Передплата 2024 «Добрий господар»

«Квартирне питання» знову їх зіпсувало…

З подачі депутатів Львівської міської ради на території заповідної Цитаделі, де був нацистський концтабір, хочуть будувати висотне житло

Сесійне засідання Львівської міської ради, яке відбудеться у четвер, 21червня, обіцяє бути «гарячим». У порядку денному — драстичне питання про будівництво житла на території історико-культурного ландшафтного комплексу «Цитадель». Проект ухвали «Про надання ТзОВ „Сучасне місто“ земельної ділянки та дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок на вул. Грабовського, 11» у порядок денний минулої колегії міськради з голосу вніс депутат фракції БПП, відомий підприємець Григорій Козловський. За цю ухвалу на минулій сесії (7 червня) проголосували 46 депутатів. Вони змінили цільове призначення землі на Цитаделі, дозволивши ТзОВ «Сучасне місто» на 4 га будувати житлові будинки. Але будувати на цій території категорично не можна!

Одразу після цього у місті здійнявся шквал громадського обурення. Так, депутат ЛМР Тарас Чолій заявив, що на місці львівської Цитаделі має бути міжнародний меморіал пам’яті. «У липні 1941 року, під час Другої світової війни, нацисти створили на Цитаделі концентраційний табір „Шталаг 328“ для полонених, — розповідає Тарас Чолій. — Для цього 30 гектарів землі на Цитаделі обнесли колючим дротом у чотири ряди. Через табір пройшли близько 280 тисяч в’язнів. Велика частина з них — близько 142 тисяч — тут і загинули. Тут розстрілювали, проводили медичні експерименти, морили голодом і катували. Львівська Цитадель — у десятці найбільших концтаборів Другої світової, таких як Аушвіц (Освєнцім), Бухенвальд, Дахау. Крім червоноармійців, тут впродовж 1942−1944 років перебували військовополонені з Франції, Бельгії, а після капітуляції Італії — інтерновані італійські солдати та офіцери».

Міський голова Львова Андрій Садовий 14 червня відреагував на суспільне обурення. Він наклав вето на цю ухвалу і заявив, що житло будувати там не будуть. Але цього ж дня ухвала знову з’явилася в порядку денному вже наступної сесії… Щоб подолати вето міського голови, потрібно 42 голоси «за». Уся інтрига в тому, чи вдасться депутатам подолати вето Садового і дозволити таким чином будувати житло на цій заповідній території. А головне — хто голосуватиме за забудову Цитаделі?

Схоже, довго думати над цим не доведеться. Фракція Української Галицької партії у Львівській міськраді поширила заяву, у якій вирахувала, що голосували за скандальну забудову усі фракції, крім УГП. «Якщо зібрали 46 голосів за підтримку ухвали, то зберуть і 42, — йдеться у зверненні. — Не зупинив дерибану міської землі навіть той факт, що ці ділянки розташовані в межах історико-культурного ландшафтного комплексу „Цитадель“, а постановою Кабміну від 10.10.2012 № 929 цей об’єкт внесений до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятка історії, архітектури, містобудування національного значення „Ансамбль оборонних споруд Цитадель — місце концентраційного табору „Шталаг-328““ на вул. Грабовського, 11, охоронний номер 130 026-Н. Закликаємо істориків, суспільних діячів, духовенство, всю свідому львівську громаду постати проти наруги над містом і сказати своє слово. Це час, коли не можна мовчати!»

Українська Галицька партія оголосила, що 21 червня вони вийдуть на акцію протесту під стіни Ратуші. До них обіцяють приєднатися активісти з ГО «Народна дія», які уже цілий тиждень голодують під Ратушею. Вони протестують загалом проти незаконних забудов у Львові. Таких нарахували понад сотню. «Закликаємо мера Садового йти з кувалдою на самобуди Львова, а не іншого міста, як він це робив у Золочеві», — сказала активістка Лідія Конюх.

Тож 21 червня о 9:30 активісти й депутати зберуться на акцію протесту проти скандальних забудов у місті. Вони зведуть символічний концтабір з колючим дротом, а також покажуть, як зводитимуть будинки на місці загибелі тисяч людей.

Коментар для «ВЗ»
Андрій Садовий, міський голова Львова

Щодо будівництва житла на Цитаделі: ухвалу, яка взялась нізвідки, подав депутат Григорій Козловський (БПП) з голосу, вона не була завізована юридичним департаментом. На жаль, я не був присутній на сесії і одразу зупинив її дію, як тільки отримав у руки. Мені шкода, що під час розгляду не знайшлось жодного депутата, який би публічно виступив проти. Це стосується і депутатів від «Самопомочі», на яких особлива відповідальність і з якими окремо обговорю ситуацію і доповім результати прихильникам. Чому мовчали всі інші — маєте можливість питати в тих, за кого голосували. Ті, що зараз примітивно піаряться, а на сесії мовчали, виглядають жалюгідно. На Цитаделі жодного житла не буде! Ця територія — пам’ятка історії національного значення, і жоден депутат отак просто собі там нічого не збудує.

Схожі новини