Передплата 2024 ВЗ

“Китайський чай треба сьорбати. Чим голосніше — тим краще!”

Майстер з приготування чаю Валерій Фената каже, у такий спосіб уловлюєш смаковими рецепторами усі нотки гарячого напою

У рамках святкування Китайського нового року, у Львові вперше відбулися чайні церемонії за китайськими традиціями. Охочих навчитися готувати гарячий напій за правилами Піднебесної було чимало (у групі навчання — по 10-12 осіб). На чайну церемонію вирушила і журналіст “ВЗ”.

Наш чайний сомельє — 30-річний Валерій Фенота, який уже кілька років практикує китайську методику заварювання чаю. Каже, для нього це і хобі, і стиль життя. Мріє відкрити зі Львова спеціальні чайні тури до Піднебесної. А тим часом, заробляє на життя тим, що продає у ресторани елітний китайський чай. Та не всі заклади, нарікає Валерій, погоджуються на співпрацю, мовляв, китайські чаї - доволі дорогі. Тож вартість склянки напою у ресторані буде перевищувати стогривневу позначку.

Валерій Фенота пригадує, що захопився чайними церемоніями випадково. Десять років тому запросив у Києві дівчину на побачення, замовив на двох китайський чай. Але чай його вразив більше, ніж дівчина. Довелося відправити її на таксі до дому... З того часу ходив до тієї чаївні, щоб придбати елітного чаю. Традиційно пив сорт Пуер, бо знав лише його. Спершу запарював його вдома у горнятку. Одного разу продавець цього закладу підказав, як правильно готувати китайський чай, щоб він розкрив всю смакову палітру. Придбав посудину гайвань - китайську чашку для заварювання чаю з кришкою та блюдцем. “Чай приготовлений у гайвані у рази смачніший, ніж у чайничку чи горнятку, - каже Валерій Фенота. - Бо майстер насамперед працює руками”. Згодом поїхав у Росію, де працював у чаївні. Але під час Революції гідності Валерій вирішив повернутися до України. Відтоді ще більше занурився у світ китайського чаю”.

... Приступаємо до церемонії. Валерій пропонує нам приготувати бірюзовий чай Фен Хуан Дань Цунь (в перекладі з китайської означає “Одинокі кущі з гори Фенікса”). Цей сорт чаю збирають лише восени, що додає напою цілющих властивостей. Осінні листочки пахнуть медом, фруктами і... димом. Каже, усі китайські чаї допомагають схуднути, покращують настрій і гармонізують внутрішній світ. Валерій рекомендує не ганяти чаї після 19-ї години, бо тоді він окислюється в організмі. Але “раз на п’ятирічку” можна.

На електричній плитці гріє у прозорому чайнику воду. Тим часом насипав кілька грамів чайних листочків у спеціальну посудину чахе - у вигляді чайного листка. Передає чахе кожному присутньому, аби понюхати (за правилами, посудину треба тримати в долонях, ніби обнімаєш чайний листок, - закрити очі і зробити глибокий вдих). Перші враження - чай має приємний м’який аромат з нотками різних фруктів. Після цього етапу Валерій пересипав чай у спеціальну ємність, яку перед тим нагрів над вогнем. Кілька разів стряхнув чай у посудині, і знову передає по колу на дегустацію аромату. Після цих маніпуляцій аромат розкрився по-новому, став більш насиченим, ніж у чахе. Після одного вдиху відчуваєш розслаблення. Майстер каже, що китайці збираються на чайних церемоніях по святах, де збирають друзів, родичів. Знайомство з чаєм (передавання по колу чахе) — один з ключових елементів церемонії.

Валерій Фенота промиває теплою водою горнятка. Також ретельно промиває у посудині і чайні листочки. Каже, ця процедура потрібна, оскільки навіть елітний чай має пил, який подразнює горло. Потім заливає у гайвань воду і кілька секунд настоює чайні листки. З гайвані наливає чай у скляний чайник і розливає по горнятках. “Не соромтеся, пийте чай, сьорбаючи, - радить Валерій Фенота. - Чим голосніше сьорбаєте — тим краще. Так чай відкриває усі смакові якості, чайна церемонія буде на ура”.

Рекомендація щодо сьорбання, м’яко кажучи, здивувала усіх учасників чайної церемонії. Один з чоловіків розповів анекдот, як дружина дала стусана чоловіку, який в гостях не міг тихо смакувати борщем... Валерій наголосив, що сьорбання під час чаювання - це норма, бо китайці теж так роблять. “Одна моя знайома вигнала з дому хлопця, який сьорбав чай. На жаль, дівчина не знала, що він вивчив етикет чайної церемонії і просто насолоджувався напоєм”, - підсумував Валерій Фенота.

Схожі новини