Передплата 2024 «Добрий господар»

На місці Монументу Слави — підземний паркінг?

Із такою ініціативою виступили львівські архітектори

У п’ятницю, 23 лютого, виконком Львівської міської ради розглядатиме питання про демонтаж найвищої стели Монумента Слави, що на вул. Стрийській-Героїв Майдану. Фахівці Національного університету “Львівська політехніка” дійшли висновку, що стела аварійна і загрожує обвалом (з наступного тижня біля монументу стартують протиаварійні роботи). Демонтовану частину комплексу передадуть на зберігання у музей “Територія терору”, стелу не планують повертати на Стрийську. Тим часом львівські архітектури виступили з ініціативою спорудження на місці Монумента Слави підземного паркінгу.

“Пропонуємо розглянути ідею облаштування пілотного проекту великої підземної автостоянки на місці Меморіалу воїнам радянської армії на вул. Стрийській-Героїв Майдану - із його демонтажем та впорядкуванням вхідного порталу до Парку культури імені Хмельницького (після проведення коректної ексгумації досі наявних там захоронень)”, - йдеться у заяві Львівської обласної організації Національної спілки архітекторів України.

Цього тижня у Львові активно обговорювали ідею облаштування підземної парковки на площі навпроти ЛНУ ім. Івана Франка. Така ідея не нова, її мусолили чимало років, особливо в рамках підготовки Львова до Євро-2012. Та комісія Вченої ради ЛЕУ оприлюднила висновки щодо проекту будівництва підземного паркінгу — викладачі й студенти категорично проти.

“Будівництво паркінгу у межах природно-заповідного об’єкту, яким є парк імені Івана Франка – один з найдавніших парків України, заборонено Законом України “Про природно-заповідний фонд України”, - йдеться, зокрема, у заяві вченої ради університету. - Будівництво паркінгу на 350 автомобілів жодним чином не вирішує проблеми паркування у центральній частині міста, де щодня паркуються тисячі автомобілів (за прогнозними оцінками “Львівавтодору”, потребують паркомісць 7200 автомобілів). проекті передбачення знищення 54 дерев, розташованих у парку. Натомість у задекларованій меті проекту наголошується на збереженні існуючого ландшафтного комплексу парку. Яке ж це збереження?”.

“Наразі не розробляємо детального плану територій біля Монументу Слави, - розповів “ВЗ” начальник управління архітектури та урбаністики Львівської міської ради Юліан Чаплінський. Моя особиста думка — паркінг там буде нікому не потрібний”.

Схожі новини