Передплата 2024 ВЗ

Біг плюс прибирання

Плогінг набагато ефективніший для покращення фізичної форми, ніж звичайний біг

Уявіть собі картину: подалі від міського гамору, непотрібного поспіху та машинних вихлопів ви у повному спокої крокуєте парком. Чисте повітря, цвірінькання птахів, шелестіння дерев та раптом… хруст битих пляшок і пакетів під вашими ногами. Знайомо?

Не зважаючи на титул культурної столиці України, Львів має багато проблем, з якими містянам не раз доводиться стикатися. І стан наших парків — одна з них. Місто Лева може похвалитися тринадцятьма великими парковими зонами, де щодня гуляють, відпочивають та весело проводять час сотні людей. І нерідко їм, на превеликий жаль, доводиться бачити не викинуті в урни пакети, пляшки біля доріжок та недопалки, сморід яких руйнує всю ідилію. Так вже склалося, що в українській ментальності присутня звичка не піднімати викинуте кимось сміття. Через це й маємо забруднені парки, до яких, здається, ми вже звикли.

Та, схоже, для такої нашої байдужості все-таки знайдено панацею. Неординарне ноу-хау з чудернацькою назвою плогінг заполоняє країну та, зокрема, й місто Лева. Плогінг (зі швейцарської plocka upp — підбирати та англ. Jogging — бігати) — це поєднання спорту з боротьбою за екологію. Плогери одягають спортивну форму, беруть сміттєві пакети та під час бігу збирають в пакети все сміття, яке потрапляє на очі. Започаткував новий тренд швейцарець Ерік Альхстром. І хоч з’явився плогінг лишень торік, біг із прибиранням швидко поширився не лише Європою, а й цілим світом.

І це не дивно, адже від подвійного заняття — подвійна користь. Фітнес-тренери, дієтологи та професійні спортсмени по всьому світу твердять, що плогінг набагато ефективніший для покращення фізичної форми, ніж звичайний біг. Мобільний додаток Lifesum довів це. За його даними, за півгодини плогінгу ви можете втратити 288 калорій (якщо, звісно ж, старатися).

Небайдужі спортсмени і просто зацікавлені люди почали поширювати плогінг у соцмережах. Так, основною платформою для просування «екологічного бігу» став Instagram, де плогери постили фотографії із зібраними пакетами зі сміттям. Швейцарія, Норвегія, США та навіть така далека Малайзія радо хвалилися своїми досягненнями. Не дивно, що інновація так швидко дісталася й наших теренів.

Але масштаби українського плогінгу навіть більші. Якщо в тій же Швейцарії плогери збирали головним чином пластикові вироби, то українці збирали цілі пакети пластику, поліетилену, паперу та іншого непотребу. Та це й не дивно, адже парки у нас більш засмічені.

В липні у Львові відбулося очищення парку на вулиці Сахарова -Студентський парк). За ініціативи Активної громади Львова та InstituteRespublic плогери (переважно активісти та молодь) рушили на боротьбу зі сміттям. Як зізналися самі організатори на своїй сторінці у Фейсбук, плогінг вийшов не таким уже й класичним, яким очікувався. Фактично екобіг перетворився на еко-ходьбу. А все тому, що парк виявився надзвичайно засміченим. Парк вибрали невипадково.

За словами однієї з організаторів, активістки Наталії Безпалої, проводилося спеціальне голосування в Instagram, де містянам пропонували назвати найбільш засмічені паркові зони. Ходили й прибирали парами. Так, упевнені організатори, ентузіазм лише зростає, а нудне на перший погляд заняття стає цікавим, якщо супроводжується розмовами та жартами з другом чи новим знайомим. «Бігати від дерева до дерева» виявилося веселою справою. Пані Оксана, що живе у Залізничному районі, без особливого захвату розповідає про малий сквер біля вулиці Ряшівської. Гуляє там з дитиною майже щодня, але великий дискомфорт створює сміття — всюдисущі пляшки та пакети, які з’являються постійно. «Звичайно, сквер стараються прибирати, — каже пані Оксана, — але щовечора тут можуть збиратися нетверезі компанії, після яких кожного ранку бачиш біля лавок пляшки або розбите скло».

Такого роду ситуації могла б виправити система жорстких штрафів. У Сінгапурі, до прикладу, штраф за сміття дорівнює місячній зарплатні, а в Латвії за недопалок на дорозі доведеться платити від 100 до 1000 доларів США. Таку ж систему громадські активісти намагалися запровадити й в Україні, пролобіювавши внесення до адміністративного кодексу поправку, яка передбачає штраф за викидання сміття у неналежному місці. Але за наших реалій зробити це правильно — дуже важко. Саме тому плогінг може стати дієвою панацеєю, порятунком наших парків.

У Києві екобіг відбувався вже двічі. У травні цього року кияни винесли з парку «Нивки» понад тридцять пакетів сміття. А вже у серпні Активна громада Львова спільно з InstituteRespublic планує прибирати парк Горіховий гай. У серпні ж у парку Високий замок відбудеться плогінг від компанії — одного з найбільших виробників товарів для догляду за домівкою.

Схожі новини