Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Рука руку миє

Кожна десята людина уникає обов’язкової гігієнічної процедури… навіть після відвідин громадського туалету!

33% людей миють руки без мила — лише споліскують їх проточною водою, а кожен десятий узагалі уникає цієї обов’язкової гігієнічної процедури — навіть після відвідин вбиральні! Такі дані оприлюднили вчені з університету Мічигану (США). Вони влаштувалися на роботу «під прикриттям» — прибиральниками у місцевий коледж. Помітили, що коли раковина брудна, люди неохоче дотримуються гігієнічних стандартів. Так само акуратність залежить… від пори доби: зранку відвідувачі вбиралень більш охайні, ніж ввечері.

Крім того, дослідники зауважили ефективність знаків-нагадувань. У тих туалетах, де висіла табличка «Не забудьте помити руки», люди робили це частіше.

В Україні таких досліджень не проводили, але будьмо відвертими: чи кожен із нас миє руки по кілька разів на день? Достатньо поспостерігати за людьми, які нас оточують. «Золоте правило» — після повернення з вулиці та перед прийомом їжі слід обов’язково помити руки з милом. А яку картину часто спостерігаємо у громадському транспорті? Пасажир їсть чіпси, хапається за поручні, коли маршрутка пригальмовує, і спокійно продовжує трапезу…

Для чого мити руки?

Щоб позбутися бруду, механічно видалити інфекційних агентів, захистивши себе та оточуючих від харчового отруєння, грипу та інших проблем зі здоров’ям.

«Дослідження доводять, що така проста процедура як миття рук знижує ризики респіраторних вірусних інфекцій, зокрема грипу та ГРВІ. Кожна третя людина, в якої діарея, могла б не провести півдня у туалеті, якби ретельно мила руки. Чисті руки — один зі способів звести до мінімуму прийом антибіотиків та, відповідно, ризик розвитку антибіотикорезистентності (коли ці препарати перестають реагувати на збудник, не виявляють терапевтичного ефекту. Авт.)», — пояснюють у МОЗ України.

На жаль, навіть медики часто забувають регулярно мити руки. Відтак передають своїм пацієнтам збудників, які викликають інфекції сечовивідних шляхів і післяопераційних ран, запалення легень та інфекції кровотоку. З кожних 100 пацієнтів, що перебувають на лікуванні у стаціонарі, медики заражають 10 (у розвинутих країнах — 7)!

Щоб руки були чистими, їх треба помити з милом під проточною водою протягом 20 секунд. Цього достатньо, аби захистити себе від небезпечних вірусів і бактерій. Наприклад, палички Коха — збудника туберкульозу, яким інфіковано… майже 98% населення України (ці люди є носіями збудника, тобто заражають інших, у той же час самі не хворіють, хоча при зниженні імунітету паличка Коха може активізуватися і викликати хворобу). Після контакту з хворою людиною чи твариною, відвідин громадської вбиральні, поїздки у громадському транспорті цій процедурі бажано присвятити більше часу (див. схему).

Коли необхідно мити руки:

 до, під час і після приготування їжі;

 перед прийомом їжі;

 до і після догляду за хворим;

 до і після обробки порізів або ран;

 після туалету;

 після заміни підгузків або прибирання за дитиною, яка скористалася туалетом;

 після видування носа, кашлю або чхання;

 після того, як торкались тварин або корму для тварин, прибирали за твариною тощо;

 після того, як винесли сміття.

Що робити, якщо у вас немає доступу до води або скінчилося мило?

Скористайтеся дезінфікуючим засобом для рук, який містить щонайменше 60% спирту, — це допоможе швидко зменшити кількість мікроорганізмів на руках. Проте слід мати на увазі, що такі засоби не вбивають усі типи мікроорганізмів і можуть не видаляти шкідливі хімікати.