Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Охорона застосовує до людей силу. Доходить до боїв без правил»

Територію Задорожнього озера «окупували» підприємці. За вхід до водойми вимагають плату

Минулими вихідними булла на озері Задорожньому, що у Миколаївському районі (Львівська область). У народі — озеро «Байкал». Коли сонячна погода, вервечка автомобілів, які рухаються у той бік, тягнеться вже зі Львова. А на самих пляжах людей — море! Тільки дороги на під’їзді до водойми як не було, так і немає. Пилюка неймовірна! Так само немає і безкоштовного пляжу.

Принаймні я його не знайшла. За вхід до озера на «блокпості» у мене вимагали… 50 грн. (крайній пляж від заїзду). Смажити шашлики в альтанці я не збиралася…

Пригадую, три роки тому голова ЛОДА Олег Синютка виїжджав на Задорожнє, під керівництвом очільника області там валили усі огорожі. Губернатор пообіцяв, що територію впорядкують, виготовлять її детальний план. А доступ до водойми буде вільним для усіх охочих! Не так сталося, як гадалося…

Попросила молодого хлопця на вході показати документи. Він заявив: «Якщо не хочу платити, буду розбиратися з власником». Де той власник, щоправда, не сказав. Коли я представилася, його як вітром здуло… Я бачила, як відпочивальники обурюються, що у них вимагають гроші за вхід до озера. Доходить до шарпанини. Є такі, що принципово не платять. Громадські активісти кажуть, останнім часом на Задорожньому не лише до словесних конфліктів доходить, а й до бійок…

Богдан Вірт з Миколаєва написав на своїй сторінці у «Фейсбуці»: «На Задорожньому цьогоріч відновили усі паркани. Охоронці не дозволяють людям підходити до озера, посилаючись на внутрішній статут. Погрожують фізичною розправою. При цьому жодних документів не показують. Поліція приїжджає на місце, але лише розводить руками…».

«Якщо хороша погода, я на вихідних постійно їжджу на озеро, — розповів журналісту „ВЗ“ Богдан. — Ще торік все було більш-менш спокійно. А цього року охорона застосовує до людей силу. Доходить до боїв без правил. Я бачив, як один чоловік вдарив гострим предметом іншого… Якщо голова ЛОДА приїжджав і зносив усі ці паркани, то значить, на це були законні підстави. Зараз там усі пляжі платні. Залишилося 50 метрів безкоштовного берега. У вихідні, коли скупатися приїжджає багато людей, туди потрапити нереально».

Поруч з озером кооперативно-садівниче товариство «Цементник». Там виник конфлікт між головою та власниками дач. «У моєї дівчини є там дача. У неї перепустка. Ми приїхали автомобілем, нас шестеро людей, виходить власниця дачі, показує перепустку. А охоронець каже: „Я пропускаю тільки власника, а інших ні“. Усі, хто їде у гості, мусять також придбати перепустки (50 грн. на рік). Хіба це не абсурд? Ми лізли через паркан…».

Роман Петриця теж має будинок на території кооперативу. Чоловік написав заяву до поліції. «З одних власників за світло беруть по 2,30 за кіловат, з інших — по 2,60. Членські внески, перепустки. Куди йдуть ці кошти? Голова каже, що на ремонт дороги. Там, де його дача, дорога є… Коли падає дощ, поки я дістануся до свого будинку, то по коліна у багнюці…».

Пан Роман обурюється, на озеро годі дістатися. «Усюди огорожі, охорона. А колишній замміністра, який має неподалік дачу, взагалі „заграбастав“ частину озера та дороги, — каже чоловік. — Є там й інші „мажори“, які побудували вздовж берега елітні будинки. І користуються озером безкоштовно. А з пересічних людей вимагають гроші».

Директор кооперативно-садівничого товариства «Цементник» Йосип Каспров каже: «Ми маємо 30 гектарів. Територія кооперативу загороджена, приватизована. Є охорона. Перепустки. Озеро, пляж — це не наше. Усі члени товариства платять членські внески: 600 грн. на рік, перепустка коштує 50 грн. на рік. Ці кошти скеровуємо на світло, дороги, вивіз сміття, платимо податок за землю. Я як голова, до речі, купую перепустки своїм двом донькам, зятю і якщо треба — товаришам…».

Директор каже, озеро і пляж взяло в оренду приватне підприємство «Гові». Але віддало його в суборенду сімом підприємцям. Один із засновників «Гові» — Микола Ріжок. Проте його контактів директор кооперативу не має…

Чи впорядкували нарешті цю територію біля озера, чи є її детальний план? Та почути чітку відповідь так і не змогла. Завсектору цивільного захисту Миколаївської районної державної адміністрації Богдан Більський каже: «ПП „Гові“ має договір оренди земельної ділянки. Як є договір, значить, працюють законно». «Але у договорі хіба не передбачено, що доступ до озера у відвідувачів має бути вільним?» — питаю чиновника. «Якщо ділянка здана в оренду, то вона не передбачає безкоштовних послуг. Доступ до води є. За оренду альтанки, наприклад, треба заплатити». «Але власне за доступ до води теж беруть гроші — 50 грн. з особи», — уточнюю. Чиновник упевнений, що за купання в озері грошей ніхто не бере. «Ви скупалися і вийшли, — каже пан Більський. — Відколи там беруть по 50 грн. Нас, як цивільний захист, цікавить, щоб вони зробили умови для безпечного відпочинку людей. Там є рятувальники. Це обов’язкова умова».

Коментар для «ВЗ»
Максим Василишин, заступник директора департаменту екології ЛОДА:

Справді, на цій території відбуваються неконтрольовані процеси. Тому є необхідність легалізувати діяльність цих підприємців. 50 грн. за вхід до озера — це не межа. Думаю, там є і вищі ціни. Але підприємці, які орендують земельні ділянки біля озера, не мають права брати гроші за купання у водоймі… Ми ініціювали зустріч з головою Миколаївської РДА, ініціативною групою підприємців, головою кооперативу, аби усі спірні питання обговорити. Наступного тижня плануємо цю зустріч провести. Озеро має бути передано єдиному орендодавцю через аукціон. Організатором аукціону має виступити Миколаївська РДА (ми надіслали відповідного листа). Хто на торгах заплатить найбільшу суму коштів, той і переможе. Тоді розробляється і уся технічна документація (зокрема, паспорт водного об’єкта). Відтак орендар зможе узгоджувати з підприємцями, які мають земельні ділянки у користуванні, механізм подальшої співпраці. І не буде ніяких маніпуляцій, наприклад, з цінами на послуги.

Схожі новини