Передплата 2024 «Добра кухня»

«Через той трамвайний wi-fi у мене ледь гаманець не вкрали…»

Журналіст «ВЗ» вирішила перевірити, чи справді усі трамваї міста мають у салонах безпровідний Інтернет

Нещодавно в електротранспорті Львова суттєво подорожчав проїзд — з трьох до п’яти гривень за поїздку (подорожчали також проїзні абонементи). Зате у трамваї тепер можна «зависнути» в Інтернеті: «Львівелектротранс» повідомив, що в усіх трамваях міста встановили wi-fi-модеми. До кінця тижня wi-fi-модеми обіцяють встановити і в усіх тролейбусах.

«Компанія, яка нам встановила безпровідний Інтернет, гарантує wi-fi за технологією LTE (Long Term Evolution — стандарт високошвидкісного безпровідного зв’язку передачі даних) зі швидкістю до 4 мб/с для кожного пасажира. Якщо навіть всі пасажири одночасно підключаться до мережі, це не впливатиме на швидкість Інтернету. Звісно, якщо пасажирів у вагоні буде менше, то швидкість мережі може бути більшою, ніж 4 мб/с», — розповів «ВЗ» речник ЛКП «Львівелектротранс» Іван Бондар.

Запитую Івана Бондара, скільки бюджетних грошей витрачено на те, аби в салонах громадського електротранспорту був wi-fi. «Для бюджету міста це нічого не коштує, — відповів чиновник. — Компанія встановила обладнання за власні кошти. Підписано договір про співпрацю на десять років. Їхня вигода у тому, що під час підключення до мережі на екранах мобільних телефонів пасажирів буде транслюватись 10-секундне рекламне повідомлення. Усі вагони із безкоштовним Інтернетом позначені наклейками з відповідним знаком. Тестовий режим триватиме приблизно місяць. Тому упродовж цього часу можуть виникати технічні несправності».

Журналіст «ВЗ» вирішила особисто протестувати wi-fi в електротранспорті. Після роботи сідаю у тролейбус № 2 (на зупинці «Вул. Залізняка»). У салоні не побачила оголошення про те, що тут працює безкоштовний Інтернет. Звернула увагу, що один пасажир-студент вигукнув — «О! Інтернет у салоні! Таки не „намахали“, wi-fi справді є. І він швидкий». Вирішила увімкнути в телефоні wi-fi-мережу. Автоматично під’єднало до мережі ewi-fi. Відкриваю

програми Instagram та Facebook, аби перевірити швидкість Інтернету. Швидкість була хорошою. Щоб переконатися у цьому остаточно, відправила друзям кілька повідомлень у Viber, Messenger. Спрацювало на п’ять з плюсом. За весь період поїздки (до кінцевої зупинки, що біля Львівського національного університету імені Івана Франка) швидкість Інтернету у тролейбусі була хорошою і не знижувалася.

«Через той трамвайний wi-fi у мене ледь не вкрали гаманець, — розповіла „ВЗ“ пані Світлана, яка працює менеджером з продажів косметики. — Так „втупилася“ в телефон, що незчулася, як злодій засунув руку в сумку і ледь не поцупив гаманець. Наробила галасу, крадій втік з салону». Попри це, пані Світлана каже, безкоштовний Інтернет у салонах електротранспорту — потрібна річ, особливо на тлі підвищення тарифу. «Хоч якийсь сервіс, — каже жінка. — А то салони старі, брудні, смердючі. Спекотно, немає кондиціонерів. Вважаю, wi-fi — хороший бонус до нашого недешевого квитка. Тепер мені хочеться їздити саме в електротранспорті, а не в маршрутках-«душогубках «.

На початку Личаківської сідаю у трамвай № 2 (через ремонт цієї вулиці він наразі їде на Погулянку). Не встигла увімкнути на телефоні мобільну мережу, як відбулося автоматичне з’єднання з ewi-fi. Швидкість була хорошою. «Радий, що наші трамваї стали сучасними транспортними засобами, де принаймні можна користуватися Інтернетом, — каже пасажир Дмитро. — Вони б іще так їздили добре, тоді б ціни їм не було. А то поламається „на лінії“ один трамвай, і за ним у чергу стануть три-чотири. І йди на роботу пішки»…

Схожі новини