Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Підприємства області відчувають кадровий голод

Жителі Львівщини працюють “вахтовим” методом: від весни до осені за кордоном, а потім знову повертаються додому

Невтішні прогнози на ринку праці: рідну країну готові покинути понад 50 відсотків працездатного населення. Cеред молоді цей відсоток ще вищий. Наші люди на доброму рахунку за кордоном. Їх цінують, зокрема, у Польщі, Чехії, Словаччині. Прогнозують, незабаром більше українців потребуватимуть у Німеччині та Нідерландах.

Жителі Львівщини давно розриваються на дві країни. Працюють так званим вахтовим методом: від весни й до осені за кордоном, а потім знову повертаються додому. Кадровий голод відчули і на Львівському комунальному підприємстві “Львівводоканал”: тут із понад тисячі працівників не вистачає 100, здебільшого кваліфікованих робітників. Особливо цей процес активізується навесні, коли висококласні робітники звільняються і їдуть за кордон.

Підприємство “Водоканал” - велике, його водозабори і насосні станції розкидані по цілій Львівській області. Усе це майно треба обслуговувати. Найбільша проблема виникає з робітничими професіями, які, з точки зору самих працівників, є недостатньо оплачувані. У дефіциті - слюсарі аварійно-відновлювальних робіт, слюсарі -сантехніки, машиністи насосних установок, електрогазозварювальники, електромонтери з ремонту та обслуговування електроустановок, водії спецтехніки. Ще на підприємстві не вистачає будівельників, електромонтерів.

Така ситуація склалася не тільки у “Львівводоканалі”, а й у цілому по галузі в Україні. Про це розповіла прес-секретар підприємства Уляна Горбата. У жовтні минулого року в рамках Економічного форуму у Львові відбулася зустріч директорів водоканалів із 73 міст України. Одну з тем, яку обговорили на зустрічі — вакансії робітничих спеціальностей. На Форумі був присутній керівник Львівського міського центру зайнятості, який підтвердив: така ситуація не лише у водоканалах, а й на інших комунальних підприємствах.

- Не можна сказати, що у нас мізерні зарплати, - розповідають у “Львівводоканалі”. - Оклад електрогазозварювальників коливається від 4228 грн (перший розряд) до 7578 грн (6-й). Середній рівень зарплати слюсаря - від 3400 до 5700 грн.

Дорогою зустріла одного з працівників підприємства, будівельника Миколу, який не заперечує, що навесні збирається на роботу до Польщі. ”Там я кластиму бруківку на вулиці, будуватиму, муруватиму. Отримуватиму від 20 тисяч гривень у місяць”.

“Нам конкурувати з такою ситуацією складно. Допоки в галузі не підвищать зарплату, до тих пір матимемо проблеми з кадрами”, - переконані у “Львівводоканалі”. На підприємстві не можуть самостійно підняти зарплати, бо зарплати у галузі врегульовані загальноукраїнським законодавством.

А зараз на підприємстві готові до такої ситуації, що люди масово писатимуть заяви на відпустки, а то й розраховуватимуться, аби поїхати до Польщі. Восени повертатимуться, і їх знову братимуть назад, бо немає іншого виходу.

Працевлаштували кожного третього безробітного

2017 року за сприяння Львівського обласного центру зайнятості на Львівщині працевлаштували 54,7 тисячі шукачів роботи. Працевлаштований був кожен третій безробітний

Минулого року в області створено понад 8 тисяч нових вакансій. Про це розповів директор департаменту економічної політики Львівської ОДА Роман Филипів. Він зазначив: “Упродовж двох останніх років Львівська область має позитивні тенденції створення нових робочих місць. У 2016 році було створено 12 тисяч робочих місць, у 2017 році - 8 тисяч робочих місць. Спостерігаючи за тенденціями з надходження іноземних інвестицій, прогнозуємо, що 2018 рік буде не менш успішним, і буде створено не менше робочих місць, ніж минулоріч. Також наші підприємства планують нарощувати свої виробничі потужності у галузі енергетики, сільського господарства і деревообробки”.

Окрім того, Львівщина очікує на прихід нових потужних іноземних інвесторів. “Зараз ведуться перемовини з німецькими інвесторами”, - каже Роман Филипів. Уже цьогоріч до Львівщини приїжджала делегація представників італійського бізнесу, аби узгодити питання налагодження двосторонньої співпраці. Окрім індустріального напряму, гостей цікавила туристична галузь, а також пілотні проекти в соціальній сфері.

Найбільше потрібні швачки і водії

А начальники не дуже...

За допомогою Львівського обласного центру зайнятості ми сформували ТОП-5 професій, які найбільше користуються попитом у нашій області.

На першому місці — швачки. Працедавці шукали 572-х представниць цієї професії. Такі кадри потрібні для ТОВ "БАДЕР Україна", ТзДВ "Весна-Захід", Львівського швейного підприємства "Силует" Українського товариства глухих, ТзОВ "Зелене небо", ДП "Грін Коттон груп Львів", ТОВ "Белуко."

На другому місці — водій транспортних засобів. Потребували понад 500 фахівців на таких підприємствах: ПАТ "Львівське АТП-14630", Львівське комунальне АТП № 1,ТзОВ "Міра і К", ТзОВ "ЛАТП-14631", військова частина 1108, ТзОВ "Успіх БМ", ТзОВ "Фіакр-Львів", Управління поліції охорони у Львівській області , КЗ ЛОР "Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф", ПрАТ "Концерн Хлібпром", ЛФ ТзОВ "Орлан-Транс-груп", ТзОВ "Укрриба лтд".

На третьому місці - оператор автоматичних та напівавтоматичних ліній верстатів та установок. Роботу для 229 представників цієї професії пропонували “Фуджікура” і ППНТП "Обрій".

На четвертому місці — водій трамвая. Роботу для 121 водія пропонував ЛМКП “Львівелектротранс”.

На п'ятому місці — офіціант. Шукали 115 фахівців, зокрема, для Військово-медичного клінічного центру Західного регіону, військової частини А2595.

Також в обласному центрі надали перелік професій, за якими найбільше в області безробітних. Це 473 продавці продовольчих товарів, 347 бухгалтерів, 331 директор, начальник або інший керівник, 341 продавець непродовольчих товарів.

Найбільшу зарплату на початку року у Львівській області пропонувала Львівська філія ТзОВ "Інтертрансгруп”: 16 тисяч гривень для водія автотранспортних засобів. ПП "ЛЗМК" готове платити електрозварювальникам ручного зварювання від 12 тисяч гривень. Стільки ж пропонували слюсарям і токарям ПРАТ "Львівський локомотиворемонтний завод" і КП "Галкран".

Схожі новини