Передплата 2024 «Добрий господар»

Фейкові новини розходяться швидше, ніж правда

  • 11.03.2018, 11:04
  • 1 376

Але це не вина інтернет-ботів, - вважають науковці

Неправдиві новини є швидшими і доступнішими. Такий висновок зробили науковці у процесі дослідження поширення так званих фейків, простіше – брехні, на Twitter. З’ясувалося, що вони досягають значно більшого числа користувачів, ніж факти.

Науковці проаналізували «шлях» правдивих та фейкових твітів за 2006-17 роки (те, чи були вони ближчими до правди, чи до фальсифікату, вивчали кілька незалежних організацій факт-чекінґу). У висліді відслідкували «долю» приблизно 126 тисяч твітів, які пройшли через 3 мільйони користувачів і фоловерів.

Це – наразі наймасштабніше дослідження поширення правди і фальші у соціальних мережах. Свої висновки науковці опублікували на сторінках журналу "Science".

Один з них такий. Так звані фейк-news спричиняють справжні каскади ретвітів, на кшталт хвилі оргазму, - серед користувачів соціальних мереж. Поширюються вони на Twitter швидше, далі і глибше, ніж факти. Автори публікації стверджують, що брехня має у Twitter-сегменті на 70 відсотків більше шансів на поширення, ніж правда. 1 відсоток найпопулярніший фейків дістається до тисячі, а часом і до ста тисяч людей.

Найпопулярнішою є брехня, дотична до політики. Особливо, під час виборів.

Зрештою, це не повинно дивувати, політика ж полягає здебільшого, в «окозамилюванні», а політикування є закорінене у людську натуру. Це є частиною не тільки нашої культури, - радше вже навіть біології. Бо, врешті, ми є суспільними тваринами. Та навіть шимпанзе, - наші найближчі «родичі», з якими маємо аж 98,4 відсотка спільних ДНК, - політикують, і про це написав голландський приматолог Франс де Вал у своїй книзі «Політика шимпанзе».

Учені вважають, що однією з причин, через які брехня і фейки мають переваги перед правдою, є їхня «свіжість». Фейк-news є часто неймовірними, - і тому люди їх «купують», бо їх цікавить щось з присмаком новинки, а не банальна, зрозуміла і нудна правда. Що ще цікавіше, виявляється також, що брехню частіше поширюють люди, а не боти, тобто алгоритми, які на Twitter маскуються під людей.

У зв’язку з цим: люди, які займаються поширенням фейків, мають на Twitter набагато менше фоловерів, ніж ті, хто передає факти. Але однак «чиста брехня» перемагає. І фальш має небачену силу, яка, очевидно, вкоренилася у людську натуру. Людство, врешті, полюбляє байки.

Джерело: Gazeta Wyborcza

Схожі новини