Передплата 2024 «Добра кухня»

“Треба внести зміни в законодавство, щоб гіди працювали комфортно”

У Львові — 800 “білих” екскурсоводів, 200 з них щодня працюють з туристами

У Львові вперше відбувся Форум гідів та екскурсоводів, який зібрав кількасот представників галузі зі всієї України. Говорили насамперед про потребу змін до законодавства, які значно покращать умови роботи гідам, які працюють офіційно і сплачують в бюджет податки. Не секрет, що в туристичному місті Лева промишляють “чорні гіди”. Такі ділки мають значно менший гонорар, ніж “білі” екскурсоводи (“чорні” відбирають хліб в офіційних гідів), але нелегали без бейджів та документів перекручують під час екскурсій історичні факти про місто... Цій проблемі треба покласти край. Як це зробити — відповіді шукали на форумі. Друге питання, яке обговорювали — туристична децентралізація Львова (виведення туристичних потоків з площі Ринок у периферійні райони): чому наразі міська програма працює не надто ефективно.

Як розповіла “ВЗ” заступник начальника управління туризму Львівської міської ради Галина Гриник, гіди та екскурсоводи давно ініціювали такий захід, аби спільно поговорити про те, що робити з “чорними” колегами, які не сплачують податків, надають туристичні послуги сумнівної якості. Статистика така. У Львові — 800 “білих” екскурсоводів, 200 з них щодня працюють з туристами, левова частка працює у цій сфері чимало років. Чиновниця управління туризму запевняє, Львів — єдине місто України, яке може похвалитися такою кількістю гідів та екскурсоводів. І це ще не все — у місті Лева працює аж чотири сертифіковані школи, що готують майбутніх керівників туристичних груп. В інших містах України — по одній-дві школи.

Однак за словами Галини Гриник, відсоток “чорних” гідів у місті Лева невисокий. Вони неабияк псують реноме туристичного міста. Серед “чорних” екскурсоводів є і такі, що приїхали з інших міст України чи з-за кордону, мають свою базу клієнтів, для яких проводять екскурсії. Проте такі екскурсії тривають не 2-2,5 години, а мінімум годину... Звичайно, гіди-нелегали переважно не володіють іноземними мовами. В управлінні туризму Львівської міської ради кажуть, що у місті вкрай бракує керівників туристичних груп, які спілкуються турецькою та китайською мовами.

“Зустріч з екскурсоводом та якість екскурсії формують у гостей одне з перших вражень про наше місто, - продовжує чиновниця. - Треба вносити зміни у законодавство у сфері туризму. Щоб гіди та екскурсоводи працювали комфортно. Закон України “Про туризм” прийнято ще 2005 року. У деяких положеннях він уже не відповідає реаліям 2018 року. Деякі положення щодо роботи гідів стосуються насамперед таких великих туристичних міст, як Львів. З 2012 року змінилося законодавство, тож видача дозволів та бейджів для гідів втратила чинність. Львівська міська рада не має права видавати бейджі. Гіди пішли у вільне плавання. Ця проблема досі не вирішена. У новому законодавстві потрібно прописати кваліфікації гіда, плюс треба запровадити загальноукраїнський реєстр гідів та екскурсоводів”.

Запитую, як саме влада Львова бореться з “чорними” гідами. “Не можна зараз дерегулювати, - пояснює Галина Гриник. - Наше завдання — знайти на місцевому рівні такий механізм, щоб інформувати про гідів та екскурсоводів, які працюють офіційно і сплачують в бюджет податки, надають кваліфіковані послуги”.

Схожі новини