Передплата 2024 «Добре здоров’я»

“Бандюки казали “не лізь туди, куди не треба”

У Червонограді вщент згорів Mercedes Vito директора місцевого ринку Сергія Воєводи

Близько другої години ночі, 28 лютого, у Червонограді вщент згорів автомобіль Mercedes Vito 2007 р. випуску, який належить директору комунального ринку Сергію Воєводі. Автомобіль стояв припаркований біля під'їзду будинку, що на вул. Корольова, 19. Директор ринку упевнений, це був підпал. Напередодні отримав погрози від місцевого криміналітету. Бандити висловлювали своє незадоволення тим, що директор проводить реформи на ринку та бореться з корупцією. Радили “не пхатися, куди не треба...”.

На цій посаді Сергій Воєвода близько півтора року. За його керівництва ринок став прибутковим. Однак побороти корупцію на ринку повністю директору наразі не вдалося. Гроші за торгові місця з підприємців збирають дев'ять контролерів, до яких у директора ринку чимало претензій. На базарі “гуляє” готівка, яка ніде не обліковується, а осідає у чиїхось кишенях...

Як дізналася журналіст “ВЗ” з поінформованих джерел, згадані контролери навіть створили профспілку, до якої увійшли усі незадоволені роботою директора ринку. “Усі грошові потоки на ринку йдуть через контролерів. За порушення у роботі, контролери отримували догани. А це комусь дуже не подобалося. Адже догани - перший крок до звільнення. Ось вони і саботують роботу керівництва, - упевнені місцеві жителі. - На днях більшість контролерів, в один день, пішли на лікарняні. Ті, що залишилися, заявили керівництву і бухгалтерії: “Завтра одягаєте спортивні штани і гумові чоботи і йдете по ринку збирати гроші!”.

І міські депутати, і чиновники про конфлікт на ринку знають. Однак змінити ситуацію їм наразі не вдалося... То ж хто причетний до підпалу машину керівника ринку? Депутат Червоноградської міської ради Олександр Клімов каже: “Конфлікт загострився після того, як ми підготували проект рішення, яке плануємо виносити на сесію, про скорочення штату контролерів”.

Заступник мера Червонограда Віталій Гаманюк каже: “Хочемо запровадити прозорий перехід на орендну плату. Щоб усі підприємці, які працюють на ринку, за загальною формулою, раз на місяць платили орендну плату. Щоб не було кожного дня збору коштів. І потреба у такій посаді як контролер відпадає”.

На Червоноградському ринку близько 1486 торгових місць. Ті, хто торгує на ринку з прилавків (молоком, медом, картоплею), сплачують по 12 грн. за метр погонний. Підприємці, які мають контейнер, наприклад, площею близько 4 метрів квадратних — 12 грн. на день за користування торговим місцем (оплачують лише тоді, коли працюють) та бронювання - 4 грн. на день (окрім понеділка та державних вихідних).

“Вигідною орендна плата буде для тих, хто постійно працює на ринку, - веде далі Віталій Гаманюк. - Підприємці, які торгують продуктами чи одягом, платитимуть в місяць з одного контейнера близько 400 грн. (вартість оренди залежатиме від площі торгової точки). Тарифи затверджені виконкомом Червоноградської міськради 2017 р. Минулого тижня ми внесли зміни до тарифів, які стосуються лише продавців з прилавків. Для всіх встановлена одна ціна — 12 грн. (за метр погонний). Раніше були різні тарифи — у когось 6 грн., у когось — 10 грн. І не виключено, що у таких різних тарифах могли бути зловживання. Керівник ринку доповідав, що коли контролери влаштували саботаж, а їхні обов'язки виконували бухгалтери ринку, виручка з торгових місць збільшилася. Працівники обійшли усі торгові місця за 2,5 години. Виручка збільшилася до 3 тисяч грн. У середньому у суботу та неділю ринок отримує прибуток з торгових місць близько 10-15 тисяч грн.”.

Директор Червоноградської комунального ринку Сергій Воєвода каже, пов'язує підпал автомобіля лише зі своєю професійною діяльністю — з необлікованою готівкою, контролерами тощо. “Відкрито кримінальне провадження за ст. 194 ч.2 (навмисний підпал). Є відео з камер відеоспостереження, що невідома особа підійшла і вилила якусь речовину на автомобіль, а потім його підпалила. Отримував певні рекомендації від представників кримінального світу “не лізь туди, куди не потрібно, контролери нам допомагають”.

“Проти вас створили профспілку. Чи може бути її керівник причетним до злочину?” - запитую директора. “Очолює профспілку колишній заступник директора ринку, який потрапив під скорочення. З цього часу між нами почався конфлікт. Подав на мене до суду. Хоче поновитися на роботі. Наступне засідання у суботу, 3 березня. Хто причетний до підпалу, має встановити слідство”.

Схожі новини