Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Кір і не думає відступати!

Померло ще двоє немовлят. Однак Україна за кількістю випадків у Європі не лідер. Нас випередили Італія та Румунія

В Одесі від ускладнень кору померло двоє немовлят. Випадки підтверджені лабораторно. Як повідомив голова Департаменту охорони здоров'я Одеської ОДА В'ячеслав Полясний, однією з жертв підступної недуги стала 5-місячна дитина, у якої була важка патологія — вроджена вада серця, а також синдром Дауна. Як припускає В'ячеслав Полясний, дитину могли заразити кором у міській лікарні (це випливає з історії хвороби). Чиновник розпорядився провести перевірки всіх дитячих стаціонарів міста та області і з'ясувати шлях передачі збудника. Кір — надзвичайно заразний. Якщо людина не хворіла і не була вакцинована, при контакті з хворим інфікується у 100% випадків. Не обов'язково це повинно статися під час тісного спілкування. Вірус може потрапляти у приміщення... через вентиляційні шахти і замкові щілини.

Друга дитинка, яка померла, заразилася внутріутробно від хворої матері. Наприкінці січня вагітну жительку Одеської області, яка не була щеплена, госпіталізували з діагнозом “кір” у міську інфекційну лікарню. За даними прес-служби Одеської ОДА, пацієнтка самовільно покинула лікувальний заклад. Після появи на світ у перинатальному центрі обласної лікарні інфікований малюк прожив лише півдоби.

В Одеській області найбільша захворюваність на кір. Вірус прийшов туди з Румунії, де торік зафіксували понад 5,5 тисячі випадків кору. За даними Європейської агенції з охорони здоров'я, Румунія — лідер за кількістю хворих в Європі. На другому місці - Італія (у 2017 році на кір захворіло трохи більше 5 тисяч осіб). Україна у списку — третя. Торік хворих з діагнозом “кір” налічувалося близько 4,8 тисячі. У ВООЗ пояснюють: захворюваність у цих країнах зростає через відмову від планових щеплень, низьке охоплення вакцинацією маргінальних груп населення, перебої з постачанням вакцин і неефективну роботу систем епіднагляду.

Усього у країнах Європи 2017 року було зареєстровано понад 21 тисячу випадків захворюваності на кір (для порівняння, у 2016-му — лише 5 тисяч). Жертвами недуги стало 35 осіб.

"Кожний новий випадок кору в Європі нагадує про те, що невакциновані діти й дорослі, де б вони не жили, залишаються у групі ризику інфікування і самі можуть сприяти подальшому поширенню хвороби", - наголошує директор Європейського регіонального бюро ВООЗ Жужанна Якаб.

“Подолати кір можна так само, як дикий поліомієліт — вакцинацією. Хворобі можна запобігти, якщо зробити щеплення, яке виявить ефект навіть упродовж 72 годин після контакту з хворим”, - додає експерт МОЗ України з інфекційних хвороб Федір Лапій.

Наразі ж кір не збавляє обертів. Минулого тижня захворіли 837 українців.

Схожі новини