Передплата 2024 «Добра кухня»

«Мы авторитетные бандиты, и ты будешь нам платить…»

На Львівщині вимагачі вибивають гроші з підприємців

На Львівщині активізувалися банди рекетирів. 35-річний підприємець звернувся до поліції і розповів, що представники місцевого криміналітету вимагають у нього гроші за те, аби міг займатися підприємницькою діяльністю. Бандити заявили, начебто підприємець їм вже заборгував 3,5 тисячі доларів. Почали погрожувати та залякувати.

Як повідомили у департаменті внутрішньої безпеки Нацполіції, підприємець спершу не звертав уваги на погрози та не збирався нікому платити за «дах». Але невдовзі зловмисники попередили, якщо не принесе гроші у призначений термін, вони уб’ють його та розправляться з його рідними.

За матеріалами внутрішньої безпеки Нацполіції, слідче управління поліції у Львівській області розпочало кримінальне провадження за ч. 2 ст. 189 (вимагання) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці встановили, що до вимагання грошей причетні четверо жителів області віком від 26 до 35 років. Усі вони учасники бандформування, у минулому вже притягувалися до кримінальної відповідальності. Крім «вибивання» грошей, виявилося, що злочинна група причетна до збуту підроблених євро (за цим фактом також порушено кримінальне провадження). Правоохоронці задокументували кілька фактів, коли аферисти купували у різних магазинах області товар, розраховуючись фальшивими купюрами.

Під час чергового візиту до бізнесмена бандити вимагали, аби він передав їм 1,5 тисячі доларів США найближчим часом через свого таксиста. Названу суму заявник віддав посередникові. Цього ж дня в одному з ресторанів, розташованому у Пустомитівському районі Львівщини, правоохоронці затримали чотирьох вимагачів.

Рекетирів відправили до СІЗО. Там вони спробували вчинити «бунт», вимагаючи помістити їх в одну камеру. Почали трощити усе навколо. Правоохоронці перевіряють причетність бандформування до інших злочинів.

Тим часом директор львівської туристичної фірми Ольга Сорока розповіла журналісту «ВЗ», що до неї двічі на мобільний телефонував невідомий і вимагав гроші. Жінка дуже злякалася.

Зі слів пані Ольги, вимагач запитав, чи вона директор турфірми. Розмовляв російською, чути було, що він не місцевий… «Это Саид, чеченец. Я в ответе за город, мне менты нипочем… Мы авторитетные бандиты, и ты мне будешь платить, — почула підприємець у слухавку. — А если нет, то у тебя близкие, друзья, которых ты любишь. Есть дети, и иголки с вирусом СПИДа никто не отменял. В мире есть куча наркоманов, которым все нипочем… Давай встретимся. К нам обратились люди, которым ты составляешь конкуренцию. Ты нам платишь деньги — и мы про тебя забываем…».

«Він мене залякував, аби я дала йому гроші, — каже Ольга Сорока. — Погрожував розправою. Я написала пост у „Фейсбуці“. Звернулася з заявою до поліції. Дала правоохоронцям записи цих розмов. У поліції сказали, що такі випадки почастішали. Це можуть бути реальні рекетири, а можуть і на понт брати. Пообіцяли, що зі мною зв’яжеться дільничний. Але ніхто з поліції до мене так і не прийшов. На написанні заяви все закінчилося…».

Схожі новини