Передплата 2024 «Добрий господар»

«Молочні зуби ще не випали, а постійні вже почали рости»

Семирічній дівчинці, яка живе «у тілі літньої пані», зробили унікальну операцію

Українські стоматологи вперше в Україні провели унікальне оперативне втручання. Операцію на зуби зробили 7-річній пацієнтці Ірині Химич, хворій на прогерію, — синдром Хадчінсона-Ґілфорда. Ця вкрай рідкісна недуга нещадно старить організм. Семирічна дівчинка виглядає, як… літня пані. Її шкіра, система органів, зуби та волосся виглядають втомленими, «зношеними».

Операція на зуби тривала п’ять годин та завершилась успішно: сім пролікованих та два видалені зуби.

«ВЗ» уже писав про історію Іринки, яка родом зі селища Березини, що біля Вінниці.

Прогерія — це синдром раннього старіння організму. Він не лікується, адже це дефект генетичний. Тіло дитини зношується шаленими темпами. Передчасно старіє шкіра, випадає волосся, страждають усі внутрішні органи, суглоби «крутить» на погоду. Маленьких хворих турбують болячки людей похилого віку. Бо за рік життя вони проживають усі 8−10. Дітей з таким страшним діагнозом у світі менше ста. Медики кажуть, вони не доживають до 15 років…

Досвід лікування хворих з діагнозом прогерія має лише науково-дослідницький фонд — Progeria Research Foundation, що у Бостоні (США). Саме туди на лікування поїде Іринка Химич вже на початку жовтня цього року. А перед тим дівчинці зробили перший крок до одужання — операцію на зуби. Взятися за цю справу вирішив відомий в Україні лікар, доктор медичних наук, почесний президент Асоціації приватних стоматологів України Ярослав Заблоцький. Разом зі своїми колегами він безкоштовно прооперував зуби Ірини Химич, які теж виглядали старими та зношеними.

«До оперативного втручання лікарі готувались понад місяць, оскільки така операція в Україні проводиться вперше, — розповів „ВЗ“ Ярослав Заблоцький. — Команда наших медиків (стоматологи, хірурги, анестезіологи) має досвід лікування зубів маленьких діток від першого року та людей старшого віку — 93 роки. Але цей випадок є найскладнішим. В Іринки тоненькі ясна. Це означає, що хірург має бути максимально делікатним. Щелепи дівчинки дуже ніжні і навіть крихкі».

Пан Ярослав повідомив, що під час обстеження виявили чималі додаткові проблеми. У дівчинки розвинувся запальний процес, були сильні зубні болі через те, що молочні зуби не випадали. А постійні зуби вже почали свій ріст.

«Зменшений череп у лицьовому відділі, зуби у два ряди, які щільно прилягають один до одного, та чутлива шкіра значно ускладнили перебіг операції, — пригадує пан Ярослав. — Найменша похибка лікарів могла призвести до травми та навіть до перелому щелепи. Також маленькій пацієнтці не можна нервуватися. Цій дитині ще ніколи не робили наркоз. Ми планували зробити інтубацію через ніс, адже стоматологам було б зручніше працювати, коли в ротовій порожнині для їхньої роботи нічого б не заважало. Але у зв’язку з тим, що ніс у дівчинки маленький, це зробити було неможливо. Тому Іринці робили спеціальний наркоз, щоб вона спала. Особливу увагу приділили психологічному комфорту маленької пацієнтки. Лікар-стоматолог Наталя Пономарева стала для Іринки феєю, що не тільки лікує, а ще й приносить подарунки».

Іринка Химич швидко відійшла від наркозу, одужує після операції. З малечею займається фея-реабілітолог, яка і розважає, і водить на курси водних процедур. Є надія, що у Бостоні дівчинку вилікують від рідкісного генетичного захворювання, і батьки нарешті будуть тішитися її дитинством.

Про те, що Іринка має проблеми зі здоров’ям, батьки запідозрили через кілька місяців після народження. На серйозні збої в організмі почала вказувати шкіра малечі. Вона була тонюсінька, мов папір, і виглядала ніби обпечена.

А ще почали пухнути ніжки. Почалося виснажливе ходіння по медзакладах та лабораторіях, безконечне здавання аналізів та… «уточнення» у медичній картці: «захворювання шкіри». Яка саме недуга скосила Іринку, українські дерматологи вказати так і не змогли… Вони тільки призначали дівчинці пом’якшувальні креми та трав’яні ванночки.

«Ми їздили по святих місцях та монастирях. Аж поки нам не підказали, що у Москві є серйозна клініка, де вивчають шкіру. Ось там вперше нам сказали про прогерію, — розповіла мама Ірини Химич — Діна. — Іринка вже перенесла… інсульт. Ночами її діймають судоми. Кожен день для дівчинки — нове випробування. Бо ні звичайний одяг, ні взуття для неї не підходять».

Якщо хтось бажає допомогти дитині, даємо контактний номер телефону пані Діни — 096−692−26−97.

Схожі новини