Передплата 2024 «Добрий господар»

Коли очі на сухому місці

Понад 70% користувачів ПК страждають від так званого комп’ютерного синдрому

Робочий день уже завершується, а ви так і не знайшли кількох хвилин, щоб відвести погляд від монітора, увечері не можете дивитися на світло, а улюблену книгу все більше віддаляєте від очей, щоб розібрати літери… Знайома картина, чи не так?

В офтальмології є термін «комп'ютерний синдром», синдром сухого ока — це проблеми із зором, що з’явилися з винаходом комп’ютерів.

Синдром сухого ока проявляється по-різному. Вас повинні насторожити печіння, світлобоязнь, різі в очах, подразнення, почервоніння, розпливчастий зір, свербіж повік, відчуття в оці стороннього тіла. Якщо говорити простими термінами, при збої роботи залоз виникає нестача сліз, що призводить до порушення зволоження очного яблука і повік.

За словами доктора медичних наук, професора Сергія Рикова, «людина, коли зосереджується на комп’ютерному тексті, на тому, як біжить рядок, як ідуть якісь рухи, забуває кліпати. А повинна кліпати 18−20 разів на хвилину. Такої кількості достатньо, щоб не давати оку пересихати внаслідок тривалої роботи». Через це з часом відбувається пересихання сльозової плівки на рогівці ока, що, своєю чергою, провокує не лише почервоніння очей, а й інші супутні неприємні симптоми.

При синдромі сухого ока зазвичай допомагають спеціальні краплі і гелі. Сучасний фармацевтичний ринок навперебій пропонує різноманітні препарати, які начебто допомагають позбутися неприємних відчуттів в очах. Однак не варто купувати їх, не порадившись із лікарем, — ризикуєте ще більше нашкодити власному здоров’ю.

Щоб зберегти здоров’я очей, якомога частіше робіть перерви в роботі. «Не забувайте, що, відпочиваючи від комп’ютера, не означає, що ви повинні переключити свою увагу на планшет чи мобільний телефон, — застерігає офтальмолог Наталія Антонова. — Справжнє розвантаження можливе, якщо переведете свій погляд на предмети, які не напружують очні м’язи. Найкраще, якщо ви підійдете до вікна, виберете найдальшу точку і будете на неї дивитися хоча б кілька хвилин, потім переведете погляд на щось ближче. Хоча б робіть двадцятисекундні перерви в роботі кожні 30 хвилин — просто розглядайте предмет, розташований не менш ніж за п’ять метрів від вас, заплющіть очі і помасажуйте повіки. При регулярному виконанні цих нескладних вправ очі менше втомлюватимуться. Ніколи не тріть очі, адже це тільки посилює подразнення».

Обов’язково придбайте якісні сонцезахисні окуляри, щоб захистити свої очі від шкідливих ультрафіолетових променів. «Найкраще, якщо, зібравшись купувати сонцезахисні окуляри, ви звернетеся за порадою до офтальмолога, який підбере потрібний саме для вас ступінь затемнення скелець — від 30 до 80%, залежно від того, де ви живете або ж куди хочете поїхати на відпочинок, — наголошує професор Риков. — Лінзи різних кольорів підбирають відповідно до ситуацій. Пацієнти, які хворіють на глаукому чи гіпертензію (це підвищений тиск ока), користуються світлофільтром зеленого кольору. Він найбільш фізіологічно прийнятний, знижує внутрішньоочний тиск. Дуже корисні сірий, бежевий кольори. Надзвичайно токсичні та шкідливі для сітківки ока сині й червоні лінзи. Взагалі, коли обираємо окуляри, треба почуватися в них комфортно, тобто коли яскраві кольори довкілля приглушуються, але людина все бачить чітко».

У меню обов’язково повинні бути корисні для очей продукти: чорниця, морська риба, морква, свіжі овочі. Не забувайте періодично приймати курс вітамінних комплексів для очей і регулярно відвідувати офтальмолога.

Схожі новини