Передплата 2024 «Добрий господар»

Феміді, Гігієні та Ескулапу хтось «приробив ноги»

Унікальна аптека «Під Фемідою» так і не відкриється

Схоже, одній із унікальних львівських аптек, «Під Фемідою» (на розі вулиць Дорошенка і Словацького, офіційна адреса — вул. Дорошенка, 36), так і не судилося відродитися. Попри наполеонівські плани влади (начебто хотіли зобов’язати власника відреставрувати інтер’єр і повернути приміщенню функцію аптеки), нещодавно там відкрили… магазин спідньої білизни.

Епопея з «реінкарнацією» аптеки «Під Фемідою» тривала не один рік. Цього року аптека мала б святкувати 117-літній ювілей. Аптека вирізнялася тим, що тут була чи не єдина титульна аптечна вивіска — три панно із травленого скла із зображенням Феміди, Гігієни та Ескулапа, а також напис Apteka pod Тemida, Fryderyka Dewechego. Два панно були на вікнах, одне — на дверях. Ці витвори увійшли у путівники по Львову. Але зараз турист із путівником у руках буде марно шукати ці раритети…

Ще 2009 року депутати Львівської міської ради намагалися врятувати аптеку, яка опинилася на межі банкрутства через підняття орендної плати майже у 30 разів. Адже понад століття ні вій на, ні зміни державних устроїв не могли змінити ні функції приміщення, ні автентичних інтер’єрів, вітражів, меблів і посуду аптеки. У 80-х роках їх не дали викинути працівники аптеки. Усі шафки самотужки реставрували по ночах, бо вдень працювали. Такі аптеки повинні бути гордістю міста.

Однак у 2015 році приміщення аптеки «Під Фемідою» було продано з аукціону — за 10 мільйонів 400 тисяч гривень. Куди ж поділися раритетні скляні панно, дерев’яні аптечні меблі, обладнання, посуд?

Начальник міського управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко розповіла журналісту «ВЗ»: «Перед аукціоном ми обстежили усі раритети, зробили їх опис і специфікацію. Прописали вимогу для продажу — власник має використовувати приміщення під аптеку і зберегти та відреставрувати старовинні меблі, вітрини і двері. Але якось так сталося, що приміщення у цього власника забрав за борги інший власник. Перший власник ці меблі і вітрини зберіг і готовий їх повернути. З другим власником ми зустрічалися — він поставився до проблеми з розумінням. Сказав, що в принципі готовий відреставрувати ці меблі, а в приміщенні зробити вітрини і

двері. Але він не готовий повернути приміщенню функцію аптеки. Мовляв, якщо хтось інший за це візьметься — він тільки «за». Ми зараз у процесі переговорів. Вони сказали, що готові нам привезти ці меблі, але що ми з ними будемо робити — шукати їм приміщення? Вони мають бути в тому самому місці. А хто давав дозвіл на відкриття магазину білизни — це не до мене питання…".

Лілія Онищенко розповіла про долю скляних травлених панно: «Про них відомо тільки те, що коли аптека звідти виїхала — їх там вже не було». Водночас начальник управління охорони історичного середовища навела приклад вдалого збереження старовинної аптеки — на площі Соборній: «Власник спочатку хотів зробити там кафе, але потім все-таки вирішив використати старовинні меблі і зробити там аптеку. І не програв» (йдеться про аптеку «Під Угорською короною» на площі Соборній, 1. — Авт.).

Довідка «ВЗ»

У 1901 р. Фредерик Девехе заснував аптеку «Під Фемідою», емблемою якої була богиня справедливості і правосуддя Феміда. Звідки така назва, адже Феміда не мала нічого спільного з медициною? Існують дві версії. Згідно із першою, на другому поверсі була приймальня приватного адвоката Зигмунта Лезера, тому аптека справді перебувала «під Фемідою». Згідно з іншою версією, власник Фредерик Девехе пройшов тернистий життєвий шлях:

брав активну участь у профспілковому русі фармацевтів, був найманим працівником, відчув несправедливості життя. Тому у своїй аптеці ніколи не кривдив підлеглих, що й декларував у назві.

Фредерик Девехе провадив аптеку до 1935 р. Вона була невеличкою, скромно обладнаною, але приваблювала людей тим, що ліки там відпускали за низькими цінами, а інколи й безкоштовно — для незаможних. Після смерті

власника у 1935 р. аптеку успадкувала його донька Яніна Девехе. За радянських часів це була аптека № 33. У 1996 р. їй повернули історичну назву «Під Фемідою».

У Львівському центрі міської історії є фото 1918−1919 рр., де видно перспективу вулиці Дорошенка (тоді Сикстуська) з аптекою «Під Фемідою» на розі. Аптека опинилася на лінії вогню під час боїв польсько-української війни. На фото видно, що стіни будинків посічені кулями, але вітражі аптеки дивним чином вціліли.

Схожі новини