Передплата 2024 «Добрий господар»

81-річний геолог Володимир Воробець доглядає сільські святині

При під’їзді до села Сухоріччя з боку Львова, біля липи-трійці, стоїть у загорожі високий хрест — пам’ять про загиблих на цьому місці вірменських купців

Ніхто з їхніх одновірців поблизу не живе, але хрест завжди доглянутий. Разом з односельцями відновив цю реліквію і опікується нею 81-річний житель Сухоріччя Володимир Воробець.

Тут колись пролягав знаменитий Глинянський тракт. За переказами, у давнину ним часто їздили зі своїм крамом купці, у тому числі — вірменські. Якось крамарів підстерегли розбійники: грошітовар забрали, а їхніх власників убили. За іншою версією, підводу з купцями розбомбив фашистський літак. Місцеві жителі поховали вірменів на сільському цвинтарі, а на місці їхньої погибелі управителька місцевого маєтку поставила поминальний дерев’яний хрест.

Поминальний хрест неподалік Сухоріччя, за яким доглядає Володимир Воробець
Поминальний хрест неподалік Сухоріччя, за яким доглядає Володимир Воробець

Час, негода зруйнували святиню, її залишки разом з розп’яттям опинилися на землі. Володимир Воробець та інші сільські ентузіасти відновили реліквію. Виготовили металевий хрест і в його основу вмонтували частинки колишньої пам’ятки…

Пан Володимир з повагою ставиться до минувшини, намагається донести до нащадків спомини про світлі і драматичні сторінки рідного краю.

Його життя — теж драма. У далекому 1950 році за наклепом його, 15-річного учня поліграфічного технікуму, вихідця зі села Стронятина на Жовківщині, прямо під час лекції забрали співробітники радянського КДБ. А потім зі всією сім’єю як «пособников бандеровцев» вивезли у Сибір. На батьківщину Володимир Воробець зміг повернутися лише у 2002 році.

Нині 81-річний галичанин, за фахом — геолог, докладає багато сил, щоб зберегти святі для односельців місця. Доглядає межовий хрест при в’їзді у Сухоріччя. Працював на спорудженні сільської каплички. Разом з дружиною Емілією, кандидатом біологічних наук, ще й оберігають красу рідних місць, облагороджують їх.

Фото автора

Схожі новини