Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Їхав на похорон — потрапив на хрестини

У районному пологовому відділенні — рекордна кількість унікальних породіль

Районні пологові будинки — врожайніші, ніж міські. Багатодітні сім’ї тут не рідкість, тож вистачає як постійних, так і нових пацієнтів. Досі існує стереотип, що у маленьких містечках народжувати не так комфортно та безпечно, як у великих. Щоб побачити ситуацію на власні очі, кореспондент «ВЗ» вирушила у пологове відділення Жовківської центральної районної лікарні.

Приїхала до відділення зранку й відразу потрапила на рідкісну операцію — третій кесарів розтин. Її проводили під керівництвом доктора медичних наук, професора-гінеколога, заслуженого лікаря України Олександра Паєнока. Породілля трималася на операційному столі «молодцем», народився хлопчик. Жінці 29 років. Старшій донечці — шість, синочкові — три рочки. Щойно поговорили, мамусею зайнявся анестезіолог. Лікарі кажуть, що двадцять років тому на третій кесарів розтин мало хто зважувався. Допускали лише два рубці на матці, оскільки є ризик її розриву.

Природні пологи значно безпечніші. Велика їх кількість — добрий показник для медичного закладу. За словами завідуючого пологовим відділом Федора Гринчука, якщо жінка повністю здорова й має можливість народити сама, її переконують надати перевагу природному шляху. Тут успішно приймають навіть пологи, коли немовля лежить сідничками або ніжками вперед.

Федір Гринчук каже, що останнім часом збільшилася кількість патологій серед жінок, а також — штучних запліднень. Відтак кесадити у три-чотири рази частіше. Після другої операції жінці пропонують перев’язку маткових труб. Батьки підписують документ — згоду на добровільну стерилізацію. Але зараз мало хто на це погоджується, навіть після третього разу. Нещодавно у гінекологічному відділенні лежала «на підтримці» жінка, яка готується до п’ятого кесаревого розтину. У неї діагностували розходження рубця, що залишився після чотирьох попередніх операцій. У Львівській області є «рекордсменка», якій нещодавно провели восьмий такий розтин. Усі вагітності — без ускладнень. Зупинятися на досягнутому пара не планує.

Багатодітні сім’ї у районі — не рідкість. Нещодавно у Жовківській лікарні прийняли п’ятнадцяті пологи у 42-річної породіллі. Жінка — зі села Туринки.

Того дня стала свідком сьомих пологів. Новонароджений хлопчик став подарунком татові на день народження. Володимиру зі села Волиці виповнилося 38 років. Пологи були партнерськими. Чоловік весь час підтримував дружину: цілував, поїв водою…

Розповів, що найстаршій дочці — 14 років. Наймолодшому синочку минуло чотири. Усі діти, каже, — чемні та слухняні. Поки батьки у пологовому, залишилися на господарці самі: старші піклуються про молодших.

Акушер-гінеколог Любов Остапчук, яка не вперше допомагала подружжю привести на світ немовля, захоплюється багатодітною родиною. Працює у відділенні понад 20 років. Приймала пологи у своїх невісток. Каже, останнім часом з пацієнтками працювати легше. Завдяки партнерським пологам поводяться спокійніше. Значно скоротилася кількість «відмовних» дітей. Хоча позашлюбних немовлят — не бракує. З ними пов’язано чимало курйозних випадків.

Нещодавно народжувала жінка, яка не стояла на обліку в поліклініці та не була на УЗД. Тому навіть не підозрювала, що носить трійню… Та перші двоє народилися мертвими. Дико звучить, але жінка зраділа, що вижило лише одне дитя. Каже, їй самій прогодувати та виховати трьох було б надто складно…

Приємний сюрприз влаштувала своїй мамі — фельдшеру акушерського пункту — дочка. Повідомила про вагітність за три тижні до пологів! Новоспечена бабуся, яка сама має п’ятеро дітей і все життя працює з вагітними, жодних змін не помічала! Натомість за ці три тижні встигли і весілля організувати…

Подібні випадки стаються й з жінками старшого віку. Лікарі згадують пані, яка була переконана, що у неї — клімакс. Лікувала серцеву недостатність, а живіт невпинно ріс. Вважали, що у жінки — пухлина. Коли почалися пологи, майбутня мама та родичі вирішили, що вона помирає. Викликали з армії сина — попрощатися з ненькою. Він приїхав і потрапив не на похорон, а на хрестини сестрички!

Тривалий час не підозрювала про вагітність і її сусідка по палаті, якій минуло 48 років. Усе життя з чоловіком не могли мати дітей, й коли під серцем з’явився первісток, вважала, що почався клімакс.

Михайло Горбач зазначає, що на обліку перебуває 29 жінок, яким вагітність протипоказана, але вони категорично відмовляються її переривати. Дехто продовжує виношувати дітей з несумісними з життям патологіями серця та мозку. Є жінка з важким ступенем міопії. Кожна вагітність спричиняє відшаровування сітківки ока. При цьому 41-річна пацієнтка носить під серцем четверту дитину, яка, як і старші братик та сестри, прийде на світ з допомогою кесаревого розтину. Навіть з лінзами багатодітна мама бачить дуже погано — прийшла до лікарні навпомацки…

Ще одна пацієнтка потерпає від хелп-синдрому — гострої жирової дистрофії печінки. Вагітність та пологи їй протипоказані. Ледве дали раду з первістком, натомість героїчна жінка вагітна вдруге.

Отже, унікальних пацієнтів та складних випадків у районі не менше, ніж у великому місті. Спеціалісти успішно дають з ними раду, хоча скаржаться, що бракує необхідного обладнання. Але пацієнти часто йдуть насамперед до лікаря. Тож не дивно, що сюди нерідко приїжджають народжувати жительки великих міст.

Усі фото авторки

Схожі новини