Передплата 2024 «Добрий господар»

Прощавай, макулатуро!

МОЗ України скасувало застарілі форми первинної облікової документації

Тепер, щоб дитину прийняли у садок чи школу, не потрібно медичної картки. Достатньо надати стандартну довідку від лікаря, який оглянув дитину (за потреби він може залучити до медогляду вузьких спеціалістів).

Крім того, скасовуються талони — талон амбулаторного пацієнта, талон на прийом до лікаря та талон для реєстрації заключних (уточнених) діагнозів. Скасовується контрольна карта диспансерного нагляду. «Диспансеризація» — регулярний огляд здорових людей — не існує і не визнається у цивілізованих країнах світу як ефективна модель охорони здоров’я. Крім того, «диспансеризація» в Україні проводиться лише на папері. Лікарі заповнюють стоси форм, які взагалі не мають жодного сенсу.

Зі середини року Україна переходить на традиційну для цивілізованих країн світу модель регулярних скринінгових оглядів по групах ризику", — повідомила в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Також скасовується Книга запису викликів лікарів додому. Лікар не буде зобов’язаним звітувати по всіх пацієнтах, які звернулися у реєстратуру. Усе звітування буде зводитися до чотирьох цифр: загальної кількості звернень дорослих і дітей та кількості відвідувань дорослих і дітей вдома.

Відходить у забуття і форма «Медична карта студента». У всіх студентів буде звичайна амбулаторна картка. У МОЗ наголошують, що зберігання персональних медичних даних у навчальних закладах суперечить законодавству, оскільки вони не мають ліцензії на медичну практику. Всі дані про дитину повинні зберігатися у лікаря, якого обрали її батьки, підписавши з ним декларацію.

Припиняє існувати «Журнал реєстрації амбулаторних хворих». Замість нього буде «Журнал реєстрації амбулаторних пацієнтів», адже у людини може бути безліч причин для звернення до лікаря, крім безпосередньо хвороби. У новому журналі будуть реєструватися звернення всіх пацієнтів в амбулаторії та вдома. Для кожного звернення кодуватиметься причина звернення пацієнта, код діагнозу та дії лікаря за кодами ІСРС-2 (Міжнародної класифікації первинної медичної допомоги). Це — нова система, яка дозволяє лікарям первинної ланки концентруватись на потребах пацієнтів, а не підлаштовуватись під зручність обробки кодів для формування статистики. Розробила її Всесвітня асоціація сімейних лікарів, що налічує 500 тисяч членів зі 131 країни світу. З розгортанням електронної системи охорони здоров’я всі записи у журналі формуватимуться автоматично із записів амбулаторної карти.

МОЗ декларує поступовий перехід на електронний формат обліку. Залишитися має лише один вид амбулаторної карти, який буде враховувати особливості надання медичної допомоги дорослим і дітям.

Більшість лікарів це нововведення вітають, однак нагадують міністерству про необхідність матеріальної інвестиції у технології та персонал. Електронний формат обліку передбачає наявність серверів, комп’ютерів, технарів і системних адміністраторів у штаті. Ресурси на це у бюджет не закладені…

Схожі новини