребет).

Розмовляла Христина Клекіт

Схожі новини