Передплата 2024 ВЗ

У День Львова нагородили «ватника»

Опозиційні до міського голови Андрія Садового депутати на найближчій сесії вимагатимуть від нього публічного вибачення за відзнаку для Анатолія Бобришова

Відзначення 762 років від дня народження міста Лева увінчалося нагородним скандалом. На урочистій сесії Львівської міської ради міський голова Львова

Андрій Садовий вручив подяку генеральному директору ПАТ «Львівський хімічний завод» Анатолію Бобришову, відомому своїми відвертими симпатіями до «русского мира», має антиукраїнські погляди. Подяка від мера — це вишукана табличка у фірмовій рамці від мерії з підписом міського голови та печаткою.

Одним з перших на відзнаку пана Бобришова відреагував політолог, екс-нардеп, екс-«свободівець» Юрій Михальчишин. Написав у своїй сторінці в соцмережі: «У Садового з’їхали з глузду. Нагородили подякою міського голови львівського „ватника“. Він — „председатель координационного совета организаций российских соотечественников западных областей Украины“. Бобришов — один з організаторів традиційних „колорадських хороводів“ на 9 травня. А ось і творчість фігуранта у 2014 році. На його думку, головна причина подій у Криму — неправильна поведінка влади. Кожен президент, що отримав підтримку на сході України, обіцяв запровадити російську як другу державну мову, зближення з Росією, де люди мають родичів».

Анатолій Бобришов — діяч різних проросійських організацій. Свого часу фінансував газету «Русский вестник» (її зі скандалом вилучили з реалізації депутати Львівської обласної ради і передали на дослідження СБУ.Авт.), яку видавав Російський культурний центр у Львові. Анатолій Бобришов публікував у цій газеті антиукраїнські статті.

Міський голова Львова Андрій Садовий відреагував на скандал у своєрідний спосіб. Замість того, щоб визнати помилку своєї команди, яка підсунула йому на підпис документи про нагородження одіозної персони, і вибачитися, Садовий заявив: «Звернення про нагородження Бобришова надійшло у мерію від Ради директорів промислових підприємств Сихівського району. Середня зарплата на його підприємстві — вісім тисяч гривень, там працює 180 осіб. Він керівник цього підприємства 30 років. Тому я зобов’язаний реагувати на такі листи. Якщо є якісь нехороші факти, то це треба розслідувати на певних рівнях».

Журналіст «ВЗ» звернулася із запитом щодо коментаря до чиновників Львівської міської ради, які займаються розглядом заявок про нагородження з нагоди урочистих дат. Хотіли поцікавитись, чому ніхто з посадовців не перевірив його кандидатури, не дослідив його громадської біографії? Якби це сталося, одразу ж випливла б його проросійська діяльність. У прес-службі Львівської міської ради «ВЗ» відповіли: «Від мерії ніхто не буде коментувати цю ситуацію! Є офіційне пояснення міського голови, цього цілком достатньо!».

Питання, чи таке пояснення задовольняє львів’ян?

Які аргументи на користь Анатолія Бобришова наводять його колеги-підприємці із Сихівськоого району? У листі йдеться, що пан Бобришов — не лише успішний керівник хімзаводу, що розповсюджує продукцію по всій Україні, а й активний громадський діяч Львова. «Є активним членом Львівського обласного об’єднання роботодавців і промисловців, здійснює шефство над СШ № 96 та лікарнею № 8», — йдеться у листі.

Журналіст «ВЗ» звернулася по коментар і до керівництва Сихівської районної адміністрації, аби почути їхню думку про вклад Анатолія Бобришова у розвиток підприємництва і громадського життя міста та Сихова. Очільниця Сихівської райадміністрації теж навідріз відмовилася говорити на цю тему…

Депутат Львівської міської ради Ігор Зінкевич каже, що список нагороджених до Дня міста не узгоджували з депутатами. На його думку, якби Садовий частіше радився з депутатами, одіозних персон, які симпатизують агресору, у списках нагороджених не було б.

«Андрій Садовий каже, що несе персональну відповідальність за усе, що відбувається в місті, — наголосив Ігор Зінкевич у коментарі для „ВЗ“. — Він настільки загрався, що людей, які дають поради, вважає ворогами. Питання щодо Бобришова вирішували у закритих кулуарах. Винних за це рішення варто покарати!».

Депутат Львівської міської ради Мирослав Данилків сказав «ВЗ», що на найближчій сесії міські обранці вимагатимуть від мера Львова публічного вибачення за відзнаку для Анатолія Бобришова.

«Нагороджувати офіційними відзнаками від імені міста людину, яка підтримує дії Росії щодо України, фінансує московські церкви та російську шовіністичну пресу, — це більше, ніж просто ганебне явище, — вважає депутат міськради від „Свободи“ Андріян Гутник. — Міський голова Львова навряд чи не знав, хто такий Бобришов і як він себе позиціонує. Цей підприємець з 1987 року не приховує своїх дій та поглядів. Очевидно, це питання повинні дослідити відповідні спецслужби нашої держави, також свою оцінку дадуть містяни».

Думаю, опоненти Садового не подарують йому такого проколу. Бобришов не раз відгукнеться Андрію Івановичу під час виборчої кампанії.

Схожі новини