Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На борщ — до Польщі?

Набір продуктів для приготування української пісної страви коштує в Україні на третину дорожче, ніж у сусідів

Асоціація постачальників торговельних мереж більше року -порівнює ціни на харчі в Україні та країнах Європи. Результати — невтішні. За цінами на овочі, які вирощуємо на своїй землі, ми наздогнали і перегнали більш заможних сусідів.

Генеральний директор Асоціації Олексій Дорошенко наводить приклади цін на овочі у Києві та Варшаві і їх динаміку у березні: «На «Столичному» гуртовому ринку на 57% (4 гривні) подорожчав буряк. На 50% (20 гривень) зросла ціна на броколі. Білокачанна капуста подорожчала на 33% (2 гривні).

Цвітна — на 30% (17 гривень). Морква — на 25% (2 гривні). Не змінилася ціна на ріпчасту цибулю. Картопля і помідори подешевшали. Картопля — на 14% (70 копійок), а помідори — на 5% (2 гривні). Зараз кілограм буряку коштує 11 гривень, білокачанної капусти — 8, картоплі — 4 гривні 30 копійок, моркви — 10 гривень, ріпчастої цибулі — п’ять, броколі — 60 гривень, цвітної капусти — 72, помідорів — 36 гривень. У нашого західного сусіда у березні на гуртовому ринку «Броніше» суттєво подорожчала тільки морква — на 46%, або на 3 гривні 60 копійок. Незначно додали у ціні броколі (подорожчала на 10%, або на 3 гривні 10 копійок) і цвітна капуста (подорожчала на 2%, або на 1 гривню 20 копійок).

Не змінилася ціна на білокачанну капусту, картоплю і ріпчасту цибулю, а буряк з помідорами подешевшали на 8%. Зараз кілограм польського буряку коштує 5 гривень 70 копійок, капусти білокачанної — 3 гривні 10 копійок, картоплі — 3 гривні 90 копійок, моркви — 11 гривень 40 копійок, ріпчастої цибулі — 4 гривні 70 копійок, броколі — 34 гривні 30 копійок, цвітної капусти — 45 гривень 70 копійок, помідорів — 34 гривні 30 копійок".

Білокачанна капуста в Україні дорожча у 2,5 раза, ніж у Польщі. Ціна на буряк для українського споживача вища майже у два рази, ніж для поляка. Броколі і цвітна капуста на українському столичному ринку дорожчі на 75% і 57% відповідно, картопля — на 10%, ріпчаста цибуля — на 6%, помідори — на 5%. І тільки морква в Україні дешевша на 13%.

Напередодні Великодня в Асоціації порахували вартість пісного борщу в Україні і Польщі. Взяли по півкілограма картоплі та буряку, 300 г білокачанної капусти, по 200 г моркви, цибулі і помідорів, 3 л питної води, сіль і перець — за смаком. «Український борщ у нашій країні обійшовся нам у 20 гривень 20 копійок, тоді як у Польщі — у 15 гривень 60 копійок. Борщ, зроблений в Україні, коштуватиме на 30% дорожче, ніж у нашого сусіда. І це при тому, що середня заробітна плата в Польщі — у 5 разів вища, ніж в Україні!» — каже Олександр Дорошенко. Одна з причин — великий податок на додану вартість (середньостатистичний європеєць купує продукти, плативши 7% ПДВ, у той час як українці сплачують 20% ПДВ). А ще — недостатня кількість овочесховищ. У березні Україна починає імпортувати навіть ті овочі та фрукти, які вирощуємо у достатніх кількостях (наприклад, картоплю і яблука).

Схожі новини