Передплата 2024 «Добрий господар»

Рекорд України: 150 патріотичних кульок на жовківську ялинку!

На створення вишитих новорічних прикрас майстриня Галина Ковальська витратила 100 тисяч гривень — місячну фронтову зарплату свого чоловіка

Серед 150 кульок жодна не повторюється. Фото Жовківської громади
Серед 150 кульок жодна не повторюється. Фото Жовківської громади

Цього року головна ялинка Жовківської громади особлива — стала символом майбутньої Перемоги. 20-метрову ялинку, яка росте на центральній площі Жовкви, прикрасили 150 патріотичними кульками, зробленими з ручної старовинної та сучасної української вишивки. Кожна кулька ексклюзивна, вони не повторюються. Усе це багатство протягом року створила за свій кошт та подарувала місту жовківська майстриня і підприємиця Галина Ковальська.

Усі прикраси пані Галина присвя­тила українським захисникам і за­хисницям та їхнім дітям. Рекорд України з найбільшої кількості вишитих ялинкових прикрас засвідчила ген­директорка міжнародного проєкту «Книга світових рекордів» Ганна Кри­сюк, зазначивши, що це є також світо­вим рекордом. Фіксація рекорду, при­крашання і засвічення головної ялинки Жовкви стало справжнім святом для міс­та. Як розповів міський голова Жовкви Олег Вольський, з бюджету громади на це не пішло ні копійки. Згодом біля ялин­ки встановлять ще Різдвяну шопку.

Жовківці у захваті від твор­чості пані Галини. Містянка Вар­вара-Марія Швець навіть сама написала вірш, в якому оспівує цю подію. Під час фіксації ре­корду провели майстер-клас з виготовлення іграшок для ді­тей та збирали кошти на дрони проєкту «1000 дронів для України».

«Маю магазин вишиванок на площі якраз навпроти жов­ківської центральної ялинки. Давно мріяла прикрасити її ви­шиванками, — розповіла „ВЗ“ Галина Ковальська (на фото) про історію створення чудової колекції іграшок. — Торік пові­сила 120 синьо-жовтих віноч­ків на цю ялинку, але мріяла саме про виши­ванки. Ви­шиваю все життя. Я чо­тири роки тому по­вернула­ся з Італії, де працювала двад­цять років. Мала величенький запас вишиванок, багато було патріотичних, з тризубами. І ці вишиванки використала для створення кульок. Працювала цілий рік. Бог каже, на благо­дійність треба віддати десяти­ну, тому вирішила для Жовкви зробити 120 кульок. Мій чоло­вік Карім Ахмадалієв, крим­ський татарин, з перших днів війни пішов на фронт. Отри­мав велику зарплату 2022 року — 100 тисяч. І сказав мені, щоб я віддала ці гроші на благодій­ність. Я ті 100 тисяч на ті всі кульки і витратила. Ціна одні­єї кульки-основи з піноплас­ту з доставкою — 200 гривень. На пінопласт я ще кладу тка­нину-сітку, щоб клей не спа­лив основу. Вишивку я мала свою і ще довишивала. По ви­шивці ще давала бісер, стра­зи. Ці стрази — захист від снігу і дощу. У деяких прикрасах все­редині є маленькі дзвіночки, щоб відлякувати голубів і во­рон. На деяких зверху монтую парафінові квітки, які теж захи­щають від снігу. Це така склад­на об'ємна конструкція, я їх на­зиваю 3D-кульки. А зверху я їх побризкала водовідштовху­вальною рідиною».

Вишиванки стали справжні­ми ліками для жінки, коли та дістала депресію і потрапила в лікарню після початку війни. Чо­ловік пішов на війну, а її дуже бо­ліла душа за нього й за Україну. Але почала сама себе лікувати, створюючи вишиті прикраси.

Подати документи на рекорд допомогла Жовківська міська рада. Було багато паперових нюансів, це не так просто. По­давали на рекорд 120 кульок, але представники Книги рекор­дів три тижні тому сказали, що треба 150. Пані Галина в авралі доробляла ще 30 кульок. «Про­тягом року я робила по дві куль­ки за вечір, — каже. — А кульку, що подарувала Жовківській ме­рії, робила два дні. Тому зроби­ти 30 кульок було дуже важко. Дякую моїм знайомим і друзям, які мені ще принесли вишивки, які я використала. Навіть виши­ту подушку мого сина викорис­тала. Складала ці кульки на ві­кно, зайняли 15 мішків».

Майстриня ще робить вишиті писанки, деякі з них — заввишки з людський зріст. Тож наступний рекорд, ймовірно, стосувати­меться писанок. А також пані Галина планує «переплюнути» свій рекорд з новорічних виши­тих кульок — зробити такі при­краси і для львівської ялинки. «Я би зробила 220 чи 250 вишитих кульок, щоб перевищити свій рекорд у Львові, — каже май­стриня. — Цього року львівська ялинка досить бідна…».

Схожі новини